Nazywany złotem Inków. Seniorzy powinni jeść na potęgę, by mieć mocne kości

W diecie seniora powinny znajdować się produkty bogate w białko, błonnik i minerały, takie jak wapń, magnez i potas. Białko jest potrzebne dla wzmocnienia mięśni, które z wiekiem wiotczeją. Błonnik poprawia przemianę materii, a wapń dba o zdrowe kości, odsuwając możliwie jak najdalej widmo osteoporozy. Produktem, który zawiera w sobie to wszystko, jest amarantus – znany i ceniony w Ameryce Południowej już od starożytności.

Był wartościowym elementem diety już w czasach Inków i AztekówBył wartościowym elementem diety już w czasach Inków i Azteków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Amarantus, nazywany także szarłatem, uprawiany jest obecnie na całym świecie. To kilkadziesiąt gatunków, z których nie wszystkie są jadalne. Wiele z nich rośnie dziko, a niektóre, takie jak szarłat zwisły czy szarłat trójbarwny, mają charakter ozdobny. Przez Inków, Azteków i Majów amarantus był uprawiany w celach spożywczych już 6 tysięcy lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis

Co to jest amarantus?

Roślina należy do rodziny szarłatowatych, więc zgodnie z klasyfikacją botaniczną nie jest zbożem, chociaż jej właściwości i zastosowanie jest podobne do pszenicy, żyta czy kukurydzy. Nasiona amarantusa można gotować jak kaszę. Sprawdzi się w więc jako dodatek do dań obiadowych, zup lub kolorowych sałatek. W sklepach jest dostępny prażony amarantus, który warto dodać zdrowych deserków, na przykład do jogurtu z owocami.

Ziarna są również mielone na mąkę – idealną dla osób na diecie bezglutenowej. Z takiej mąki, bogatej w białko i błonnik, można upiec chleb lub biszkopt o dużym ładunku energetycznym i niskim indeksie glikemicznym. Olej z amarantusa jest cennym dodatkiem do sałatek i sosów. Można na nim smażyć w niskiej i średniej temperaturze. Próg dymienia wynosi ok. 160-180 stopni Celsjusza.    

Roślina o właściwościach magicznych

W czasach prekolumbijskich w Ameryce Środkowej i Południowej amarantus był jednym z głównych źródeł pożywienia Majów, Azteków i Inków. Już wtedy doceniano jego właściwości odżywcze. Badania archeologiczne wykazują, że nasiona szarłatu były stosowane również w ceremoniach o charakterze religijnym. Być może dziękowano bogom za pożywienie, dające tak dużą siłę i energię.

W nasionach amarantusa znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe i o wiele więcej białka niż w mleku czy zbożach. Wartość energetyczna szarłatu jest nawet 5 x większa niż w przypadku nasion kukurydzy. W 100 g suchego amarantusa mieści się ok. 400 kcal, podczas gdy suche nasiona kukurydzy zawierają jedynie 86 kcal.

Amarantus w diecie seniora

Osoby starsze powinny sięgnąć po amarantus ze względu na dużą zawartość białka, błonnika i wapnia – 100 g nasion dostarcza aż 160 mg wapnia. Dla porównania, w 100 ml mleka jest ok. 120 mg tego pierwiastka. Wapń jest szczególnie ważny w diecie seniora ze względu na podwyższone u osób starszych ryzyko osteoporozy. Kwasy tłuszczowe i pozostałe minerały wspierają pracę serca, witamina C i antyoksydanty dbają o odporność organizmu, a błonnik wpływa korzystnie na przemianę materii.

Właściwości odchudzające

Amarantus jest również wartościowym produktem dla osób na diecie odchudzającej. Wysoka wartość energetyczna jest gwarancją uczucia sytości. Dodatkowo błonnik pomaga w oczyszczaniu jelit z zalegających substancji. Porządna dawka energii pozwala na aktywność fizyczną, która niezastąpionym uzupełnieniem diety i niezbędnym elementem do redukcji wagi.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯