Moja mama robi na święta schab w galarecie. Nie wyobrażamy sobie bez niego Wielkanocy
Szukasz pomysłu na naprawdę wystrzałowy przepis na święta wielkanocne? Mam coś w sam raz dla ciebie. Schab w galarecie jeszcze nigdy nas nie zawiódł, a mama, która go przygotowuje, co roku chodzi dumna jak paw... I nic dziwnego!
01.03.2024 09:51
Jeśli do tej pory myślałeś, że na święta wielkanocne przygotowuje się tylko "mainstreamowe" jajka faszerowane i żurek, to byłeś w błędzie. Moja mama lubi przy okazji świąt trochę kulinarnie zaszaleć i wychodzi z założenia, że nie tylko Boże Narodzenie jest do tego odpowiednie. Na Wielkanoc przygotowuje schab w galarecie, za którym szaleją wszyscy członkowie rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Otulony w rozpływającą się w ustach galaretę z wywaru warzywnego schab jest jedną z moich ulubionych świątecznych przekąsek, a sam jego wygląd sprawia, że doskonale odnajduje się na wielkanocnym stole. Kolorowy, pyszny i sycący — czego chcieć więcej? Polecam serdecznie i zapraszam do bardzo prostego przepisu, który pochodzi z kanału na YouTube pani Heni Foks. Mama go uwielbia i założę się, że ty również go pokochasz!
Świąteczny schab w galarecie
Składniki:
- 1,2 kg schabu wieprzowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 litr wywaru,
- 9 łyżeczek żelatyny,
- połówka cytryny,
- 1 papryka czerwona,
- 300 g fasolki szparagowej,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- czosnek, majeranek i słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka. Dodaj łyżkę mleka, sól, pieprz. Usmaż omlet na rozgrzanym na patelni maśle.
- Mięso rozetnij tak, żeby dało się je ubić na jeden, płaski kawałek. Zrób to, a następnie wetrzyj w nie słodką paprykę, czosnek i majeranek. Połóż na nim również paski czerwonej papryki, natkę pietruszki, fasolkę szparagową, a na końcu również usmażony omlet. Całość zawiń w rulon. Zwiąż sznurkiem wędliniarskim i ugotuj na parze. Powinno to zająć około półtorej godziny.
- Wywar warzywny wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. W niewielkiej ilości zupy rozrób żelatynę i dodaj do wywaru.
- Ugotowany na parze schab pokrój w plastry i przełóż je na dno naczynia. Zalej przestudzonym wywarem z żelatyną. Wstaw do chłodziarki na 4 godziny i gotowe. Smacznego!