Wystarczy wlać kilka kropel do pieczarek, by nie ściemniały. To trik najlepszych szefów kuchni
Pieczarki to popularny składnik wielu potraw. Nieraz są tylko dodatkiem, który uzupełnia kompozycję. Innym razem odgrywają na talerzu główną rolę. Zwłaszcza wtedy istotne jest to, jak wyglądają. Jasne i jędrne cieszą oko oraz podkręcają apetyt. Ciemne i oklapnięte nie wyglądają apetycznie. Na szczęście, istnieje prosty trik, który pozwala zachować ich pożądany kolor i kształt.
Pieczarki są jednym z najczęściej wykorzystywanych składników kulinarnych na całym świecie. Ich uniwersalność i delikatny smak sprawiają, że dobrze się komponują z wieloma różnymi dodatkami. W Wielkiej Brytanii pieczone pieczarki są nieodłącznym elementem angielskiego śniadania. Są niezastąpione w gulaszach i farszach do krokietów. Świetnie wypadają w zapiekankach i sosach, a w wielu potrawach wegetariańskich z powodzeniem zastępują mięsne dodatki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach
Dlaczego pieczarki ciemnieją?
Jednak podczas smażenia lub pieczenia pieczarki często tracą jędrność i swój jasny kolor. Wynika to z działania enzymów oksydacyjnych, które reagują z tlenem, powodując zmianę koloru grzybów. Proces ten jest naturalny i nie świadczy o tym, że pieczarki są nieświeże. Jednak, aby potrawa wyglądała estetyczniej, można zatrzymać proces ciemnienia, stosując odpowiednie techniki.
Innym powodem ciemnienia pieczarek jest wysoka zawartość wody. Podczas smażenia z grzybów wypływa woda, zwłaszcza gdy zostały one posolone przed lub od razu po wrzuceniu na patelnię – dlatego dodatek przypraw warto zostawić na sam koniec. Pieczarki tracą kolor i jędrność także wtedy, gdy patelnia nie jest dostatecznie gorąca – wtedy zaczynają się gotować, zamiast smażyć, co również prowadzi do ich ściemnienia.
Trik na zachowanie ładnego koloru smażonych pieczarek
Jednym z najprostszych sposobów na zachowanie jasnego koloru pieczarek jest skropienie ich sokiem z cytryny. Kwaśny dodatek hamuje enzymy odpowiedzialne za brązowienie skórki, co sprawia, że pieczarki dłużej zachowują jędrność i świeży wygląd. Sok z cytryny możesz dodać zarówno przed smażeniem, jak i w trakcie obróbki termicznej.
Warto również pamiętać o tym, aby pieczarki smażyć krótko. Podczas obróbki termicznej puszczają coraz więcej soków, więc z każdą minutą tracą swoją objętość. Dobrym pomysłem jest smażenie ich w małych partiach na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli chcesz, aby pieczarki zarumieniły się na ładny złoty kolor, dodaj do nich łyżkę masła. Z kolei walory smakowe poprawisz sięgając różnorodne przyprawy, takie jak czosnek, cebula, tymianek lub rozmaryn.