Drobiowe galaretki, które wyglądają jak pisanki. Znikają szybciej niż sałatka jarzynowa

W Wielkopolsce króluje jako "galart", na Kujawach i Pomorzu zachwyca pod mianem "zylc", a na Wschodzie, na dawnej Galicji i we Lwowie, nosi dumne miano "studzieniny". Galareta od wielu lat pojawia się na świątecznych stołach w całej Polsce. Na Wielkanoc warto podać ją w nietypowej formie.

Galaretka w kształcie jajek- PysznościGalaretka w kształcie jajek- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | elenahramovaphotos
Ewa Malinowska

Bez względu na nazwę, ta pyszność nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Delikatne mięso w galarecie kusi swoim smakiem i zachęca do sięgnięcia po kolejną porcję. Jeśli na dodatek podajemy galaretę w nietypowej, wielkanocnej odsłonie, to kusi nie tylko smakiem, ale również uroczym wyglądem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!

Galaretka w kształcie jajek

Chociaż galareta sama w sobie zachwyca smakiem, jej efektowne podanie może stanowić wyzwanie. Zamiast tradycyjnych miseczek i filiżanek, proponujemy Wam coś zupełnie nowego - galaretowe cudeńka w wydmuszkach! Te nietypowe foremki nadają temu klasycznemu daniu nutę elegancji i zaskakują oryginalnym wyglądem.

Galaretka w kształcie jajek - Pyszności
Galaretka w kształcie jajek - Pyszności © Pyszności

Małe porcje w wydmuszkach są łatwe i wygodne do jedzenia. Znikają ze stołów szybciej niż kultowa jarzynowa.

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 200 g fileta drobiowego,
  • 1 l wody,
  • żelatyna,
  • włoszczyzna,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • 80 g kukurydzy z puszki,
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ostrożnie przekłuj węższy koniec każdego jajka ostrym nożem, tworząc niewielką dziurkę. Delikatnie usuń białko i żółtko, a następnie napełnij puste skorupki gorącą wodą. Po wyparzeniu ustaw je w wytłoczce do jajek.
  2. W dużym garnku ugotuj filety drobiowe z włoszczyzną i przyprawami na małym ogniu.
  3. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je i ostudź.
  4. Wywar przecedź przez sitko. Do ostudzonego bulionu wsyp proszek żelatynowy (w proporcji 8 łyżek na litr) i dokładnie wymieszaj.
  5. Pokrój ostudzone mięso w drobną kostkę.
  6. Dodaj ugotowaną i drobno posiekaną marchewkę, świeżą natkę pietruszki, odsączony groszek i kukurydzę z puszki.
  7. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  8. Ostrożnie odkrój węższe końce wydmuszek i napełnij ich wnętrza mieszanką mięsa z warzywami.
  9. Zalej całość wywarem z żelatyną.
  10. Wstaw wypełnione jajka do lodówki i poczekaj, aż galaretka całkowicie stężeje.
  11. Przed podaniem obierz galaretki z jajecznych skorupek i ułóż je efektownie na półmisku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka