PrzepisWielkanocMoja mama robi na święta schab w galarecie. Nie wyobrażamy sobie bez niego Wielkanocy

Moja mama robi na święta schab w galarecie. Nie wyobrażamy sobie bez niego Wielkanocy

Szukasz pomysłu na naprawdę wystrzałowy przepis na święta wielkanocne? Mam coś w sam raz dla ciebie. Schab w galarecie jeszcze nigdy nas nie zawiódł, a mama, która go przygotowuje, co roku chodzi dumna jak paw... I nic dziwnego!

Mama przygotowuje schab w galarecie według przepisu Heni Foks. Jest przepyszny
Mama przygotowuje schab w galarecie według przepisu Heni Foks. Jest przepyszny
Źródło zdjęć: © YouTube | Henia Foks

01.03.2024 09:51

Jeśli do tej pory myślałeś, że na święta wielkanocne przygotowuje się tylko "mainstreamowe" jajka faszerowane i żurek, to byłeś w błędzie. Moja mama lubi przy okazji świąt trochę kulinarnie zaszaleć i wychodzi z założenia, że nie tylko Boże Narodzenie jest do tego odpowiednie. Na Wielkanoc przygotowuje schab w galarecie, za którym szaleją wszyscy członkowie rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otulony w rozpływającą się w ustach galaretę z wywaru warzywnego schab jest jedną z moich ulubionych świątecznych przekąsek, a sam jego wygląd sprawia, że doskonale odnajduje się na wielkanocnym stole. Kolorowy, pyszny i sycący — czego chcieć więcej? Polecam serdecznie i zapraszam do bardzo prostego przepisu, który pochodzi z kanału na YouTube pani Heni Foks. Mama go uwielbia i założę się, że ty również go pokochasz!

Świąteczny schab w galarecie

Składniki:

  • 1,2 kg schabu wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 litr wywaru,
  • 9 łyżeczek żelatyny,
  • połówka cytryny,
  • 1 papryka czerwona,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • czosnek, majeranek i słodka papryka.

Sposób przygotowania:

Rozetnij i rozbij schab, a w środku ułóż przyprawy i składniki
Rozetnij i rozbij schab, a w środku ułóż przyprawy i składniki© YouTube | Henia Foks
  1. Do miski wbij jajka. Dodaj łyżkę mleka, sól, pieprz. Usmaż omlet na rozgrzanym na patelni maśle.
  2. Mięso rozetnij tak, żeby dało się je ubić na jeden, płaski kawałek. Zrób to, a następnie wetrzyj w nie słodką paprykę, czosnek i majeranek. Połóż na nim również paski czerwonej papryki, natkę pietruszki, fasolkę szparagową, a na końcu również usmażony omlet. Całość zawiń w rulon. Zwiąż sznurkiem wędliniarskim i ugotuj na parze. Powinno to zająć około półtorej godziny.
  3. Wywar warzywny wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. W niewielkiej ilości zupy rozrób żelatynę i dodaj do wywaru.
  4. Ugotowany na parze schab pokrój w plastry i przełóż je na dno naczynia. Zalej przestudzonym wywarem z żelatyną. Wstaw do chłodziarki na 4 godziny i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie