Siekam zamiast ziemniaków i smażę pyszne placki. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Placki są doskonałe w każdej postaci, a najlepsze w nich jest to, że stwarzają mnóstwo możliwości do eksperymentowania w kuchni. Nawet jeśli konsystencja ciasta nie wyjdzie taka, jak powinna, można to szybko naprawić. Wystarczy dodać jajko, trochę mąki i gotowe. Placki cebulowe to jedna z ciekawszych propozycji. Idealnie smakują z sosem jogurtowym i świeżą sałatką.

Placki z cebulą doskonale przełamują piątkową rutynęPlacki z cebulą doskonale przełamują piątkową rutynę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis na placki z cebuli jest bardzo podobny do klasycznego przepisu na placki ziemniaczane, jednak jest o wiele łatwiejszy. Odpada żmudne ścieranie ziemniaków. Zamiast tego wystarczy posiekać cebulę – jeśli nie lubisz jej kroić, wrzuć ją do malaksera. Po kilku sekundach otrzymasz gotową bazę na placki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Inne pomysły na wytrawne placki

Na postny obiad możesz przygotować także inną wersję wytrawnych placków. Osobiście często sięgam po przepis na placki z cukinii, które uwielbiam jeść z sosem pieczarkowym. Przygotowuję je w nieco ostrzejszej wersji z dodatkiem papryczki chili, które ostry smak łagodzi kremowy sos z domieszką kremówki.

Ciekawym pomysłem są również placki z marchewki lub kalafiora. Te z kalafiora mogą smakować jak schabowe, jeśli odpowiednio je przygotujesz. Jak to zrobić? Trzeba ugotować kalafior, a następnie rozgnieść na puree. Z masy kalafiorowej formujesz kotlety i wkładasz je do zamrażalnika. Gdy stężeją, panierujesz w mące, jajku i bułce tartej, po czym smażysz na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

Przepis na placki z cebuli

Placki wychodzą najlepsze wtedy, gdy pokroisz cebulę w pióra. Będzie ona bardziej wyczuwalna i nie puści wszystkich soków. Jeśli zdecydujesz się na użycie malaksera, uważaj, żeby za bardzo jej nie rozdrobnić.

Składniki:

  • 3 białe cebule,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
  • garść świeżego koperku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra. Wymieszaj z solą i odstaw na 10-15 minut.
  2. Dodaj mąkę, jajko, świeżo zmielony pieprz i drobno posiekany koperek.
  3. Na patelnię z rozgrzanym olejem wykładaj łyżką niewielkie placki. Gdy zarumienią się od spodu, obróć na drugą stronę.
  4. Po zdjęciu z patelni odłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów