Postaw na sałatkę z pieczonych pieczarek. Zniknie szybciej niż jarzynowa

Chociaż stół ugina się pod ciężarem pierogów, uszek i pieczonych mięs, to każdy chętnie sięga po sałatkę. Zamiast znów robi jarzynową, postaw na pyszny przepis z wykorzystaniem pieczarek.

Sałatka z pieczonych pieczarek i jajekSałatka z pieczonych pieczarek i jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy na stole pojawia się ta sałatka, nikogo specjalnie nie trzeba zachęcać do jedzenia. Pieczenie pieczarek wydobywa z nich więcej smaku, ogórki lekko chrupią, pyszny sos łączy wszystko w całość, a i jajka nadają tutaj wyjątkową konsystencję. Można ją jeść i podawać na wiele różnych sposobów. To nieoceniony przepis na Święta, którym zaskoczysz swoich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Sałatka z pieczonych pieczarek

Twoja sałatka to prawdziwy hit na każdą okazję, a w szczególnie na Święta. Pięknie się prezentuje, jest smaczna i sycąca, a jednocześnie lekka. Proste połączenie zrobi furorę wśród twoich bliskich. Szybko zapomną o zwykłej jarzynowej czy gyrosowej.

Prosta sałatka z pieczarkami
Prosta sałatka z pieczarkami © Adobe Stock

Możesz ją podać zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do mięsa czy ryb. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do roladek z szynki, wypełnienie korpusów wytrawnych babeczek lub nawet jako dodatek na kanapkę. Sałatka jest łatwa do przygotowania w większej ilości i świetnie sprawdza się na imprezach.

Składniki:

  • 1,2 kg pieczarek,
  • 10 jajek,
  • 5 dużych kiszone ogórów,
  • pęczek szczypiorku,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyść z zabrudzeń i ułóż na blaszce. Jeśli je myjesz, dokładnie osusz grzyby.
  2. Oprósz solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 30 minut.
  3. Upieczone pieczarki odstaw do wystudzenia.
  4. Jajko ugotuj na twardo i drobno pokrój.
  5. Ogórki oraz wystudzone pieczarki pokrój w srobną kostkę, szczypiorek posiekaj.
  6. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  7. Dodaj majonez, musztardę i dokładnie wymieszaj.
  8. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Prosta i pyszna sałatka jest już gotowa. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, gdy smaki się przegryzą. Zamiast ogórków kiszonych możesz wybrać także konserwowe. Gdy chcesz odchudzić sałatkę, część majonezu zastąp gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku