Placki z cukinii. Te dwa sekretne składniki zmienią wszystko

Kto nie uwielbia chrupiących placków z cukinii? To danie, które kojarzy się z latem, świeżością i prostotą. Jednak nawet tak prosty przepis można wzbogacić o nowe, zaskakujące smaki. Dziś podzielę się z tobą moim autorskim pomysłem na placki z cukinii, które zachwycą cię połączeniem klasycznych składników z nietypowymi dodatkami.

Placki z cukinii. Te dwa sekretne składniki zmienią wszystkoPlacki z cukinii. Te dwa sekretne składniki zmienią wszystko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Placki z cukinii to prawdziwy smak lata, który przynosi na myśl ciepłe dni spędzone na świeżym powietrzu i smaki z dzieciństwa. Choć przygotowanie placków z cukinii wydaje się prostym zadaniem, to istnieją sposoby, aby nadać temu klasycznemu daniu zupełnie nowy wymiar. Dziś odkryjemy dwa sekretne składniki, które zmienią wszystko i sprawią, że twoje placki z cukinii staną się hitem każdej kolacji czy obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamroziłam pomidora i podałam z burratą. To viralowy hit lata

Przepis na placki z cukinii z fetą i marchewką

Przygotowanie placków z cukinii z dodatkiem sera feta i marchewki jest równie proste jak tradycyjna wersja, ale efekt końcowy zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Te dwa składniki dodają plackom wyjątkowej wilgotności i intensywnego smaku, dzięki czemu danie to zyska zupełnie nowy charakter.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • 2 jajka,
  • 1 większa marchewka,
  • 1 cebula,
  • 100 g sera feta,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka pszenna (do zagęszczenia),
  • tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane).

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie warzyw: Cukinię, marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Feta pokrusz na mniejsze kawałki, a koperek posiekaj.
  2. Przygotowanie ciasta: Zetartą cukinię przesyp do miski, dodaj sól i odstaw na 30 minut, aby puściła wodę. Następnie odciśnij ją dokładnie. Do miski dodaj startą marchewkę, cebulę, pokruszony ser feta, posiekany koperek, jajka, sól i pieprz. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając do uzyskania gęstej konsystencji.
  3. Smażenie placków: Rozgrzej patelnię z tłuszczem. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placki z cukinii z fetą i marchewką najlepiej smakują na ciepło, podane z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub jogurtowym. Możesz również dodać do nich świeże warzywa, takie jak sałata, pomidory czy ogórek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa