Jedna z najzdrowszych zup. Na jelita działa jak kojący balsam
Nie każdy docenia jego zdrowotne właściwości, ale to właśnie w tej niepozornej zupie skrywa się skarbnica składników odżywczych. Warto sięgać po nią nie tylko od święta.
Wielkanocny żur to zupa, która powstaje na żytnim zakwasie i mięsnym wywarze. Jak sama nazwa wskazuje, gości najczęściej w Niedzielę Wielkanocną, ale jej smak i właściwości zdrowotne sprawiają, że zdecydowanie częściej powinna pojawiać się w jadłospisie. Kwaśna, wyrazista zupa to naturalne wsparcie dla naszych jelit.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami
Właściwości żuru
Podstawą żuru jest żytni zakwas. Powstaje on na drodze fermentacji, więc naturalnie w jego składzie pojawiają się bakterie kwasu mlekowego. Są one naturalnym probiotykiem, który wspiera pracę jelit, pomagając w walce z zaparciami i wzdęciami. Nie bez powodu mówi się również, że nasza odporność znajduje się w jelitach. Zakwas na żur, dzięki swojemu korzystnemu wpływowi na mikrobiom jelit, odgrywa kluczową rolę w obronie organizmu przed patogenami. Badania sugerują, że probiotyki mogą mieć również korzystny wpływ na nastrój i redukcję stresu.
Bakterie kwasu mlekowego to jednak nie wszystko. W zakwasie na żur znaleźć można witaminy z grupy B, które kompleksowo wpływają na nasz organizm. Pomagają regulować ciśnienie krwi, wspierają pracę serca oraz poprawiają funkcjonowanie mózgu i nerek.
Znaleźć tam można również cynk, który odpowiada za zdrowie naszej skóry, włosów i paznokci oraz witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźniającym tym samym proces starzenia się organizmu.
Przepis na zakwas
Zrobienie własnego zakwasu na żur to naprawdę prosta sprawa, więc warto podjąć się tego zadania. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości.
Składniki:
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Litrowy słoik dokładnie umyj, wyparz i osusz.
- Wsyp do niego mąkę, dodaj obrany czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość przegotowaną, letnią wodą.
- Przykryj czystą, bawełnianą ściereczką, zabezpieczając ją gumką recepturką, aby nie spadała ze słoika.
- Odstaw w ciepłe, suche miejsce na 4-5 dni.
Po tym czasie żytni zakwas na wielkanocny żur jest już gotowy. Wystarczy dodać go do przygotowanego na mięsie (boczek, kiełbasa, wędzonka) i warzywach wywaru, doprawić całość pieprzem, solą oraz majerankiem i zajadać pyszną, polską zupę. Smacznego!