Dorsz w zalewie octowej - przepis. Zachowaj świeżość ryby na dłużej

Można pokusić się o stwierdzenie, że dorsz to jedna z najpopularniejszych ryb. Zamawiamy go w smażalni nad morzem, chętnie przygotowujemy go również w domu. A czy wiesz, że możesz zachwycać się jego smakiem, nie tylko podczas obiadu, ale zawsze gdy masz ochotę? Dorsz w zalewie octowej to pomysł na przedłużenie smaku tej popularnej ryby. Jak to zrobić?

ObrazekRyba w zalewie - Pyszności; Foto robert6666 AdobeStock.com
Karol Wiak

Pomimo tego, że w sklepie można znaleźć różnorodne ryby, to dorsz wydaje się być tą najpopularniejszą. Pamiętaj jednak, że jest to gatunek zagrożony wyginięciem, dlatego sezon na dorsza trwa dość krótko, a jego połów jest ograniczony. Niezależnie od tego, filety z dorsza możesz dostać w sklepie. Usmaż je i przygotuj w zalewie octowej. To pomysł na rybę, która będzie zachwycać smakiem przez naprawdę długi czas.

Dorsz w zalewie octowej

Dorsz to popularna ryba, której delikatne mięso i subtelny smak cieszą podniebienia wielu smakoszy. Jednak utrzymanie świeżości ryby może być wyzwaniem, zwłaszcza jeśli zamierzasz ją przechowywać przez dłuższy czas. W tym artykule przedstawiamy przepis na dorsza w zalewie octowej, który pozwoli ci zachować świeżość ryby na dłużej. Przechowywanie dorsza w zalewie octowej ma wiele korzyści. Przede wszystkim, octan kwasu octowego, który jest obecny w occie, działa jako naturalny konserwant, hamując rozwój bakterii i przedłużając trwałość ryby. Dodatkowo zalewa octowa nadaje dorszowi wyjątkowy smak i aromat.

Obrazek
Dorsz to jedna z najsmaczniejszych morskich ryb - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na dorsza w zalewie octowej

Dorsz w zalewie octowej to pyszna i praktyczna alternatywa dla świeżej ryby, która pozwala zachować jej świeżość na dłużej. Przygotowanie zalewy octowej jest proste, a dodatkowe składniki jak cebula, marchewka, czosnek i koper nadają dorszowi wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 1 kg filetu z dorsza,
  • mąka do obtoczenia filetów,
  • sól i pieprz,
  • cebula,
  • olej do smażenia,
  • po 3 liście laurowe do każdego słoika,
  • 800 ml wody,
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika,
  • 200 ml octu,
  • po 3 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika,
  • 2 łyżeczki cukru na każdy litr zalewy.
Obrazek
Przygotuj zalewę z octu i ciesz się smakiem ryby przez dłużej - Pyszności; Foto Canva.com

Dorsz w zalewie octowej — przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie fileta z dorsza w zalewie octowej jest banalnie proste. Możesz go spożywać przy każdej okazji. Najlepszy smak i aromat zostaną zachowane, dzięki zalewie z octu. Wykorzystaj sezon na dorsza w odpowiedni sposób i ciesz się jego smakiem w tej najlepszej formie.

  1. Pokrój filet z dorsza na kawałki. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem z obu stron.
  2. Rozgrzej olej na patelni. Panieruj dorsza w mące i smaż rybę na rumiany kolor.
  3. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
  4. Na dnie każdego ze słoików ułóż cebulę, dodaj ziele angielskie, pieprz.
  5. W słoiku układaj ryby - jedna obok drugiej, a pomiędzy nie włóż liście laurowe i odrobinę cebuli.
  6. Przygotuj zalewę. Na każde 200 ml wody użyj 50 ml octu. Opcjonalnie dodaj cukier i całość zagotuj.
  7. Zalej ryby w słoiku i zakręć mocno.
  8. Przestudzone słoiki wstaw na 2 dni do lodówki. Po tym czasie ryba powinna już być gotowa do spożycia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy