WAŻNE
TERAZ

Barcelona rozbiła Olympiakos w Lidze Mistrzów

Zamiast smażyć w panierce, robię piątkową rybę w pysznym sosiku. Rodzina aż wylizuje talerze

Najczęstszym wyborem na piątkowy obiad jest ryba. Najczęściej smażymy ją w panierce i serwujemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. O wiele smaczniejszą wersją jest jednak dorsz duszony w kremowym sosie porowym. Przygotuj od razu więcej, bo chętnych na dokładki nie zabraknie.

Dorsz w sosie porowymDorsz w sosie porowym
Źródło zdjęć: © Pyszności

Dlaczego warto jeść dorsza?

Dorsz jest rybą o niskiej zawartości kalorii, co czyni go doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. 100 gramów gotowanego dorsza dostarcza jedynie około 90 kalorii. Jest to również bogate źródło wysokowartościowego białka, które wspiera budowę masy mięśniowej i procesy regeneracyjne w organizmie. Dorsz zawiera cenne kwasy omega-3, które mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia.

Dorsz jest także bogaty w witaminy z grupy B, w szczególności B12, oraz w minerały takie jak selen, magnez i fosfor. Regularne spożywanie dorsza może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL), co jest ważne dla profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie

Jak przyrządzić dorsza?

Przygotowanie dorsza jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Rybę możemy piec, smażyć oraz dusić. Świetnie nadaje się również do zup i marynowania w zalewie octowej lub słodko-kwaśnej. Na piątkowy obiad proponujemy soczyste filety z dorsza w wyrazistym sosie z dodatkiem pora i kremowej śmietanki. Tak zrobiona ryba zachwyci nawet największych smakoszy.

Dorsz w sosie porowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g filetu z dorsza,
  • mąka do oprószenia,
  • szczypta chilli (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • olej i masło do smażenia,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą, pieprzem, chilli, skórką z cytryny i obtocz w mące. Obsmaż na oleju po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłóż na talerz.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojonego pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem. Duś pora pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj śmietankę, musztardę i gotuj kilka minut.
  3. Dodaj do sosu obsmażonego dorsza, duś 3-4 minuty, posyp koperkiem. Podawaj ziemniaczanym purée lub ryżem i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki