Kremowy i wilgotny pasztet. Wykorzystaj mięso i warzywa z niedzielnego rosołu

Zostało mięso i warzywa z rosołu i nie wiesz, co z nimi zrobić? Pasztet to genialne i proste rozwiązanie. Idealnie nadaje się na kanapki i na przystawkę. Jest smaczny, aromatyczny i prosty do zrobienia. Kiedy poznasz ten przepis, już nigdy nie wyrzucisz mięsa i warzyw z rosołu.

Pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Często gotując rosół na niedzielny obiad, zastanawiasz się, co dalej robić z pozostałym mięsem i warzywami. Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie pasztetu, który charakteryzuje się delikatną konsystencją. Co ważne, do jego przyrządzenia nie potrzeba podrobów, więc zasmakuje nawet tym, którzy ich unikają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Jak zrobić prosty pasztet z mięsa z rosołu?

Niektóre osoby mogą mieć swój stały przepis na wykorzystanie mięsa i warzyw, jednak wprowadzanie różnorodności do kulinarnych przyzwyczajeń jest zawsze mile widziane. Pasztet z mięsa i warzyw po rosole może wydawać się czasochłonny, jednak w rzeczywistości jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy dokładnie zmielić składniki i włożyć masę do piekarnika, który wykona resztę.

W tym przepisie stosuje się mięso drobiowe, typowe dla tradycyjnego rosołu. Jeżeli jednak preferujesz wersję mieszaną, możesz dodać także wołowinę, co wzbogaci smak potrawy.

Dodatek gotowanych warzyw sprawia, iż pasztet zachowuje wilgotność i delikatność, przez co rozpuszcza się w ustach. Dużym atutem jest również zdrowotny aspekt - wszystkie składniki są naturalne i korzystne dla zdrowia.

Pasztet z mięsa z rosołu

Składniki:

  • polowa cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 15 g bułki tartej
  • 300 g obranego mięsa z rosołu
  • 300 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, por, seler)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i przesmaż na odrobinie oleju.
  2. Warzywa, mięso, natkę pietruszki oraz przesmażoną cebulę zmiel w maszynce.
  3. Do powstałej masy dodaj bułkę tartą, jajko, sól, pieprz oraz majeranek i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp bułką tartą, a następnie rozłóż w niej równomiernie masę.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz pasztet przez około 90 minut. Na początku przykryj pasztet folią, by się nie przesuszył. Odkryj go pod koniec pieczenia.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟