Ten pasztet nie ma sobie równych. Każdy kęs to raj dla podniebienia

Któż nie słyszał o foie gras – tym pasztetem z gęsich wątróbek od lat zajadają się Francuzi. Jednak tradycyjna produkcja przysmaku ma również swą ciemną stronę. Foie gras, lub inaczej pasztet strasburski, produkowane jest z otłuszczonych wątróbek kaczek i gęsi. Ta nieetyczna praktyka tuczenia zwierząt w wielu krajach jest zakazana. Całe szczęście, że podobny smak pasztetu możesz osiągnąć, opierając się na zwykłych gęsich wątróbkach.

Na Wielkanoc podaj domowy pasztet z wątróbek w stylu foie grasNa Wielkanoc podaj domowy pasztet z wątróbek w stylu foie gras
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce pasztet jest jedną z tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Co roku staramy się coś dodać, coś zmienić, aby wyszedł jeszcze lepszy niż ostatnio. Myśl o tym, że może smakować jak najdroższy francuski pasztet, jest kusząca. Zapewniam, że nie musisz uciekać się do nieetycznych praktyk, aby przygotować tę wersję pasztetu strasburskiego. Wszystkie składniki są dostępne w oficjalnym obiegu – w dobrych sklepach mięsnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Produkcja stłuszczonych wątróbek jest zakazana w Europie i USA

Do przygotowania oryginalnego foie gras wykorzystywane są przerośnięte wątroby kaczek i gęsi. Dzięki wprowadzeniu specjalnej karmy za pomocą sondy bezpośrednio do przełyku tych zwierząt, ich wątroby stają się nawet 10 razy większe niż w przypadku naturalnych metod hodowli. Przymusowe tuczenie drobiu zostało uznane za nieetyczne i w wielu krajach, w tym w Polsce, zakazano tych metod. W Nowym Jorku podejmowano także starania o zakaz sprzedaży foie gras.

Mimo wszystko przygotowywany w ten sposób pasztet nadal uchodzi za przysmak francuskiej kuchni. Wiele osób twierdzi, że jest najsmaczniejszy na świecie, a przy okazji jest także najdroższy. Jak więc pogodzić interesy? Na rozwiązanie wpadła francuska firma Gourmey SAS z siedzibą w Paryżu, która postanowiła produkować foie gras na bazie sztucznie hodowanych komórek. Wniosek został złożony w sierpniu 2024 roku do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Jak zrobić pasztet strasburski ze zwykłych wątróbek?

Żeby pasztet miał delikatną konsystencję, nie może być pieczony w wysokiej temperaturze. Wstępnie przygotowaną masę wystarczy zapiec przez 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza.

Składniki:

  • 1 kg gęsich lub kaczych wątróbek,
  • 250 g słoniny,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 50 ml bulionu drobiowego,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • odrobina zmielonego ziela angielskiego.

Wykonanie:

  1. Dokładnie oczyść wątróbki, umyj z krwi i zdejmij z nich błonki. Przełóż do miski, zalej mlekiem, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyjmij wątróbki z mleka, osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż na maśle. Gdy włókna się zamkną, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut.
  3. Na osobnej patelni podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki.
  4. Pokrój słoninę w kostkę. Połowę ułóż na dnie garnka z grubym dnem. Na słoninę wyłóż wstępnie przygotowane wątróbki, przykryj je pozostałą słoniną i podsmażonymi pieczarkami z cebulą.
  5. Zalej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj na małej mocy palnika przez 45 minut.
  6. Odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiel wszystko dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  7. Gotową masę na pasztet strasburski dopraw solą, pieprzem i mielonym zielem angielskim.
  8. Dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do prostokątnych foremek (pasztetówek).
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 75 stopni Celsjusza na 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki