Aż żal czekać do Wielkanocy. Takie jajka robię co dwa tygodnie, bo są lepsze niż w majonezie

Jajka faszerowane tuńczykiem to doskonała propozycja na wielkanocne śniadanie. Są bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne. Zanim napełnię białka pastą z tuńczyka, smażę je w panierce. Dzięki tej sztuczce jajka są jeszcze smaczniejsze. Spróbujcie koniecznie.

Jajka faszerowaneJajka faszerowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach królują tradycyjne potrawy, a jednym z najpopularniejszych dań są jajka faszerowane. W tym roku warto spróbować wersji z tuńczykiem, która nie tylko jest prosta w przygotowaniu, ale także niezwykle smaczna. Jajka faszerowane tuńczykiem to połączenie delikatnych żółtek, soczystego tuńczyka i aromatycznych ziół, które tworzą harmonijną kompozycję smaków. Kropką nad i są panierowane w bułce tartej białka, usmażone na złocisty kolor. Dzięki temu ta zwykła przekąska nabiera charakteru

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Smażone jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 drobno posiekana szalotka,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jedno surowe jajko, rozmącone,
  • tarta bułka do panierowania,
  • olej do głębokiego smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i ostrożnie przekrój na pół, a następnie wyjmij żółtka, zachowując białka.
  2. Żółtka rozetrzyj widelcem, po czym dodaj do nich rozdrobnionego tuńczyka i wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Do masy dodaj majonez oraz drobno pokrojoną cebulę i ponownie wymieszaj.
  4. Połówki białek panieruj w rozmąconym surowym jajku, a następnie w tartej bułce.
  5. Białka smaż w głębokim tłuszczu, aż panierka się zrumieni. Zdejmij z patelni, odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do przestudzenia.
  6. Usmażone białka napełnij przygotowanym musem z tuńczyka i udekoruj koperkiem.

Pyszna przekąska nie tylko na Wielkanoc

Jajka faszerowane tuńczykiem to doskonała propozycja na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich gości. Dzięki możliwości modyfikacji przepisu każdy może dostosować go do własnych preferencji smakowych. To danie, które łączy w sobie tradycję z nowoczesnością, a jego smak na długo pozostaje w pamięci. Zachęcamy do eksperymentowania z dodatkami i tworzenia własnych wariantów tego klasycznego dania.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟