PrzepisWegetariańskaW Środę Popielcową robię te kotleciki za grosze. Nie mają grama mięsa, a są przepyszne

W Środę Popielcową robię te kotleciki za grosze. Nie mają grama mięsa, a są przepyszne

Są smaczne, otoczone chrupiącą panierką, a w środku nie znajdziesz ani grama mięsa. Zachwycą nawet tych, którzy w Środę Popielcową najbardziej tęsknią za kotletem.

Kotleciki na Środę Popielcową
Kotleciki na Środę Popielcową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te wegetariańskie kotlety ryżowe z dodatkiem marchewki to mój sprawdzony przepis na szybki i niedrogi obiad. Ich łagodny smak sprawia, że są idealne dla całej rodziny, w tym dla dzieci. Duża ilość świeżych ziół, takich jak koperek i natka pietruszki, dodaje im świeżości i lekkości. To idealny przepis na Środę Popielcową, gdy chcemy trzymać się ścisłego postu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Wegetariańskie kotleciki - przepis na obiad bez mięsa

Kotlety ryżowo-marchewkowe to świetny sposób na wykorzystanie resztek ugotowanego ryżu. Dzięki nim nawet nadmiar ryżu zamienia się w pyszny posiłek, a nic się nie marnuje. To także idealny obiad na Środę Popielcową, kiedy szukamy prostych i bezmięsnych dań.

Kotlety bez mięsa - Pyszności
Kotlety bez mięsa - Pyszności© Adobe Stock

Prosty przepis zachwyca smakiem nawet tych, którzy na co dzień preferują mięso. Te wegetariańskie kotleciki z ryżu są tak pyszne, że sięgać po nie będziesz nie tylko w czasie postu.

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 1 marchewka,
  • garść koperku lub natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź.
  2. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. Połącz ryż z marchewką, dodając koperek lub natkę.
  4. Wymieszaj wszystko z jajkiem, przyprawami, bułką tartą, kaszą i mąką.
  5. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej.
  6. Na rozgrzanym oleju usmaż kotlety na złoty kolor.

Kotleciki najlepiej smakują podane na ciepło wraz z ulubionymi warzywami czy prostym sosem tzatziki. Można je także upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Ciesz się pysznym i lekkim posiłkiem!

Wybrane dla Ciebie