Dietetycy przekonują, że to najzdrowszy napój świata. Chcesz uniknąć udaru i zawału? Pij codziennie

Ajran, choć smakiem przypomina rozcieńczony jogurt, to wyróżnia się bogactwem składników odżywczych. Ten niezwykły napój nie tylko chroni przed udarem i zawałem, ale również dostarcza wielu cennych wartości odżywczych.

Ajran to zdrowy i smaczny napójAjran to zdrowy i smaczny napój
Źródło zdjęć: © Canva | EsatOzdemir99

Ajran uznawany jest za najzdrowszy napój świata. Spożywany jest w Turcji, a także na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Dobrze komponuje się z ciężkimi i tłustymi potrawami, ponieważ ma lekką konsystencję i orzeźwiający smak. Ponadto może chronić przed schorzeniami układu krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bar mleczny Słoneczny w Gdyni

Czym jest ajran?

Ajran, znany w oryginale jako ayran, jest tradycyjnym napojem pochodzącym z Turcji. Obecnie można go znaleźć nie tylko w dobrze zaopatrzonych supermarketach, ale także w restauracjach serwujących kebaby. Napój ten, przypominający smakowo kefir zmieszany z jogurtem naturalnym, jest lekko słony i kwaśny. Najczęściej sięga się po niego podczas upałów, ponieważ doskonale gasi pragnienie. Dietetycy zalecają włączenie ajranu do codziennej diety niezależnie od pory roku.

Ajran możesz przygotować domu. Potrzebne składniki to: 400 g gęstego jogurtu greckiego, 2 szklanki wody mineralnej, opcjonalnie: mięta, natka pietruszki, sól, czosnek, mango. Wszystkie składniki należy umieścić w wysokiej misce i blendować tak długo, aż powstanie piania. Tak przygotowany ajran wystarczy przelać do szklanki.

Ajran gasi pragnienie i ma prozdrowotne właściwości
Ajran gasi pragnienie i ma prozdrowotne właściwości © Canva | Esin Deniz

Dlaczego warto pić ajran?

Ajran jest niskokalorycznym źródłem mikro- i makroelementów. Zawiera żywe kultury bakterii wspierające mikrobiom jelit, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie układów pokarmowego i odpornościowego. Ponadto ajran dostarcza białka, wapnia, witamin z grupy B, witaminy D oraz sodu, a także elektrolitów, które są szczególnie istotne podczas upałów i intensywnej aktywności fizycznej.

Co więcej, ajran poprawia trawienie, a także chroni przed biegunką oraz zaparciami. Posiada również właściwości obniżające zbyt wysokie ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Dzięki temu ajran chroni przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia.

Chociaż w krajach arabskich ajran jest spożywany głównie latem, jego regularne picie przez cały rok może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów spożywanie jednego opakowania ajranu dziennie wspiera układy odpornościowy, nerwowy, kostny, krwionośny oraz pokarmowy. Co więcej, ten napój mleczny ma jedynie 47 kcal na szklankę, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie niskokalorycznej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej