Moja mama robi na święta schab w galarecie. Nie wyobrażamy sobie bez niego Wielkanocy

Szukasz pomysłu na naprawdę wystrzałowy przepis na święta wielkanocne? Mam coś w sam raz dla ciebie. Schab w galarecie jeszcze nigdy nas nie zawiódł, a mama, która go przygotowuje, co roku chodzi dumna jak paw... I nic dziwnego!

Mama przygotowuje schab w galarecie według przepisu Heni Foks. Jest przepysznyMama przygotowuje schab w galarecie według przepisu Heni Foks. Jest przepyszny
Źródło zdjęć: © YouTube | Henia Foks

Jeśli do tej pory myślałeś, że na święta wielkanocne przygotowuje się tylko "mainstreamowe" jajka faszerowane i żurek, to byłeś w błędzie. Moja mama lubi przy okazji świąt trochę kulinarnie zaszaleć i wychodzi z założenia, że nie tylko Boże Narodzenie jest do tego odpowiednie. Na Wielkanoc przygotowuje schab w galarecie, za którym szaleją wszyscy członkowie rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Otulony w rozpływającą się w ustach galaretę z wywaru warzywnego schab jest jedną z moich ulubionych świątecznych przekąsek, a sam jego wygląd sprawia, że doskonale odnajduje się na wielkanocnym stole. Kolorowy, pyszny i sycący — czego chcieć więcej? Polecam serdecznie i zapraszam do bardzo prostego przepisu, który pochodzi z kanału na YouTube pani Heni Foks. Mama go uwielbia i założę się, że ty również go pokochasz!

Świąteczny schab w galarecie

Składniki:

  • 1,2 kg schabu wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 litr wywaru,
  • 9 łyżeczek żelatyny,
  • połówka cytryny,
  • 1 papryka czerwona,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • czosnek, majeranek i słodka papryka.

Sposób przygotowania:

Rozetnij i rozbij schab, a w środku ułóż przyprawy i składniki
Rozetnij i rozbij schab, a w środku ułóż przyprawy i składniki © YouTube | Henia Foks
  1. Do miski wbij jajka. Dodaj łyżkę mleka, sól, pieprz. Usmaż omlet na rozgrzanym na patelni maśle.
  2. Mięso rozetnij tak, żeby dało się je ubić na jeden, płaski kawałek. Zrób to, a następnie wetrzyj w nie słodką paprykę, czosnek i majeranek. Połóż na nim również paski czerwonej papryki, natkę pietruszki, fasolkę szparagową, a na końcu również usmażony omlet. Całość zawiń w rulon. Zwiąż sznurkiem wędliniarskim i ugotuj na parze. Powinno to zająć około półtorej godziny.
  3. Wywar warzywny wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. W niewielkiej ilości zupy rozrób żelatynę i dodaj do wywaru.
  4. Ugotowany na parze schab pokrój w plastry i przełóż je na dno naczynia. Zalej przestudzonym wywarem z żelatyną. Wstaw do chłodziarki na 4 godziny i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"