Drobiowe galaretki, które wyglądają jak pisanki. Znikają szybciej niż sałatka jarzynowa

W Wielkopolsce króluje jako "galart", na Kujawach i Pomorzu zachwyca pod mianem "zylc", a na Wschodzie, na dawnej Galicji i we Lwowie, nosi dumne miano "studzieniny". Galareta od wielu lat pojawia się na świątecznych stołach w całej Polsce. Na Wielkanoc warto podać ją w nietypowej formie.

Galaretka w kształcie jajek- PysznościGalaretka w kształcie jajek- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | elenahramovaphotos
Ewa Malinowska

Bez względu na nazwę, ta pyszność nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Delikatne mięso w galarecie kusi swoim smakiem i zachęca do sięgnięcia po kolejną porcję. Jeśli na dodatek podajemy galaretę w nietypowej, wielkanocnej odsłonie, to kusi nie tylko smakiem, ale również uroczym wyglądem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!

Galaretka w kształcie jajek

Chociaż galareta sama w sobie zachwyca smakiem, jej efektowne podanie może stanowić wyzwanie. Zamiast tradycyjnych miseczek i filiżanek, proponujemy Wam coś zupełnie nowego - galaretowe cudeńka w wydmuszkach! Te nietypowe foremki nadają temu klasycznemu daniu nutę elegancji i zaskakują oryginalnym wyglądem.

Galaretka w kształcie jajek - Pyszności
Galaretka w kształcie jajek - Pyszności © Pyszności

Małe porcje w wydmuszkach są łatwe i wygodne do jedzenia. Znikają ze stołów szybciej niż kultowa jarzynowa.

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 200 g fileta drobiowego,
  • 1 l wody,
  • żelatyna,
  • włoszczyzna,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • 80 g kukurydzy z puszki,
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ostrożnie przekłuj węższy koniec każdego jajka ostrym nożem, tworząc niewielką dziurkę. Delikatnie usuń białko i żółtko, a następnie napełnij puste skorupki gorącą wodą. Po wyparzeniu ustaw je w wytłoczce do jajek.
  2. W dużym garnku ugotuj filety drobiowe z włoszczyzną i przyprawami na małym ogniu.
  3. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je i ostudź.
  4. Wywar przecedź przez sitko. Do ostudzonego bulionu wsyp proszek żelatynowy (w proporcji 8 łyżek na litr) i dokładnie wymieszaj.
  5. Pokrój ostudzone mięso w drobną kostkę.
  6. Dodaj ugotowaną i drobno posiekaną marchewkę, świeżą natkę pietruszki, odsączony groszek i kukurydzę z puszki.
  7. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  8. Ostrożnie odkrój węższe końce wydmuszek i napełnij ich wnętrza mieszanką mięsa z warzywami.
  9. Zalej całość wywarem z żelatyną.
  10. Wstaw wypełnione jajka do lodówki i poczekaj, aż galaretka całkowicie stężeje.
  11. Przed podaniem obierz galaretki z jajecznych skorupek i ułóż je efektownie na półmisku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę