Tylko włóż do rękawa i zapiecz. W mig zrobisz postny obiad na Środę Popielcową

Środa Popielcowa to dzień, w którym katolicy unikają jedzenia mięsa. Kościół akceptuje jedynie dania postne, bazujące na jajkach, warzywach i produktach zbożowych. Wyjątek stanowią ryby, których symbolika wiąże się z tradycją kościoła. Nie masz pomysłu na postny obiad? Jedną z prostszych propozycji jest ryba z warzywami pieczona w rękawie.

Ryba z warzywami z piekarnika na Środę PopielcowąRyba z warzywami z piekarnika na Środę Popielcową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

W tym dniu warto nie tylko ograniczyć mięso, ale także produkty smażone. Ociekająca tłuszczem ryba w panierce nie wpisuje się w tradycję Wielkiego Postu. Co innego delikatne filety pieczone z warzywami. Dla osób, które nie są przyzwyczajone do takich potraw, będzie to ciekawe doświadczenie kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Prosty przepis na zdrowie

Ryba z piekarnika jest sycąca, lekkostrawna i pełna zdrowych kwasów omega-3. To także świetna alternatywa dla czerwonego mięsa, które nie jest zalecane przez dietetyków, zwłaszcza w diecie seniora. Jednak bardzo ważne jest to, aby wybierać ryby, które zawierają jak najmniejszą ilość metali ciężkich. Chociaż mięso łososia czy tuńczyka, jest bardzo smaczne, o wiele zdrowszym wyborem są mniejsze ryby morskie.

Do tego przepisu potrzebne są świeże filety i różnorodne warzywa. Nie musisz ściśle trzymać się składników wymienionych w przepisie. Cukinię możesz zamienić na fasolkę szparagową, brokuły lub zielony groszek. Do rękawa z rybą włóż także ziemniaki pokrojone w plasterki – wtedy nie trzeba już będzie przygotowywać osobnych dodatków do obiadu.

Przepis na rybę z warzywami z piekarnika

Rybę możesz przygotować w rękawie lub brytfannie z pokrywką. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw lub zdejmij pokrywę, dołóż zioła prowansalskie i plasterki cytryny.

Składniki:

  • 1 kg filetów białej ryby,
  • sok z połówki cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie,
  • 1 cytryna.

Wykonanie:

  1. Dokładnie umyj warzywa. Obierz ziemniaki, marchewki, cebulę i czosnek. Ziemniaki, marchewki i cukinię pokrój w talarki, a cebulę i czosnek w cienkie plasterki.
  2. Rybę dopraw solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny. W rękawie ułóż warzywa, na nich rybę.
  3. Zawiąż rękaw i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  4. Rozetnij rękaw, posyp rybę i warzywa ziołami prowansalskimi. Na wierzchu ryby ułóż plasterki cytryny. Pozostaw w piekarniku jeszcze na 5-10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie