Wystarczy wlać kilka kropel do pieczarek, by nie ściemniały. To trik najlepszych szefów kuchni

Pieczarki to popularny składnik wielu potraw. Nieraz są tylko dodatkiem, który uzupełnia kompozycję. Innym razem odgrywają na talerzu główną rolę. Zwłaszcza wtedy istotne jest to, jak wyglądają. Jasne i jędrne cieszą oko oraz podkręcają apetyt. Ciemne i oklapnięte nie wyglądają apetycznie. Na szczęście, istnieje prosty trik, który pozwala zachować ich pożądany kolor i kształt.

Smażone pieczarki w jasnym kolorze wyglądają apetyczniejSmażone pieczarki w jasnym kolorze wyglądają apetyczniej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pieczarki są jednym z najczęściej wykorzystywanych składników kulinarnych na całym świecie. Ich uniwersalność i delikatny smak sprawiają, że dobrze się komponują z wieloma różnymi dodatkami. W Wielkiej Brytanii pieczone pieczarki są nieodłącznym elementem angielskiego śniadania. Są niezastąpione w gulaszach i farszach do krokietów. Świetnie wypadają w zapiekankach i sosach, a w wielu potrawach wegetariańskich z powodzeniem zastępują mięsne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Dlaczego pieczarki ciemnieją?

Jednak podczas smażenia lub pieczenia pieczarki często tracą jędrność i swój jasny kolor. Wynika to z działania enzymów oksydacyjnych, które reagują z tlenem, powodując zmianę koloru grzybów. Proces ten jest naturalny i nie świadczy o tym, że pieczarki są nieświeże. Jednak, aby potrawa wyglądała estetyczniej, można zatrzymać proces ciemnienia, stosując odpowiednie techniki.

Innym powodem ciemnienia pieczarek jest wysoka zawartość wody. Podczas smażenia z grzybów wypływa woda, zwłaszcza gdy zostały one posolone przed lub od razu po wrzuceniu na patelnię – dlatego dodatek przypraw warto zostawić na sam koniec. Pieczarki tracą kolor i jędrność także wtedy, gdy patelnia nie jest dostatecznie gorąca – wtedy zaczynają się gotować, zamiast smażyć, co również prowadzi do ich ściemnienia.

Trik na zachowanie ładnego koloru smażonych pieczarek

Jednym z najprostszych sposobów na zachowanie jasnego koloru pieczarek jest skropienie ich sokiem z cytryny. Kwaśny dodatek hamuje enzymy odpowiedzialne za brązowienie skórki, co sprawia, że pieczarki dłużej zachowują jędrność i świeży wygląd. Sok z cytryny możesz dodać zarówno przed smażeniem, jak i w trakcie obróbki termicznej.

Warto również pamiętać o tym, aby pieczarki smażyć krótko. Podczas obróbki termicznej puszczają coraz więcej soków, więc z każdą minutą tracą swoją objętość. Dobrym pomysłem jest smażenie ich w małych partiach na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli chcesz, aby pieczarki zarumieniły się na ładny złoty kolor, dodaj do nich łyżkę masła. Z kolei walory smakowe poprawisz sięgając różnorodne przyprawy, takie jak czosnek, cebula, tymianek lub rozmaryn.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy