Jedna z najzdrowszych zup. Na jelita działa jak kojący balsam

Nie każdy docenia jego zdrowotne właściwości, ale to właśnie w tej niepozornej zupie skrywa się skarbnica składników odżywczych. Warto sięgać po nią nie tylko od święta.

Zakwas na żurekZakwas na żurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Wielkanocny żur to zupa, która powstaje na żytnim zakwasie i mięsnym wywarze. Jak sama nazwa wskazuje, gości najczęściej w Niedzielę Wielkanocną, ale jej smak i właściwości zdrowotne sprawiają, że zdecydowanie częściej powinna pojawiać się w jadłospisie. Kwaśna, wyrazista zupa to naturalne wsparcie dla naszych jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Właściwości żuru

Podstawą żuru jest żytni zakwas. Powstaje on na drodze fermentacji, więc naturalnie w jego składzie pojawiają się bakterie kwasu mlekowego. Są one naturalnym probiotykiem, który wspiera pracę jelit, pomagając w walce z zaparciami i wzdęciami. Nie bez powodu mówi się również, że nasza odporność znajduje się w jelitach. Zakwas na żur, dzięki swojemu korzystnemu wpływowi na mikrobiom jelit, odgrywa kluczową rolę w obronie organizmu przed patogenami. Badania sugerują, że probiotyki mogą mieć również korzystny wpływ na nastrój i redukcję stresu.

Jak zrobić zakwas na żurek
Jak zrobić zakwas na żurek © Pixabay

Bakterie kwasu mlekowego to jednak nie wszystko. W zakwasie na żur znaleźć można witaminy z grupy B, które kompleksowo wpływają na nasz organizm. Pomagają regulować ciśnienie krwi, wspierają pracę serca oraz poprawiają funkcjonowanie mózgu i nerek.

Znaleźć tam można również cynk, który odpowiada za zdrowie naszej skóry, włosów i paznokci oraz witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźniającym tym samym proces starzenia się organizmu.

Przepis na zakwas

Zrobienie własnego zakwasu na żur to naprawdę prosta sprawa, więc warto podjąć się tego zadania. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości.

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Litrowy słoik dokładnie umyj, wyparz i osusz.
  2. Wsyp do niego mąkę, dodaj obrany czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość przegotowaną, letnią wodą.
  3. Przykryj czystą, bawełnianą ściereczką, zabezpieczając ją gumką recepturką, aby nie spadała ze słoika.
  4. Odstaw w ciepłe, suche miejsce na 4-5 dni.

Po tym czasie żytni zakwas na wielkanocny żur jest już gotowy. Wystarczy dodać go do przygotowanego na mięsie (boczek, kiełbasa, wędzonka) i warzywach wywaru, doprawić całość pieprzem, solą oraz majerankiem i zajadać pyszną, polską zupę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie