Aż żal czekać do Wielkanocy. Takie jajka robię co dwa tygodnie, bo są lepsze niż w majonezie

Jajka faszerowane tuńczykiem to doskonała propozycja na wielkanocne śniadanie. Są bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne. Zanim napełnię białka pastą z tuńczyka, smażę je w panierce. Dzięki tej sztuczce jajka są jeszcze smaczniejsze. Spróbujcie koniecznie.

Jajka faszerowaneJajka faszerowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach królują tradycyjne potrawy, a jednym z najpopularniejszych dań są jajka faszerowane. W tym roku warto spróbować wersji z tuńczykiem, która nie tylko jest prosta w przygotowaniu, ale także niezwykle smaczna. Jajka faszerowane tuńczykiem to połączenie delikatnych żółtek, soczystego tuńczyka i aromatycznych ziół, które tworzą harmonijną kompozycję smaków. Kropką nad i są panierowane w bułce tartej białka, usmażone na złocisty kolor. Dzięki temu ta zwykła przekąska nabiera charakteru

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Smażone jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 drobno posiekana szalotka,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jedno surowe jajko, rozmącone,
  • tarta bułka do panierowania,
  • olej do głębokiego smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i ostrożnie przekrój na pół, a następnie wyjmij żółtka, zachowując białka.
  2. Żółtka rozetrzyj widelcem, po czym dodaj do nich rozdrobnionego tuńczyka i wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Do masy dodaj majonez oraz drobno pokrojoną cebulę i ponownie wymieszaj.
  4. Połówki białek panieruj w rozmąconym surowym jajku, a następnie w tartej bułce.
  5. Białka smaż w głębokim tłuszczu, aż panierka się zrumieni. Zdejmij z patelni, odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do przestudzenia.
  6. Usmażone białka napełnij przygotowanym musem z tuńczyka i udekoruj koperkiem.

Pyszna przekąska nie tylko na Wielkanoc

Jajka faszerowane tuńczykiem to doskonała propozycja na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich gości. Dzięki możliwości modyfikacji przepisu każdy może dostosować go do własnych preferencji smakowych. To danie, które łączy w sobie tradycję z nowoczesnością, a jego smak na długo pozostaje w pamięci. Zachęcamy do eksperymentowania z dodatkami i tworzenia własnych wariantów tego klasycznego dania.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa