Z resztek rosołu robię galaretę. Na kolację jak znalazł

Rosół to zupa, która w kalendarzu ma jasno określone miejsce. Kiedy po niedzielnym obiedzie pozostaje mi nieco zupy, zamieniam ją w pyszną galaretę jak za dawnych lat. Idealnie sprawdzi się na kolację.

Galareta z rosołu - PysznościGalareta z rosołu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | minadezhda
Ewa Malinowska

Rosół często przechodzi transformacje, zamieniając się w poniedziałki w pyszną zupę pomidorową. Jest również bazą do sosów czy też składnikiem risotto. Ja stawiam jednak na pyszną galaretę z dodatkiem mięsa, która świetnie sprawdzi się na kolację. Nie tylko nic się nie marnuje, ale jeszcze smakuje tak dobrze, że cała rodzina zajada ze smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Galareta z rosołu

Delikatna galaretka z kurczaka to idealna propozycja nie tylko na przekąskę czy kolację, ale również na wielkanocny stół. Doskonale sprawdzi się również mięso pozostałe po ugotowaniu zupy. Esencjonalną bazą może być zarówno bulion drobiowy, jak i warzywny wzbogacony lubczykiem.

Galareta z kurczakiem
Galareta z kurczakiem © Adobe Stock | Peredniankina

Do galarety dodaj zielony groszek, plasterki marchewki i jajka na twardo, aby nadać jej nie tylko wyśmienity smak, ale również efektowny wygląd.

Składniki:

  • mięso z rosołu,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 litry rosołu,
  • 2 marchewki (mogą być z rosołu),
  • żelatyna.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie zaczynam od oddzielenia mięsa od kości i podzielenia go na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlewam rosół i dodaję żelatynę, dokładnie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Jajka kroję w plastry i układam na dnie dużej szklanej misy.
  4. Na nich umieszczam kawałki mięsa i groszek konserwowy.
  5. Marchewkę kroję w drobną kostkę i dodaję do misy, przeplatając ją z kolejnymi warstwami mięsa i groszku.
  6. Całość zalewam rosołem z żelatyną i odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby galaretka stężała.

Gotową galaretę podaję na kolację lub jako przekąskę. Doskonale komponuje się z chrzanem lub octem, natką pietruszki i świeżym pieczywem. To danie to wspomnienie dawnych lat, które warto przywrócić na talerze. Jest prosto i tanio, a na dodatek dzięki temu nie zmarnujesz ani mililitra rosołu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"