Zajadamy aż miło. Nie ma gorszego wyboru na kanapkę

Pod pojęciem pasztetu kryje się wiele różnych produktów. Domowy pasztet zrobiony z jakościowych składników, na przykład z wątróbek, jest pełen wartości odżywczych – białka, witamin i żelaza. Jednak pod tą samą nazwą figurują produkty wątpliwej jakości. Kupując pasztet w sklepie, zwróć uwagę na etykietę.

Sprawdź etykietę pasztetu z puszkiSprawdź etykietę pasztetu z puszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Największe zastrzeżenia w składzie pasztetów z marketowej półki budzi MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Pod tym pojęciem można ukryć wszystko. Jednak w warunkach przemysłowych są to odpadki mięsne, które powstają w wyniku oddzielania bardziej intratnych kawałków tuszy. W efekcie taki pasztet zawiera więcej tłuszczu, a mniej białka i innych wartościowych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Jaki skład mają marketowe pasztety?

Nie mam na myśli pasztetów sprzedawanych w działach mięsnych, ponieważ w dobrych sklepach można w nich znaleźć również jakościowe produkty. Wszystko zobaczysz na etykiecie – zgodnie z rozporządzeniem UE produkty wytwarzane z MOM muszą być czytelnie oznakowane dla konsumenta. Nie ma możliwości zatajenia tej informacji. Co więcej, Unia Europejska zakazuje używania MOM do produktów wysokiej jakości. Ten dodatek jest zakazany w mięsie mielonym, a zakłady wykorzystujące MOM są poddawane częstej kontroli.

Patrząc na skład przykładowego pasztetu w puszce, można zobaczyć, że na pierwszym miejscu znajduje się woda, a tuż za nią mięso oddzielone mechanicznie, na przykład z kurcząt. Dalej mamy tłuszcz roślinny, wątrobę i skóry z kurcząt. Potem są dodatki, takie jak kasza manna, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, mleko w proszku, cukier, przyprawy suszone, ekstrakt drożdżowy. Na końcu widnieje informacja, że zawartość surowców z kurcząt wynosi ok. 38,4 proc.

Tak powstaje pasztet z MOM

Do maszyn oddzielających mięso od kości nie trafiają całe kawałki, lecz jedynie skrawki po wstępnym rozbiorze tusz zwierzęcych – najczęściej drobiowych lub wieprzowych. Mięsne resztki są przepuszczane pod ciśnieniem przez specjalne sita, które oddzielają kości. W efekcie powstaje mięsno-tłuszczowa masa o konsystencji pasty. Aby przypominała ona pasztet, dodawane są wypełniacze, na przykład bułka tarta lub kasza manna. Smak nadają przyprawy w proszku, cukier i inne wzmacniacze.

Wpływ pasztetu z MOM na organizm

Pasztet z MOM nie jest źródłem pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim tłuszczu. W nadmiarze może przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, a w konsekwencji powodować miażdżycę i choroby serca. Substancje dodatkowe, takie jak wzmacniacze smaku czy konserwanty, również mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie żywności wysoko przetworzonej może prowadzić do problemów z metabolizmem i zaburzeń odżywiania.

Jak zrobić dobry domowy pasztet?

Decydując się na samodzielne upieczenie pasztetu, przejmiesz pełną kontrolę nad jego składem. Możesz sięgnąć po dobre mięso i przyprawy, które dodają smaku, a nie tylko maskują niskiej jakości bazę. Domowy pasztet najczęściej przygotowywany jest z mięsa drobiowego, wieprzowego lub z podrobów.

W tradycyjnych przepisach mieszane są różne kawałki tuszy, na przykład łopatka, karkówka, wątróbka i podgardle. Obecność tłuszczu jest potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji, jednak nie powinien on przeważać w składzie dobrego pasztetu.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy