Babcia co roku robi jajka z takim farszem. Żadne pieczarki czy łosoś

Faszerowane jajka to jedna z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole, ale serwować je można bez względu na to, jaką datę wskazuje kartka z kalendarza. Moja babcia robi tak pyszny farsz, że aż żal jeść go tylko raz w roku.

Jajka faszerowaneJajka faszerowane
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Faszerowane jajka to pyszny zamiennik dla jajecznicy czy zwykłych jajek na twardo. Ich przygotowanie jest ekspresowe, wymaga minimalnego wysiłku, a na talerzu prezentują się naprawdę elegancko. Moja babcia jest mistrzynią takich przekąsek. Zamiast jednak po raz kolejny nadziewać jajka smażonymi pieczarkami czy wędzonym łososiem, sięga po inny farsz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Faszerowane jajka z szynką

Faszerowane jajka to przystawka idealna na wielkanocny stół, rodzinną kolację czy spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie jest proste, a takie jajka wyglądają naprawdę efektownie na stole. Możesz zrobić je wcześniej, schłodzić w lodówce i wyjąć dopiero wtedy, gdy do drzwi zapukają goście.

Jajka faszerowane - Pyszności
Jajka faszerowane - Pyszności © Adobe Stock

Szynkę konserwową, żółtka oraz ser łączy ze sobą majonez i musztarda. Dzięki temu farsz jest kremowy i lekko pikantny. Doskonale prezentują się na półmiskach, udekorowane świeżymi ziołami lub warzywami. To popisowa przystawka mojej babci - wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają, aż postawi je na wielkanocnym stole. Od kiedy znam przepis, sięgam po nie częściej niż tylko od święta.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 80 g szynki drobiowej,
  • 40 g żółtego sera,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 spora łyżeczka musztardy,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki.
  2. Przekrój je ostrożnie na pół. Białka odłóż na bok.
  3. Wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Rozgnieć widelcem.
  4. Dodaj do nich pokrojoną w drobną kostkę szynkę, starty ser żółty, majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Powstałym farszem wypełnij białka.
  7. Na koniec posyp wszystko drobno posiekanym koperkiem.

Jajka faszerowane z szynką i serem są już gotowe do jedzenia. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, a smakują tak dobrze, że szybko zbierzesz same komplementy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy