Siekam zamiast ziemniaków i smażę pyszne placki. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Placki są doskonałe w każdej postaci, a najlepsze w nich jest to, że stwarzają mnóstwo możliwości do eksperymentowania w kuchni. Nawet jeśli konsystencja ciasta nie wyjdzie taka, jak powinna, można to szybko naprawić. Wystarczy dodać jajko, trochę mąki i gotowe. Placki cebulowe to jedna z ciekawszych propozycji. Idealnie smakują z sosem jogurtowym i świeżą sałatką.

Placki z cebulą doskonale przełamują piątkową rutynęPlacki z cebulą doskonale przełamują piątkową rutynę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Przepis na placki z cebuli jest bardzo podobny do klasycznego przepisu na placki ziemniaczane, jednak jest o wiele łatwiejszy. Odpada żmudne ścieranie ziemniaków. Zamiast tego wystarczy posiekać cebulę – jeśli nie lubisz jej kroić, wrzuć ją do malaksera. Po kilku sekundach otrzymasz gotową bazę na placki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Inne pomysły na wytrawne placki

Na postny obiad możesz przygotować także inną wersję wytrawnych placków. Osobiście często sięgam po przepis na placki z cukinii, które uwielbiam jeść z sosem pieczarkowym. Przygotowuję je w nieco ostrzejszej wersji z dodatkiem papryczki chili, które ostry smak łagodzi kremowy sos z domieszką kremówki.

Ciekawym pomysłem są również placki z marchewki lub kalafiora. Te z kalafiora mogą smakować jak schabowe, jeśli odpowiednio je przygotujesz. Jak to zrobić? Trzeba ugotować kalafior, a następnie rozgnieść na puree. Z masy kalafiorowej formujesz kotlety i wkładasz je do zamrażalnika. Gdy stężeją, panierujesz w mące, jajku i bułce tartej, po czym smażysz na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

Przepis na placki z cebuli

Placki wychodzą najlepsze wtedy, gdy pokroisz cebulę w pióra. Będzie ona bardziej wyczuwalna i nie puści wszystkich soków. Jeśli zdecydujesz się na użycie malaksera, uważaj, żeby za bardzo jej nie rozdrobnić.

Składniki:

  • 3 białe cebule,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
  • garść świeżego koperku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra. Wymieszaj z solą i odstaw na 10-15 minut.
  2. Dodaj mąkę, jajko, świeżo zmielony pieprz i drobno posiekany koperek.
  3. Na patelnię z rozgrzanym olejem wykładaj łyżką niewielkie placki. Gdy zarumienią się od spodu, obróć na drugą stronę.
  4. Po zdjęciu z patelni odłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza