Nie napracujesz się. Domowy pasztet w prostym przepisie

Pasztet był specjalnością kuchni staropolskiej. Dziś ten mięsny rarytas pojawia się na świątecznym stole. Nie ma co ukrywać, jego przygotowanie wymaga trochę pracy. Mamy kilka wskazówek, które to ułatwią i naprawdę łatwy przepis. Ten pasztet wyjdzie nawet początkującym.

Traditional delicious meat pate with vegetables on wooden board
pate, homemade, meatloaf, meat, baked, background, food, minced, delicious, appetizer, plum, venison, plate, pork, sliced, fresh, brown, prunes, meal, tasty, dinner, lunch, nobody, fork, knife, tomato, lettuce, cuisine, prepared, snack, pate, homemade, meatloaf, meat, baked, background, food, minced, delicious, appetizer, plum, venison, plate, pork, sliced, fresh, brown, prunes, meal, tasty, dinner, lunch, nobody, fork, knife, tomato, lettuce, cuisine, prepared, snackDomowy pasztet nie ma sobie równych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pasztet, od lat uchodzi za klasyczne danie świąteczne i wciąż cieszy się niezmienną popularnością. W wielu domach przygotowuje się go zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Choć w sklepach wybór pasztetów jest duży, to jednak ten zrobiony samodzielnie ma niepowtarzalny smak. Jego przygotowanie nie jest takie proste, ale mamy sprawdzony przepis, nawet dla początkujących.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proziaki, knysze i pasztet bez mięsa. Tak smakuje Podkarpacie

Aby pasztet był wyśmienity...

Podstawą sukcesu jest dokładne napowietrzenie mięsa, co nadaje pasztetowi lekkości i delikatności. Dlatego składniki muszą być bardzo dokładnie wymieszane, masa wyrobiona. Duże znaczenie ma także mięso i jego ilość. Podczas zakupów należy pamiętać o zakupie odpowiedniej ilości składników. Gdy chcesz upiec dwie duże, podłużne blaszki pasztetu potrzebujesz:

  • dwa i pół kilograma mięsa, w tym po pół kilograma łopatki, wołowiny, karkówki, wątróbki drobiowej i podgardla lub tłustego boczku. Można także użyć mięsa drobiowego. Ważne, aby połowa z tego była tłusta.
  • dziesięć jajek,
  • opcjonalnie namoczone bułki (dwie kajzerki lub jedna półbagietka),
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, gotowa jarzynka, cukier, liść laurowy i ziele angielskie.

Mięso powinno być gotowane z liściem laurowym i zielem angielskim aż do miękkości, co można zrobić dzień przed pieczeniem. Wątróbka powinna zostać oczyszczona i sparzona, a następnie odstawiona do ostygnięcia.

Jak piec pasztet?

Po schłodzeniu wszystkie składniki, w tym powstała galareta oraz odsączona bułka, powinny być zmielone dwukrotnie lub raz na drobnych oczkach. Dodaje się również dziesięć żółtek i przyprawy, po czym całość trzeba dobrze wymieszać i napowietrzyć. Na końcu do masy dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek, mieszając delikatnie.

Gotową masę wlewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni Celsjusza, a pasztet pieczemy przez około 60-70 minut. Sprawdzamy jego gotowość przy pomocy patyczka, podobnie jak w przypadku biszkoptu. Kiedy jest suchy, pasztet jest gotowy do wyjęcia. Należy pozostawić go do ostygnięcia w otwartych drzwiach piekarnika lub wyjąć na zewnątrz. Z foremek wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Domowy pasztet doskonale komponuje się z sałatką jarzynową czy sosem tatarskim. Można go również serwować z chrzanem lub ćwikłą. Aby zachować świeżość i wilgotność pasztetu przez kilka dni, warto przechowywać go w lodówce, zawiniętego w nowy papier do pieczenia. To prosty sposób na cieszenie się domowym wyrobem przez dłuższy czas.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar