Najgorsze połączenie. Wiele osób wybiera je na śniadanie
Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł? Jest tylko jedno "ale". Warto wiedzieć, z czym ich nie łączyć, bo wtedy tracą sporo ze swoich wartości. Najkorzystniej zjeść je ugotowane na miękko lub w koszulce, czyli ugotowane bez skorupki. Czasami można zjeść na twardo czy w formie omletu.
19.11.2024 06:02
Jajka uznawane są za najlepszy wybór na śniadanie. Są znakomitym źródłem witamin i mikroelementów. Jednak, aby w pełni skorzystać z ich walorów zdrowotnych, lepiej unikać niektórych połączeń. Chociaż Polacy jedzą około 140 jaj rocznie, to jednak często nie w najbardziej polecanej formie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Produkty, których lepiej nie łączyć z jajkami
- Ryby. Zawarta w jajkach awidyna może blokować przyswajanie witaminy B7 znajdującej się w tłustych rybach, dlatego lepiej unikać takich połączeń.
- Ser, wędliny i mięsa. Są to produkty wysokobiałkowe, a białko zawierają także jajka, dlatego lepiej nie łączyć.
- Masło, majonez, śmietana. Te tłuste dodatki mogą, zwłaszcza z jajkami na twardo, stworzyć ciężkostrawne kombinacje.
- Ziemniaki. Są źródłem skrobi, która niekorzystnie wpływa na wchłanianie żelaza i wapnia z jajek.
- Ryż. Podobne do ziemniaków, także ryż może utrudniać wchłanianie wartościowych składników z jajek.
- Owoce. Dietetycy zalecają unikanie łączenia jajek z produktami bogatymi w cukry proste, jak winogrona, jabłka czy gruszki, aby uniknąć problemów trawiennych.
Ile jajek dziennie?
Możemy spokojnie zjadać jedno czy dwa jajka dziennie. Kiedyś uważano, że podnoszą cholesterol, dziś wiadomo, że to mit. Jajka, chociaż są stosunkowo kaloryczne to nie są tuczące. Są do tego bardzo sycące. Gdy przygotujesz je na śniadanie, dostarczasz sobie sporą porcję białka, która doda ci energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki którym będziesz mieć siłę na wyzwania, które przynosi dzień. Jajka zawierają niemal wszystkie niezbędne dla organizmu składniki odżywcze, z wyjątkiem witaminy C. Dlatego można jeść je bez większych ograniczeń, pod warunkiem, że zwrócimy uwagę na kilka mniej korzystnych połączeń.