W Środę Popielcową robię te kotleciki za grosze. Nie mają grama mięsa, a są przepyszne

Są smaczne, otoczone chrupiącą panierką, a w środku nie znajdziesz ani grama mięsa. Zachwycą nawet tych, którzy w Środę Popielcową najbardziej tęsknią za kotletem.

Kotleciki na Środę PopielcowąKotleciki na Środę Popielcową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te wegetariańskie kotlety ryżowe z dodatkiem marchewki to mój sprawdzony przepis na szybki i niedrogi obiad. Ich łagodny smak sprawia, że są idealne dla całej rodziny, w tym dla dzieci. Duża ilość świeżych ziół, takich jak koperek i natka pietruszki, dodaje im świeżości i lekkości. To idealny przepis na Środę Popielcową, gdy chcemy trzymać się ścisłego postu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Wegetariańskie kotleciki - przepis na obiad bez mięsa

Kotlety ryżowo-marchewkowe to świetny sposób na wykorzystanie resztek ugotowanego ryżu. Dzięki nim nawet nadmiar ryżu zamienia się w pyszny posiłek, a nic się nie marnuje. To także idealny obiad na Środę Popielcową, kiedy szukamy prostych i bezmięsnych dań.

Kotlety bez mięsa - Pyszności
Kotlety bez mięsa - Pyszności © Adobe Stock

Prosty przepis zachwyca smakiem nawet tych, którzy na co dzień preferują mięso. Te wegetariańskie kotleciki z ryżu są tak pyszne, że sięgać po nie będziesz nie tylko w czasie postu.

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 1 marchewka,
  • garść koperku lub natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź.
  2. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. Połącz ryż z marchewką, dodając koperek lub natkę.
  4. Wymieszaj wszystko z jajkiem, przyprawami, bułką tartą, kaszą i mąką.
  5. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej.
  6. Na rozgrzanym oleju usmaż kotlety na złoty kolor.

Kotleciki najlepiej smakują podane na ciepło wraz z ulubionymi warzywami czy prostym sosem tzatziki. Można je także upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Ciesz się pysznym i lekkim posiłkiem!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki