Najgorsze połączenie. Wiele osób wybiera je na śniadanie

Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł? Jest tylko jedno "ale". Warto wiedzieć, z czym ich nie łączyć, bo wtedy tracą sporo ze swoich wartości. Najkorzystniej zjeść je ugotowane na miękko lub w koszulce, czyli ugotowane bez skorupki. Czasami można zjeść na twardo czy w formie omletu.

Jajka na śniadanie? Tak, ale trzeba uważać na dodatki. Jajka na śniadanie? Tak, ale trzeba uważać na dodatki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Jajka uznawane są za najlepszy wybór na śniadanie. Są znakomitym źródłem witamin i mikroelementów. Jednak, aby w pełni skorzystać z ich walorów zdrowotnych, lepiej unikać niektórych połączeń. Chociaż Polacy jedzą około 140 jaj rocznie, to jednak często nie w najbardziej polecanej formie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Produkty, których lepiej nie łączyć z jajkami

  • Ryby. Zawarta w jajkach awidyna może blokować przyswajanie witaminy B7 znajdującej się w tłustych rybach, dlatego lepiej unikać takich połączeń.
  • Ser, wędliny i mięsa. Są to produkty wysokobiałkowe, a białko zawierają także jajka, dlatego lepiej nie łączyć.
  • Masło, majonez, śmietana. Te tłuste dodatki mogą, zwłaszcza z jajkami na twardo, stworzyć ciężkostrawne kombinacje.
  • Ziemniaki. źródłem skrobi, która niekorzystnie wpływa na wchłanianie żelaza i wapnia z jajek.
  • Ryż. Podobne do ziemniaków, także ryż może utrudniać wchłanianie wartościowych składników z jajek.
  • Owoce. Dietetycy zalecają unikanie łączenia jajek z produktami bogatymi w cukry proste, jak winogrona, jabłka czy gruszki, aby uniknąć problemów trawiennych.

Ile jajek dziennie?

Możemy spokojnie zjadać jedno czy dwa jajka dziennie. Kiedyś uważano, że podnoszą cholesterol, dziś wiadomo, że to mit. Jajka, chociaż są stosunkowo kaloryczne to nie są tuczące. Są do tego bardzo sycące. Gdy przygotujesz je na śniadanie, dostarczasz sobie sporą porcję białka, która doda ci energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki którym będziesz mieć siłę na wyzwania, które przynosi dzień. Jajka zawierają niemal wszystkie niezbędne dla organizmu składniki odżywcze, z wyjątkiem witaminy C. Dlatego można jeść je bez większych ograniczeń, pod warunkiem, że zwrócimy uwagę na kilka mniej korzystnych połączeń.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie