Siekam zamiast ziemniaków i smażę pyszne placki. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Placki są doskonałe w każdej postaci, a najlepsze w nich jest to, że stwarzają mnóstwo możliwości do eksperymentowania w kuchni. Nawet jeśli konsystencja ciasta nie wyjdzie taka, jak powinna, można to szybko naprawić. Wystarczy dodać jajko, trochę mąki i gotowe. Placki cebulowe to jedna z ciekawszych propozycji. Idealnie smakują z sosem jogurtowym i świeżą sałatką.
Przepis na placki z cebuli jest bardzo podobny do klasycznego przepisu na placki ziemniaczane, jednak jest o wiele łatwiejszy. Odpada żmudne ścieranie ziemniaków. Zamiast tego wystarczy posiekać cebulę – jeśli nie lubisz jej kroić, wrzuć ją do malaksera. Po kilku sekundach otrzymasz gotową bazę na placki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Inne pomysły na wytrawne placki
Na postny obiad możesz przygotować także inną wersję wytrawnych placków. Osobiście często sięgam po przepis na placki z cukinii, które uwielbiam jeść z sosem pieczarkowym. Przygotowuję je w nieco ostrzejszej wersji z dodatkiem papryczki chili, które ostry smak łagodzi kremowy sos z domieszką kremówki.
Ciekawym pomysłem są również placki z marchewki lub kalafiora. Te z kalafiora mogą smakować jak schabowe, jeśli odpowiednio je przygotujesz. Jak to zrobić? Trzeba ugotować kalafior, a następnie rozgnieść na puree. Z masy kalafiorowej formujesz kotlety i wkładasz je do zamrażalnika. Gdy stężeją, panierujesz w mące, jajku i bułce tartej, po czym smażysz na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Przepis na placki z cebuli
Placki wychodzą najlepsze wtedy, gdy pokroisz cebulę w pióra. Będzie ona bardziej wyczuwalna i nie puści wszystkich soków. Jeśli zdecydujesz się na użycie malaksera, uważaj, żeby za bardzo jej nie rozdrobnić.
Składniki:
- 3 białe cebule,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
- garść świeżego koperku,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra. Wymieszaj z solą i odstaw na 10-15 minut.
- Dodaj mąkę, jajko, świeżo zmielony pieprz i drobno posiekany koperek.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem wykładaj łyżką niewielkie placki. Gdy zarumienią się od spodu, obróć na drugą stronę.
- Po zdjęciu z patelni odłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.