Zamiast smażyć w panierce, robię piątkową rybę w pysznym sosiku. Rodzina aż wylizuje talerze
Najczęstszym wyborem na piątkowy obiad jest ryba. Najczęściej smażymy ją w panierce i serwujemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. O wiele smaczniejszą wersją jest jednak dorsz duszony w kremowym sosie porowym. Przygotuj od razu więcej, bo chętnych na dokładki nie zabraknie.
Dlaczego warto jeść dorsza?
Dorsz jest rybą o niskiej zawartości kalorii, co czyni go doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. 100 gramów gotowanego dorsza dostarcza jedynie około 90 kalorii. Jest to również bogate źródło wysokowartościowego białka, które wspiera budowę masy mięśniowej i procesy regeneracyjne w organizmie. Dorsz zawiera cenne kwasy omega-3, które mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia.
Dorsz jest także bogaty w witaminy z grupy B, w szczególności B12, oraz w minerały takie jak selen, magnez i fosfor. Regularne spożywanie dorsza może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL), co jest ważne dla profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie
Jak przyrządzić dorsza?
Przygotowanie dorsza jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Rybę możemy piec, smażyć oraz dusić. Świetnie nadaje się również do zup i marynowania w zalewie octowej lub słodko-kwaśnej. Na piątkowy obiad proponujemy soczyste filety z dorsza w wyrazistym sosie z dodatkiem pora i kremowej śmietanki. Tak zrobiona ryba zachwyci nawet największych smakoszy.
Dorsz w sosie porowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g filetu z dorsza,
- mąka do oprószenia,
- szczypta chilli (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka suszonego koperku,
- olej i masło do smażenia,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- skórka otarta z cytryny,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą, pieprzem, chilli, skórką z cytryny i obtocz w mące. Obsmaż na oleju po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłóż na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojonego pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem. Duś pora pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj śmietankę, musztardę i gotuj kilka minut.
- Dodaj do sosu obsmażonego dorsza, duś 3-4 minuty, posyp koperkiem. Podawaj ziemniaczanym purée lub ryżem i ulubioną surówką.