Drobiowe galaretki, które wyglądają jak pisanki. Znikają szybciej niż sałatka jarzynowa
W Wielkopolsce króluje jako "galart", na Kujawach i Pomorzu zachwyca pod mianem "zylc", a na Wschodzie, na dawnej Galicji i we Lwowie, nosi dumne miano "studzieniny". Galareta od wielu lat pojawia się na świątecznych stołach w całej Polsce. Na Wielkanoc warto podać ją w nietypowej formie.
21.03.2024 | aktual.: 21.03.2024 11:31
Bez względu na nazwę, ta pyszność nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Delikatne mięso w galarecie kusi swoim smakiem i zachęca do sięgnięcia po kolejną porcję. Jeśli na dodatek podajemy galaretę w nietypowej, wielkanocnej odsłonie, to kusi nie tylko smakiem, ale również uroczym wyglądem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Galaretka w kształcie jajek
Chociaż galareta sama w sobie zachwyca smakiem, jej efektowne podanie może stanowić wyzwanie. Zamiast tradycyjnych miseczek i filiżanek, proponujemy Wam coś zupełnie nowego - galaretowe cudeńka w wydmuszkach! Te nietypowe foremki nadają temu klasycznemu daniu nutę elegancji i zaskakują oryginalnym wyglądem.
Małe porcje w wydmuszkach są łatwe i wygodne do jedzenia. Znikają ze stołów szybciej niż kultowa jarzynowa.
Składniki:
- 8 jajek,
- 200 g fileta drobiowego,
- 1 l wody,
- żelatyna,
- włoszczyzna,
- 100 g groszku konserwowego,
- 80 g kukurydzy z puszki,
- garść drobno posiekanej natki pietruszki,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Ostrożnie przekłuj węższy koniec każdego jajka ostrym nożem, tworząc niewielką dziurkę. Delikatnie usuń białko i żółtko, a następnie napełnij puste skorupki gorącą wodą. Po wyparzeniu ustaw je w wytłoczce do jajek.
- W dużym garnku ugotuj filety drobiowe z włoszczyzną i przyprawami na małym ogniu.
- Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je i ostudź.
- Wywar przecedź przez sitko. Do ostudzonego bulionu wsyp proszek żelatynowy (w proporcji 8 łyżek na litr) i dokładnie wymieszaj.
- Pokrój ostudzone mięso w drobną kostkę.
- Dodaj ugotowaną i drobno posiekaną marchewkę, świeżą natkę pietruszki, odsączony groszek i kukurydzę z puszki.
- Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Ostrożnie odkrój węższe końce wydmuszek i napełnij ich wnętrza mieszanką mięsa z warzywami.
- Zalej całość wywarem z żelatyną.
- Wstaw wypełnione jajka do lodówki i poczekaj, aż galaretka całkowicie stężeje.
- Przed podaniem obierz galaretki z jajecznych skorupek i ułóż je efektownie na półmisku.