Karol Okrasa robi prostą zapiekankę farmerską. Trudno o lepszy pomysł na ziemniaki
Zapiekanka Karola Okrasy naprawdę robi wrażenie. Chociaż przyznaje, że w założeniach miała być prosta, kucharz puścił wodze fantazji. Jest w niej wszystko, czego potrzeba, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe i gusta całej rodziny. Z wierzchu kusi ciągnącym serem, a pod pierzynką z kremowych ziemniaków ukryte są konkretne mięsne kąski.
Podstawą zapiekanki farmerskiej Karola Okrasy są proste składniki, takie jak mięso i ziemniaki. Jednak to dodatki budują kunszt tej potrawy. Mięso duszone jest w czerwonym winie z pomidorami pelati. Purée jest wymieszane z żółtkami i gałką muszkatołową. Całość wzbogacają smakowicie przygotowane warzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad
Styl gotowania Karola Okrasy
Kucharz jest znany z umiejętności łączenia tradycyjnych polskich smaków z nowoczesnymi technikami kulinarnymi. Jego kuchnię wyróżnia bogactwo smaków i aromatów, co osiąga poprzez staranne dobieranie przypraw. Jedną z ulubionych przypraw Karola Okrasy jest majeranek – ta przyprawa nie tylko dodaje potrawom charakteru, ale również posiada szereg właściwości zdrowotnych. Okrasa często sięga po staropolskie przyprawy, aby wzbogacić smak swoich dań. W przepisach stawia na proste i jakościowe składniki. Nie uznaje półśrodków i chodzenia na skróty.
Przepis na zapiekankę farmerską Karola Okrasy
To nie jest szybka zapiekanka – na jej przygotowanie zarezerwuj więcej czasu. Bez obaw, nie musisz cały czas stać przy kuchni. Podczas duszenia mięsa i pieczenia zapiekanki spokojnie możesz poczytać książkę lub obejrzeć serial.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- 250 g pieczarek,
- 1 kg mięsa mielonego (może być wołowo-wieprzowe),
- czarny pieprz świeżo mielony,
- sól do smaku,
- zioła prowansalskie,
- gałka muszkatołowa,
- 30 ml sosu worcestershire,
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 400 g pomidorów w puszce, na przykład pelati,
- 200 g ugotowanej ciecierzycy,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 kg ziemniaków,
- 100 ml mleka,
- 100 g masła,
- 3 żółtka jaj,
- 100 g sera cheddar.
Wykonanie:
- Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż w garnku z rozgrzanym olejem. Dodaj sól i odrobinę pieprzu. Po chwili wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklone i pachnące warzywa przełóż na talerz.
- Na osobnej patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojone w plastry pieczarki, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Gdy się usmażą, przełóż je na talerz z warzywami.
- Do garnka po warzywach wrzuć mielone mięso. Nie mieszaj od razu mięsa – poczekaj, aż chwilę się podsmaży.
- Następnie dodaj przyprawy: gałkę muszkatołową, sos worcestershire i zioła prowansalskie. Wymieszaj i wlej wino.
- Gdy wino odparuje, dodaj pomidory w puszce. Przepłucz puszkę niewielką ilością wody i również dodaj do mięsa. Gotuj pod przykrywką przez 20–30 minut.
- Ziemniaki ugotuj w słonej wodzie, odcedź i rozgnieć na purée. Dodaj do nich 100 g masła, 100 ml mleka, 3 żółtka, odrobinę pieprzu i gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszaj
- Gotowe mięso połącz z warzywami, dodaj także ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki.
- Mięso z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj purée ziemniaczanym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.
- Po tym czasie otwórz piekarnik. Zapiekankę posyp startym cheddarem i wstaw jeszcze na 15–20 minut.