Postny obiad na Środę Popielcową. Proste przepisy na bezmięsne dania
12.02.2024 12:38, aktual.: 12.02.2024 13:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy masz już zaplanowane menu na Środę Popielcową? Jeśli nie, to polecamy ci nasze propozycje. Zobacz, jak stworzyć pyszne dania za pomocą postnych składników.
Środa Popielcowa to dzień rozpoczynający Wielki Post. Według katolickich obrządków jest to czas, w którym wierni powinni powstrzymać się od hucznych zabaw i sutego jedzenia. Nie wiemy, jak z tym pierwszym, ale na to drugie coś poradzimy. W końcu wegetariańskie (tudzież takie, które zawierają mięso ryb) potrawy nie muszą być nudne. Właściwie, to wręcz przeciwnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okres postu może stać się również inspiracją do zainteresowania się coraz powszechniejszą dietą wegetariańską. Wystarczy kilka przepisów, by udowodnić każdemu, że taki jadłospis może być ciekawy, kreatywny i urozmaicony. I tak — naprawdę "da się tym najeść". Przekonaj się sam. Oto nasze przykłady dań, dzięki którym Środa Popielcowa upłynie bardzo przyjemnie.
Kotlety ziemniaczano-twarogowe
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2-3 jajka,
- 300 g białego sera,
- 3 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- bułka tarta,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie rozgnieć. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj zmielony ser, jajka, mąkę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Z przygotowanej masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawaj z surówką.
Pieczony dorsz ze szpinakiem
Składniki:
- 2 filety z dorsza,
- 700 g szpinaku,
- 200 g sera żółtego w kostce,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 cytryny,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem 10 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka chwil. Zdejmij z ognia.
- Dorsza skropl sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego. Na nią wyłóż przygotowany szpinak. Posyp startym serem. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Pierogi z soczewicą
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
- 200 g pieczarek,
- sos sojowy.
- 1/2 szklanki zmielonego czerstwego chleba,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- imbir mielony,
- 3 łyżki oleju.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- 4 łyżki oleju.
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznijmy od farszu. Pieczarki pokrój w plastry, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni, posól.
- Chleb namocz w ciepłej wodzie. Następnie zmiel pieczarki, chleb i soczewicę. Dodaj jajka, odrobinę sosu sojowego. Dopraw imbirem, pieprzem, niewielką ilością soli. Wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Mąkę przesiej, dodaj sól i olej. Wlej szklankę gorącej wody. Wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie cienko rozwałkuj i wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie — mniej więcej 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Smacznego!