PrzepisTylko włóż do rękawa i zapiecz. W mig zrobisz postny obiad na Środę Popielcową

Tylko włóż do rękawa i zapiecz. W mig zrobisz postny obiad na Środę Popielcową

Środa Popielcowa to dzień, w którym katolicy unikają jedzenia mięsa. Kościół akceptuje jedynie dania postne, bazujące na jajkach, warzywach i produktach zbożowych. Wyjątek stanowią ryby, których symbolika wiąże się z tradycją kościoła. Nie masz pomysłu na postny obiad? Jedną z prostszych propozycji jest ryba z warzywami pieczona w rękawie.

Ryba z warzywami z piekarnika na Środę Popielcową
Ryba z warzywami z piekarnika na Środę Popielcową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W tym dniu warto nie tylko ograniczyć mięso, ale także produkty smażone. Ociekająca tłuszczem ryba w panierce nie wpisuje się w tradycję Wielkiego Postu. Co innego delikatne filety pieczone z warzywami. Dla osób, które nie są przyzwyczajone do takich potraw, będzie to ciekawe doświadczenie kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree

Prosty przepis na zdrowie

Ryba z piekarnika jest sycąca, lekkostrawna i pełna zdrowych kwasów omega-3. To także świetna alternatywa dla czerwonego mięsa, które nie jest zalecane przez dietetyków, zwłaszcza w diecie seniora. Jednak bardzo ważne jest to, aby wybierać ryby, które zawierają jak najmniejszą ilość metali ciężkich. Chociaż mięso łososia czy tuńczyka, jest bardzo smaczne, o wiele zdrowszym wyborem są mniejsze ryby morskie.

Do tego przepisu potrzebne są świeże filety i różnorodne warzywa. Nie musisz ściśle trzymać się składników wymienionych w przepisie. Cukinię możesz zamienić na fasolkę szparagową, brokuły lub zielony groszek. Do rękawa z rybą włóż także ziemniaki pokrojone w plasterki – wtedy nie trzeba już będzie przygotowywać osobnych dodatków do obiadu.

Przepis na rybę z warzywami z piekarnika

Rybę możesz przygotować w rękawie lub brytfannie z pokrywką. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw lub zdejmij pokrywę, dołóż zioła prowansalskie i plasterki cytryny.

Składniki:

  • 1 kg filetów białej ryby,
  • sok z połówki cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie,
  • 1 cytryna.

Wykonanie:

  1. Dokładnie umyj warzywa. Obierz ziemniaki, marchewki, cebulę i czosnek. Ziemniaki, marchewki i cukinię pokrój w talarki, a cebulę i czosnek w cienkie plasterki.
  2. Rybę dopraw solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny. W rękawie ułóż warzywa, na nich rybę.
  3. Zawiąż rękaw i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  4. Rozetnij rękaw, posyp rybę i warzywa ziołami prowansalskimi. Na wierzchu ryby ułóż plasterki cytryny. Pozostaw w piekarniku jeszcze na 5-10 minut.

Wybrane dla Ciebie