Dorsz w zalewie octowej - przepis. Zachowaj świeżość ryby na dłużej

Można pokusić się o stwierdzenie, że dorsz to jedna z najpopularniejszych ryb. Zamawiamy go w smażalni nad morzem, chętnie przygotowujemy go również w domu. A czy wiesz, że możesz zachwycać się jego smakiem, nie tylko podczas obiadu, ale zawsze gdy masz ochotę? Dorsz w zalewie octowej to pomysł na przedłużenie smaku tej popularnej ryby. Jak to zrobić?

ObrazekRyba w zalewie - Pyszności; Foto robert6666 AdobeStock.com
Karol Wiak

Pomimo tego, że w sklepie można znaleźć różnorodne ryby, to dorsz wydaje się być tą najpopularniejszą. Pamiętaj jednak, że jest to gatunek zagrożony wyginięciem, dlatego sezon na dorsza trwa dość krótko, a jego połów jest ograniczony. Niezależnie od tego, filety z dorsza możesz dostać w sklepie. Usmaż je i przygotuj w zalewie octowej. To pomysł na rybę, która będzie zachwycać smakiem przez naprawdę długi czas.

Dorsz w zalewie octowej

Dorsz to popularna ryba, której delikatne mięso i subtelny smak cieszą podniebienia wielu smakoszy. Jednak utrzymanie świeżości ryby może być wyzwaniem, zwłaszcza jeśli zamierzasz ją przechowywać przez dłuższy czas. W tym artykule przedstawiamy przepis na dorsza w zalewie octowej, który pozwoli ci zachować świeżość ryby na dłużej. Przechowywanie dorsza w zalewie octowej ma wiele korzyści. Przede wszystkim, octan kwasu octowego, który jest obecny w occie, działa jako naturalny konserwant, hamując rozwój bakterii i przedłużając trwałość ryby. Dodatkowo zalewa octowa nadaje dorszowi wyjątkowy smak i aromat.

Obrazek
Dorsz to jedna z najsmaczniejszych morskich ryb - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na dorsza w zalewie octowej

Dorsz w zalewie octowej to pyszna i praktyczna alternatywa dla świeżej ryby, która pozwala zachować jej świeżość na dłużej. Przygotowanie zalewy octowej jest proste, a dodatkowe składniki jak cebula, marchewka, czosnek i koper nadają dorszowi wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 1 kg filetu z dorsza,
  • mąka do obtoczenia filetów,
  • sól i pieprz,
  • cebula,
  • olej do smażenia,
  • po 3 liście laurowe do każdego słoika,
  • 800 ml wody,
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika,
  • 200 ml octu,
  • po 3 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika,
  • 2 łyżeczki cukru na każdy litr zalewy.
Obrazek
Przygotuj zalewę z octu i ciesz się smakiem ryby przez dłużej - Pyszności; Foto Canva.com

Dorsz w zalewie octowej — przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie fileta z dorsza w zalewie octowej jest banalnie proste. Możesz go spożywać przy każdej okazji. Najlepszy smak i aromat zostaną zachowane, dzięki zalewie z octu. Wykorzystaj sezon na dorsza w odpowiedni sposób i ciesz się jego smakiem w tej najlepszej formie.

  1. Pokrój filet z dorsza na kawałki. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem z obu stron.
  2. Rozgrzej olej na patelni. Panieruj dorsza w mące i smaż rybę na rumiany kolor.
  3. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
  4. Na dnie każdego ze słoików ułóż cebulę, dodaj ziele angielskie, pieprz.
  5. W słoiku układaj ryby - jedna obok drugiej, a pomiędzy nie włóż liście laurowe i odrobinę cebuli.
  6. Przygotuj zalewę. Na każde 200 ml wody użyj 50 ml octu. Opcjonalnie dodaj cukier i całość zagotuj.
  7. Zalej ryby w słoiku i zakręć mocno.
  8. Przestudzone słoiki wstaw na 2 dni do lodówki. Po tym czasie ryba powinna już być gotowa do spożycia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny