W Środę Popielcową robię te kotleciki za grosze. Nie mają grama mięsa, a są przepyszne

Są smaczne, otoczone chrupiącą panierką, a w środku nie znajdziesz ani grama mięsa. Zachwycą nawet tych, którzy w Środę Popielcową najbardziej tęsknią za kotletem.

Kotleciki na Środę PopielcowąKotleciki na Środę Popielcową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te wegetariańskie kotlety ryżowe z dodatkiem marchewki to mój sprawdzony przepis na szybki i niedrogi obiad. Ich łagodny smak sprawia, że są idealne dla całej rodziny, w tym dla dzieci. Duża ilość świeżych ziół, takich jak koperek i natka pietruszki, dodaje im świeżości i lekkości. To idealny przepis na Środę Popielcową, gdy chcemy trzymać się ścisłego postu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Wegetariańskie kotleciki - przepis na obiad bez mięsa

Kotlety ryżowo-marchewkowe to świetny sposób na wykorzystanie resztek ugotowanego ryżu. Dzięki nim nawet nadmiar ryżu zamienia się w pyszny posiłek, a nic się nie marnuje. To także idealny obiad na Środę Popielcową, kiedy szukamy prostych i bezmięsnych dań.

Kotlety bez mięsa - Pyszności
Kotlety bez mięsa - Pyszności © Adobe Stock

Prosty przepis zachwyca smakiem nawet tych, którzy na co dzień preferują mięso. Te wegetariańskie kotleciki z ryżu są tak pyszne, że sięgać po nie będziesz nie tylko w czasie postu.

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 1 marchewka,
  • garść koperku lub natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź.
  2. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. Połącz ryż z marchewką, dodając koperek lub natkę.
  4. Wymieszaj wszystko z jajkiem, przyprawami, bułką tartą, kaszą i mąką.
  5. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej.
  6. Na rozgrzanym oleju usmaż kotlety na złoty kolor.

Kotleciki najlepiej smakują podane na ciepło wraz z ulubionymi warzywami czy prostym sosem tzatziki. Można je także upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Ciesz się pysznym i lekkim posiłkiem!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy