Babcia co roku robi jajka z takim farszem. Żadne pieczarki czy łosoś
Faszerowane jajka to jedna z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole, ale serwować je można bez względu na to, jaką datę wskazuje kartka z kalendarza. Moja babcia robi tak pyszny farsz, że aż żal jeść go tylko raz w roku.
Faszerowane jajka to pyszny zamiennik dla jajecznicy czy zwykłych jajek na twardo. Ich przygotowanie jest ekspresowe, wymaga minimalnego wysiłku, a na talerzu prezentują się naprawdę elegancko. Moja babcia jest mistrzynią takich przekąsek. Zamiast jednak po raz kolejny nadziewać jajka smażonymi pieczarkami czy wędzonym łososiem, sięga po inny farsz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach
Faszerowane jajka z szynką
Faszerowane jajka to przystawka idealna na wielkanocny stół, rodzinną kolację czy spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie jest proste, a takie jajka wyglądają naprawdę efektownie na stole. Możesz zrobić je wcześniej, schłodzić w lodówce i wyjąć dopiero wtedy, gdy do drzwi zapukają goście.
Szynkę konserwową, żółtka oraz ser łączy ze sobą majonez i musztarda. Dzięki temu farsz jest kremowy i lekko pikantny. Doskonale prezentują się na półmiskach, udekorowane świeżymi ziołami lub warzywami. To popisowa przystawka mojej babci - wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają, aż postawi je na wielkanocnym stole. Od kiedy znam przepis, sięgam po nie częściej niż tylko od święta.
Składniki:
- 5 jajek,
- 80 g szynki drobiowej,
- 40 g żółtego sera,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 spora łyżeczka musztardy,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki.
- Przekrój je ostrożnie na pół. Białka odłóż na bok.
- Wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Rozgnieć widelcem.
- Dodaj do nich pokrojoną w drobną kostkę szynkę, starty ser żółty, majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Powstałym farszem wypełnij białka.
- Na koniec posyp wszystko drobno posiekanym koperkiem.
Jajka faszerowane z szynką i serem są już gotowe do jedzenia. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, a smakują tak dobrze, że szybko zbierzesz same komplementy. Smacznego!