Tylko włóż do rękawa i zapiecz. W mig zrobisz postny obiad na Środę Popielcową

Środa Popielcowa to dzień, w którym katolicy unikają jedzenia mięsa. Kościół akceptuje jedynie dania postne, bazujące na jajkach, warzywach i produktach zbożowych. Wyjątek stanowią ryby, których symbolika wiąże się z tradycją kościoła. Nie masz pomysłu na postny obiad? Jedną z prostszych propozycji jest ryba z warzywami pieczona w rękawie.

Ryba z warzywami z piekarnika na Środę PopielcowąRyba z warzywami z piekarnika na Środę Popielcową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W tym dniu warto nie tylko ograniczyć mięso, ale także produkty smażone. Ociekająca tłuszczem ryba w panierce nie wpisuje się w tradycję Wielkiego Postu. Co innego delikatne filety pieczone z warzywami. Dla osób, które nie są przyzwyczajone do takich potraw, będzie to ciekawe doświadczenie kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree

Prosty przepis na zdrowie

Ryba z piekarnika jest sycąca, lekkostrawna i pełna zdrowych kwasów omega-3. To także świetna alternatywa dla czerwonego mięsa, które nie jest zalecane przez dietetyków, zwłaszcza w diecie seniora. Jednak bardzo ważne jest to, aby wybierać ryby, które zawierają jak najmniejszą ilość metali ciężkich. Chociaż mięso łososia czy tuńczyka, jest bardzo smaczne, o wiele zdrowszym wyborem są mniejsze ryby morskie.

Do tego przepisu potrzebne są świeże filety i różnorodne warzywa. Nie musisz ściśle trzymać się składników wymienionych w przepisie. Cukinię możesz zamienić na fasolkę szparagową, brokuły lub zielony groszek. Do rękawa z rybą włóż także ziemniaki pokrojone w plasterki – wtedy nie trzeba już będzie przygotowywać osobnych dodatków do obiadu.

Przepis na rybę z warzywami z piekarnika

Rybę możesz przygotować w rękawie lub brytfannie z pokrywką. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw lub zdejmij pokrywę, dołóż zioła prowansalskie i plasterki cytryny.

Składniki:

  • 1 kg filetów białej ryby,
  • sok z połówki cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie,
  • 1 cytryna.

Wykonanie:

  1. Dokładnie umyj warzywa. Obierz ziemniaki, marchewki, cebulę i czosnek. Ziemniaki, marchewki i cukinię pokrój w talarki, a cebulę i czosnek w cienkie plasterki.
  2. Rybę dopraw solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny. W rękawie ułóż warzywa, na nich rybę.
  3. Zawiąż rękaw i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  4. Rozetnij rękaw, posyp rybę i warzywa ziołami prowansalskimi. Na wierzchu ryby ułóż plasterki cytryny. Pozostaw w piekarniku jeszcze na 5-10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem