Ten pasztet nie ma sobie równych. Każdy kęs to raj dla podniebienia

Któż nie słyszał o foie gras – tym pasztetem z gęsich wątróbek od lat zajadają się Francuzi. Jednak tradycyjna produkcja przysmaku ma również swą ciemną stronę. Foie gras, lub inaczej pasztet strasburski, produkowane jest z otłuszczonych wątróbek kaczek i gęsi. Ta nieetyczna praktyka tuczenia zwierząt w wielu krajach jest zakazana. Całe szczęście, że podobny smak pasztetu możesz osiągnąć, opierając się na zwykłych gęsich wątróbkach.

Na Wielkanoc podaj domowy pasztet z wątróbek w stylu foie grasNa Wielkanoc podaj domowy pasztet z wątróbek w stylu foie gras
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce pasztet jest jedną z tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Co roku staramy się coś dodać, coś zmienić, aby wyszedł jeszcze lepszy niż ostatnio. Myśl o tym, że może smakować jak najdroższy francuski pasztet, jest kusząca. Zapewniam, że nie musisz uciekać się do nieetycznych praktyk, aby przygotować tę wersję pasztetu strasburskiego. Wszystkie składniki są dostępne w oficjalnym obiegu – w dobrych sklepach mięsnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Produkcja stłuszczonych wątróbek jest zakazana w Europie i USA

Do przygotowania oryginalnego foie gras wykorzystywane są przerośnięte wątroby kaczek i gęsi. Dzięki wprowadzeniu specjalnej karmy za pomocą sondy bezpośrednio do przełyku tych zwierząt, ich wątroby stają się nawet 10 razy większe niż w przypadku naturalnych metod hodowli. Przymusowe tuczenie drobiu zostało uznane za nieetyczne i w wielu krajach, w tym w Polsce, zakazano tych metod. W Nowym Jorku podejmowano także starania o zakaz sprzedaży foie gras.

Mimo wszystko przygotowywany w ten sposób pasztet nadal uchodzi za przysmak francuskiej kuchni. Wiele osób twierdzi, że jest najsmaczniejszy na świecie, a przy okazji jest także najdroższy. Jak więc pogodzić interesy? Na rozwiązanie wpadła francuska firma Gourmey SAS z siedzibą w Paryżu, która postanowiła produkować foie gras na bazie sztucznie hodowanych komórek. Wniosek został złożony w sierpniu 2024 roku do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Jak zrobić pasztet strasburski ze zwykłych wątróbek?

Żeby pasztet miał delikatną konsystencję, nie może być pieczony w wysokiej temperaturze. Wstępnie przygotowaną masę wystarczy zapiec przez 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza.

Składniki:

  • 1 kg gęsich lub kaczych wątróbek,
  • 250 g słoniny,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 50 ml bulionu drobiowego,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • odrobina zmielonego ziela angielskiego.

Wykonanie:

  1. Dokładnie oczyść wątróbki, umyj z krwi i zdejmij z nich błonki. Przełóż do miski, zalej mlekiem, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyjmij wątróbki z mleka, osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż na maśle. Gdy włókna się zamkną, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut.
  3. Na osobnej patelni podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki.
  4. Pokrój słoninę w kostkę. Połowę ułóż na dnie garnka z grubym dnem. Na słoninę wyłóż wstępnie przygotowane wątróbki, przykryj je pozostałą słoniną i podsmażonymi pieczarkami z cebulą.
  5. Zalej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj na małej mocy palnika przez 45 minut.
  6. Odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiel wszystko dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  7. Gotową masę na pasztet strasburski dopraw solą, pieprzem i mielonym zielem angielskim.
  8. Dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do prostokątnych foremek (pasztetówek).
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 75 stopni Celsjusza na 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle