Tylko włóż do rękawa i zapiecz. W mig zrobisz postny obiad na Środę Popielcową
Środa Popielcowa to dzień, w którym katolicy unikają jedzenia mięsa. Kościół akceptuje jedynie dania postne, bazujące na jajkach, warzywach i produktach zbożowych. Wyjątek stanowią ryby, których symbolika wiąże się z tradycją kościoła. Nie masz pomysłu na postny obiad? Jedną z prostszych propozycji jest ryba z warzywami pieczona w rękawie.
W tym dniu warto nie tylko ograniczyć mięso, ale także produkty smażone. Ociekająca tłuszczem ryba w panierce nie wpisuje się w tradycję Wielkiego Postu. Co innego delikatne filety pieczone z warzywami. Dla osób, które nie są przyzwyczajone do takich potraw, będzie to ciekawe doświadczenie kulinarne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree
Prosty przepis na zdrowie
Ryba z piekarnika jest sycąca, lekkostrawna i pełna zdrowych kwasów omega-3. To także świetna alternatywa dla czerwonego mięsa, które nie jest zalecane przez dietetyków, zwłaszcza w diecie seniora. Jednak bardzo ważne jest to, aby wybierać ryby, które zawierają jak najmniejszą ilość metali ciężkich. Chociaż mięso łososia czy tuńczyka, jest bardzo smaczne, o wiele zdrowszym wyborem są mniejsze ryby morskie.
Do tego przepisu potrzebne są świeże filety i różnorodne warzywa. Nie musisz ściśle trzymać się składników wymienionych w przepisie. Cukinię możesz zamienić na fasolkę szparagową, brokuły lub zielony groszek. Do rękawa z rybą włóż także ziemniaki pokrojone w plasterki – wtedy nie trzeba już będzie przygotowywać osobnych dodatków do obiadu.
Przepis na rybę z warzywami z piekarnika
Rybę możesz przygotować w rękawie lub brytfannie z pokrywką. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw lub zdejmij pokrywę, dołóż zioła prowansalskie i plasterki cytryny.
Składniki:
- 1 kg filetów białej ryby,
- sok z połówki cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula
- 6 ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 1 cukinia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- zioła prowansalskie,
- 1 cytryna.
Wykonanie:
- Dokładnie umyj warzywa. Obierz ziemniaki, marchewki, cebulę i czosnek. Ziemniaki, marchewki i cukinię pokrój w talarki, a cebulę i czosnek w cienkie plasterki.
- Rybę dopraw solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny. W rękawie ułóż warzywa, na nich rybę.
- Zawiąż rękaw i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Rozetnij rękaw, posyp rybę i warzywa ziołami prowansalskimi. Na wierzchu ryby ułóż plasterki cytryny. Pozostaw w piekarniku jeszcze na 5-10 minut.