Zamiast smażyć w panierce, robię piątkową rybę w pysznym sosiku. Rodzina aż wylizuje talerze

Najczęstszym wyborem na piątkowy obiad jest ryba. Najczęściej smażymy ją w panierce i serwujemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. O wiele smaczniejszą wersją jest jednak dorsz duszony w kremowym sosie porowym. Przygotuj od razu więcej, bo chętnych na dokładki nie zabraknie.

Dorsz w sosie porowymDorsz w sosie porowym
Źródło zdjęć: © Pyszności

Dlaczego warto jeść dorsza?

Dorsz jest rybą o niskiej zawartości kalorii, co czyni go doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. 100 gramów gotowanego dorsza dostarcza jedynie około 90 kalorii. Jest to również bogate źródło wysokowartościowego białka, które wspiera budowę masy mięśniowej i procesy regeneracyjne w organizmie. Dorsz zawiera cenne kwasy omega-3, które mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia.

Dorsz jest także bogaty w witaminy z grupy B, w szczególności B12, oraz w minerały takie jak selen, magnez i fosfor. Regularne spożywanie dorsza może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL), co jest ważne dla profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie

Jak przyrządzić dorsza?

Przygotowanie dorsza jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Rybę możemy piec, smażyć oraz dusić. Świetnie nadaje się również do zup i marynowania w zalewie octowej lub słodko-kwaśnej. Na piątkowy obiad proponujemy soczyste filety z dorsza w wyrazistym sosie z dodatkiem pora i kremowej śmietanki. Tak zrobiona ryba zachwyci nawet największych smakoszy.

Dorsz w sosie porowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g filetu z dorsza,
  • mąka do oprószenia,
  • szczypta chilli (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • olej i masło do smażenia,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą, pieprzem, chilli, skórką z cytryny i obtocz w mące. Obsmaż na oleju po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłóż na talerz.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojonego pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem. Duś pora pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj śmietankę, musztardę i gotuj kilka minut.
  3. Dodaj do sosu obsmażonego dorsza, duś 3-4 minuty, posyp koperkiem. Podawaj ziemniaczanym purée lub ryżem i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟