Dorsz w zalewie octowej - przepis. Zachowaj świeżość ryby na dłużej
Można pokusić się o stwierdzenie, że dorsz to jedna z najpopularniejszych ryb. Zamawiamy go w smażalni nad morzem, chętnie przygotowujemy go również w domu. A czy wiesz, że możesz zachwycać się jego smakiem, nie tylko podczas obiadu, ale zawsze gdy masz ochotę? Dorsz w zalewie octowej to pomysł na przedłużenie smaku tej popularnej ryby. Jak to zrobić?
12.07.2023 07:30
Pomimo tego, że w sklepie można znaleźć różnorodne ryby, to dorsz wydaje się być tą najpopularniejszą. Pamiętaj jednak, że jest to gatunek zagrożony wyginięciem, dlatego sezon na dorsza trwa dość krótko, a jego połów jest ograniczony. Niezależnie od tego, filety z dorsza możesz dostać w sklepie. Usmaż je i przygotuj w zalewie octowej. To pomysł na rybę, która będzie zachwycać smakiem przez naprawdę długi czas.
Dorsz w zalewie octowej
Dorsz to popularna ryba, której delikatne mięso i subtelny smak cieszą podniebienia wielu smakoszy. Jednak utrzymanie świeżości ryby może być wyzwaniem, zwłaszcza jeśli zamierzasz ją przechowywać przez dłuższy czas. W tym artykule przedstawiamy przepis na dorsza w zalewie octowej, który pozwoli ci zachować świeżość ryby na dłużej. Przechowywanie dorsza w zalewie octowej ma wiele korzyści. Przede wszystkim, octan kwasu octowego, który jest obecny w occie, działa jako naturalny konserwant, hamując rozwój bakterii i przedłużając trwałość ryby. Dodatkowo zalewa octowa nadaje dorszowi wyjątkowy smak i aromat.
Przepis na dorsza w zalewie octowej
Dorsz w zalewie octowej to pyszna i praktyczna alternatywa dla świeżej ryby, która pozwala zachować jej świeżość na dłużej. Przygotowanie zalewy octowej jest proste, a dodatkowe składniki jak cebula, marchewka, czosnek i koper nadają dorszowi wyjątkowy smak.
Składniki:
- 1 kg filetu z dorsza,
- mąka do obtoczenia filetów,
- sól i pieprz,
- cebula,
- olej do smażenia,
- po 3 liście laurowe do każdego słoika,
- 800 ml wody,
- po 3 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika,
- 200 ml octu,
- po 3 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika,
- 2 łyżeczki cukru na każdy litr zalewy.
Zobacz także
Dorsz w zalewie octowej — przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie fileta z dorsza w zalewie octowej jest banalnie proste. Możesz go spożywać przy każdej okazji. Najlepszy smak i aromat zostaną zachowane, dzięki zalewie z octu. Wykorzystaj sezon na dorsza w odpowiedni sposób i ciesz się jego smakiem w tej najlepszej formie.
- Pokrój filet z dorsza na kawałki. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem z obu stron.
- Rozgrzej olej na patelni. Panieruj dorsza w mące i smaż rybę na rumiany kolor.
- Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
- Na dnie każdego ze słoików ułóż cebulę, dodaj ziele angielskie, pieprz.
- W słoiku układaj ryby - jedna obok drugiej, a pomiędzy nie włóż liście laurowe i odrobinę cebuli.
- Przygotuj zalewę. Na każde 200 ml wody użyj 50 ml octu. Opcjonalnie dodaj cukier i całość zagotuj.
- Zalej ryby w słoiku i zakręć mocno.
- Przestudzone słoiki wstaw na 2 dni do lodówki. Po tym czasie ryba powinna już być gotowa do spożycia. Smacznego!