Postny obiad na Środę Popielcową. Proste przepisy na bezmięsne dania

Czy masz już zaplanowane menu na Środę Popielcową? Jeśli nie, to polecamy ci nasze propozycje. Zobacz, jak stworzyć pyszne dania za pomocą postnych składników.

postŚroda Popielcowa nie musi być nudna pod względem kulinarnym
Źródło zdjęć: © Getty Images | Jesus Cervantes

Środa Popielcowa to dzień rozpoczynający Wielki Post. Według katolickich obrządków jest to czas, w którym wierni powinni powstrzymać się od hucznych zabaw i sutego jedzenia. Nie wiemy, jak z tym pierwszym, ale na to drugie coś poradzimy. W końcu wegetariańskie (tudzież takie, które zawierają mięso ryb) potrawy nie muszą być nudne. Właściwie, to wręcz przeciwnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Okres postu może stać się również inspiracją do zainteresowania się coraz powszechniejszą dietą wegetariańską. Wystarczy kilka przepisów, by udowodnić każdemu, że taki jadłospis może być ciekawy, kreatywny i urozmaicony. I tak — naprawdę "da się tym najeść". Przekonaj się sam. Oto nasze przykłady dań, dzięki którym Środa Popielcowa upłynie bardzo przyjemnie.

Kotlety ziemniaczano-twarogowe

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2-3 jajka,
  • 300 g białego sera,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • bułka tarta,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie rozgnieć. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj zmielony ser, jajka, mąkę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  2. Z przygotowanej masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawaj z surówką.
Wegetariańskie kotlety na Środę Popielcową
Wegetariańskie kotlety na Środę Popielcową © Canva | YelenaYemchuk

Pieczony dorsz ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
  • 700 g szpinaku,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cytryny,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem 10 minut.
  2. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka chwil. Zdejmij z ognia.
  3. Dorsza skropl sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego. Na nią wyłóż przygotowany szpinak. Posyp startym serem. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Katolicy na Środę Popielcową mogą jeść ryby i owoce morza
Katolicy na Środę Popielcową mogą jeść ryby i owoce morza © Canva | Igorr1

Pierogi z soczewicą

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
  • 200 g pieczarek,
  • sos sojowy.
  • 1/2 szklanki zmielonego czerstwego chleba,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • imbir mielony,
  • 3 łyżki oleju.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 łyżki oleju.
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijmy od farszu. Pieczarki pokrój w plastry, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni, posól.
  2. Chleb namocz w ciepłej wodzie. Następnie zmiel pieczarki, chleb i soczewicę. Dodaj jajka, odrobinę sosu sojowego. Dopraw imbirem, pieprzem, niewielką ilością soli. Wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej, dodaj sól i olej. Wlej szklankę gorącej wody. Wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw na pół godziny.
  4. Po tym czasie cienko rozwałkuj i wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie — mniej więcej 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Smacznego!
Pierogi z soczewicą na Środę Popielcową
Pierogi z soczewicą na Środę Popielcową © Canva | rudisill
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku