Zamiast smażyć w panierce, robię piątkową rybę w pysznym sosiku. Rodzina aż wylizuje talerze

Najczęstszym wyborem na piątkowy obiad jest ryba. Najczęściej smażymy ją w panierce i serwujemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. O wiele smaczniejszą wersją jest jednak dorsz duszony w kremowym sosie porowym. Przygotuj od razu więcej, bo chętnych na dokładki nie zabraknie.

Dorsz w sosie porowymDorsz w sosie porowym
Źródło zdjęć: © Pyszności

Dlaczego warto jeść dorsza?

Dorsz jest rybą o niskiej zawartości kalorii, co czyni go doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. 100 gramów gotowanego dorsza dostarcza jedynie około 90 kalorii. Jest to również bogate źródło wysokowartościowego białka, które wspiera budowę masy mięśniowej i procesy regeneracyjne w organizmie. Dorsz zawiera cenne kwasy omega-3, które mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia.

Dorsz jest także bogaty w witaminy z grupy B, w szczególności B12, oraz w minerały takie jak selen, magnez i fosfor. Regularne spożywanie dorsza może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL), co jest ważne dla profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie

Jak przyrządzić dorsza?

Przygotowanie dorsza jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Rybę możemy piec, smażyć oraz dusić. Świetnie nadaje się również do zup i marynowania w zalewie octowej lub słodko-kwaśnej. Na piątkowy obiad proponujemy soczyste filety z dorsza w wyrazistym sosie z dodatkiem pora i kremowej śmietanki. Tak zrobiona ryba zachwyci nawet największych smakoszy.

Dorsz w sosie porowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g filetu z dorsza,
  • mąka do oprószenia,
  • szczypta chilli (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • olej i masło do smażenia,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą, pieprzem, chilli, skórką z cytryny i obtocz w mące. Obsmaż na oleju po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłóż na talerz.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojonego pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem. Duś pora pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj śmietankę, musztardę i gotuj kilka minut.
  3. Dodaj do sosu obsmażonego dorsza, duś 3-4 minuty, posyp koperkiem. Podawaj ziemniaczanym purée lub ryżem i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy