Karol Okrasa robi prostą zapiekankę farmerską. Trudno o lepszy pomysł na ziemniaki

Zapiekanka Karola Okrasy naprawdę robi wrażenie. Chociaż przyznaje, że w założeniach miała być prosta, kucharz puścił wodze fantazji. Jest w niej wszystko, czego potrzeba, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe i gusta całej rodziny. Z wierzchu kusi ciągnącym serem, a pod pierzynką z kremowych ziemniaków ukryte są konkretne mięsne kąski.

Karol Okrasa przerabia zapiekankę farmerską na wykwintne danieKarol Okrasa przerabia zapiekankę farmerską na wykwintne danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Anna Galuhn

Podstawą zapiekanki farmerskiej Karola Okrasy są proste składniki, takie jak mięso i ziemniaki. Jednak to dodatki budują kunszt tej potrawy. Mięso duszone jest w czerwonym winie z pomidorami pelati. Purée jest wymieszane z żółtkami i gałką muszkatołową. Całość wzbogacają smakowicie przygotowane warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Styl gotowania Karola Okrasy

Kucharz jest znany z umiejętności łączenia tradycyjnych polskich smaków z nowoczesnymi technikami kulinarnymi. Jego kuchnię wyróżnia bogactwo smaków i aromatów, co osiąga poprzez staranne dobieranie przypraw. Jedną z ulubionych przypraw Karola Okrasy jest majeranek – ta przyprawa nie tylko dodaje potrawom charakteru, ale również posiada szereg właściwości zdrowotnych. Okrasa często sięga po staropolskie przyprawy, aby wzbogacić smak swoich dań. W przepisach stawia na proste i jakościowe składniki. Nie uznaje półśrodków i chodzenia na skróty.

Przepis na zapiekankę farmerską Karola Okrasy

To nie jest szybka zapiekanka – na jej przygotowanie zarezerwuj więcej czasu. Bez obaw, nie musisz cały czas stać przy kuchni. Podczas duszenia mięsa i pieczenia zapiekanki spokojnie możesz poczytać książkę lub obejrzeć serial.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 kg mięsa mielonego (może być wołowo-wieprzowe),
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • sól do smaku,
  • zioła prowansalskie,
  • gałka muszkatołowa,
  • 30 ml sosu worcestershire,
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 400 g pomidorów w puszce, na przykład pelati,
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka jaj,
  • 100 g sera cheddar.

Wykonanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż w garnku z rozgrzanym olejem. Dodaj sól i odrobinę pieprzu. Po chwili wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklone i pachnące warzywa przełóż na talerz.
  2. Na osobnej patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojone w plastry pieczarki, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Gdy się usmażą, przełóż je na talerz z warzywami.
  3. Do garnka po warzywach wrzuć mielone mięso. Nie mieszaj od razu mięsa – poczekaj, aż chwilę się podsmaży.
  4. Następnie dodaj przyprawy: gałkę muszkatołową, sos worcestershire i zioła prowansalskie. Wymieszaj i wlej wino.
  5. Gdy wino odparuje, dodaj pomidory w puszce. Przepłucz puszkę niewielką ilością wody i również dodaj do mięsa. Gotuj pod przykrywką przez 20–30 minut.
  6. Ziemniaki ugotuj w słonej wodzie, odcedź i rozgnieć na purée. Dodaj do nich 100 g masła, 100 ml mleka, 3 żółtka, odrobinę pieprzu i gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszaj
  7. Gotowe mięso połącz z warzywami, dodaj także ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki.
  8. Mięso z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj purée ziemniaczanym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.
  9. Po tym czasie otwórz piekarnik. Zapiekankę posyp startym cheddarem i wstaw jeszcze na 15–20 minut.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟