PrzepisDietaSupernapój dla jelit. Przypomina mleko, ale powstaje z niewielkich bulw

Supernapój dla jelit. Przypomina mleko, ale powstaje z niewielkich bulw

Horchata
Horchata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.05.2024 13:36, aktual.: 18.05.2024 16:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Horchata to symbol lokalnej kultury Walencji. Tam podaje się ją niemalże wszędzie i poza tym, że orzeźwia, może stanowić ważny element diety. Naukowcy wskazują, że ten prosty napój, powstały na bazie rośliny uważanej dawniej za chwast, ma zbawienny wpływ na zdrowie jelit.

Co jednak istotne, horchaty de chufa, czyli napoju pochodzącego z Hiszpanii i przyrządzanego z bulw cibory jadalnej i wody, nie powinno się mylić z horchatą meksykańską, którą przygotowuje się z ryżu, mleka i cynamonu. Zobacz, co warto wiedzieć o szalenie popularnym w Walencji napoju i dlaczego warto go spożywać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest hiszpańska horchata?

Horchata to tradycyjny hiszpański napój, który cieszy się popularnością zwłaszcza w regionie Walencji. Jego głównym składnikiem są ziarna chufy (cibory jadalnej), zwane również ziemnymi migdałami czy orzechami tygrysimi. Samą ciborę, mimo że wygląda jak pospolity chwast (a w latach 70. uznawano ją za jeden z najbardziej uciążliwych chwastów świata), zalicza się do superfoods. Napój natomiast powstaje poprzez zblendowanie bulw cibory z wodą. Najlepiej spożywać horchatę niesłodzoną, bez konserwantów i niepasteryzowaną.

Historia horchaty sięga czasów starożytnych. Początkowo napój znany był jako "hordeata", co oznaczało napój z jęczmienia, od łacińskiego słowa "hordeum". Okazuje się bowiem, że pierwotnie horchatę wytwarzano nie z orzechów tygrysich, ale właśnie z jęczmienia. Mimo to w Hiszpanii horchata z cibory z czasem ugruntowała swoją pozycję. Przepisy na ten napój rozprzestrzeniły się po Europie w średniowieczu, a do Hiszpanii trafiła prawdopodobnie za sprawą Arabów. W Walencji, gdzie uprawia się chufę, horchata stała się symbolem lokalnej kultury.

Bulwy cibory jadalnej, z których powstaje horchata
Bulwy cibory jadalnej, z których powstaje horchata © via Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0, Marco Schmidt

Dlaczego warto pić horchatę? To supernapój dla jelit

Napój ten jest bogaty w witaminy C i E oraz minerały takie jak fosfor, wapń, magnez i żelazo. Cynamon, który często dodaje się do horchaty, ma właściwości przeciwzapalne i może pomagać w trawieniu oraz łagodzić problemy żołądkowe. Ponadto, jak wykazali hiszpańscy naukowcy z Consejo Superior de Investigaciones Científicas (to największa hiszpańska publiczna instytucja naukowa zajmująca się badaniami naukowymi i technicznymi), horchata wspomaga namnażanie bakterii jelitowych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie.

Uczestnicy badania spożywali przez trzy dni po 300 ml horchaty. Po tym czasie mikrobiota jelitowa ochotników pozytywnie zmieniła się, a nowy profil bakteryjny przypominał profil typowy dla osób na diecie bogatej w produkty roślinne lub zbliżonej do diety śródziemnomorskiej. Naukowcy wskazują, że po trzech dniach spożywania horchaty w mikrobiocie jelitowej ochotników pojawiła się duża ilość bakterii, które wytwarzają maślan - znany ze względu na swój pozytywny wpływ na zdrowie.

Źródło: biocodexmicrobiotainstitute.com/pl

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także