PrzepisNapojeDietetycy przekonują, że to najzdrowszy napój świata. Chcesz uniknąć udaru i zawału? Pij codziennie

Dietetycy przekonują, że to najzdrowszy napój świata. Chcesz uniknąć udaru i zawału? Pij codziennie

Ajran, choć smakiem przypomina rozcieńczony jogurt, to wyróżnia się bogactwem składników odżywczych. Ten niezwykły napój nie tylko chroni przed udarem i zawałem, ale również dostarcza wielu cennych wartości odżywczych.

Ajran to zdrowy i smaczny napój
Ajran to zdrowy i smaczny napój
Źródło zdjęć: © Canva | EsatOzdemir99

08.08.2024 | aktual.: 08.08.2024 13:47

Ajran uznawany jest za najzdrowszy napój świata. Spożywany jest w Turcji, a także na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Dobrze komponuje się z ciężkimi i tłustymi potrawami, ponieważ ma lekką konsystencję i orzeźwiający smak. Ponadto może chronić przed schorzeniami układu krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest ajran?

Ajran, znany w oryginale jako ayran, jest tradycyjnym napojem pochodzącym z Turcji. Obecnie można go znaleźć nie tylko w dobrze zaopatrzonych supermarketach, ale także w restauracjach serwujących kebaby. Napój ten, przypominający smakowo kefir zmieszany z jogurtem naturalnym, jest lekko słony i kwaśny. Najczęściej sięga się po niego podczas upałów, ponieważ doskonale gasi pragnienie. Dietetycy zalecają włączenie ajranu do codziennej diety niezależnie od pory roku.

Ajran możesz przygotować domu. Potrzebne składniki to: 400 g gęstego jogurtu greckiego, 2 szklanki wody mineralnej, opcjonalnie: mięta, natka pietruszki, sól, czosnek, mango. Wszystkie składniki należy umieścić w wysokiej misce i blendować tak długo, aż powstanie piania. Tak przygotowany ajran wystarczy przelać do szklanki.

Ajran gasi pragnienie i ma prozdrowotne właściwości
Ajran gasi pragnienie i ma prozdrowotne właściwości © Canva | Esin Deniz

Dlaczego warto pić ajran?

Ajran jest niskokalorycznym źródłem mikro- i makroelementów. Zawiera żywe kultury bakterii wspierające mikrobiom jelit, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie układów pokarmowego i odpornościowego. Ponadto ajran dostarcza białka, wapnia, witamin z grupy B, witaminy D oraz sodu, a także elektrolitów, które są szczególnie istotne podczas upałów i intensywnej aktywności fizycznej.

Co więcej, ajran poprawia trawienie, a także chroni przed biegunką oraz zaparciami. Posiada również właściwości obniżające zbyt wysokie ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Dzięki temu ajran chroni przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia.

Chociaż w krajach arabskich ajran jest spożywany głównie latem, jego regularne picie przez cały rok może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów spożywanie jednego opakowania ajranu dziennie wspiera układy odpornościowy, nerwowy, kostny, krwionośny oraz pokarmowy. Co więcej, ten napój mleczny ma jedynie 47 kcal na szklankę, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie niskokalorycznej.

napój mlecznyprodukty spożywczeturecka kuchnia
Wybrane dla Ciebie