PoradyJeśli zobaczysz ją w smażalni, zamawiaj bez obaw. Jedna z najsmaczniejszych bałtyckich ryb

Jeśli zobaczysz ją w smażalni, zamawiaj bez obaw. Jedna z najsmaczniejszych bałtyckich ryb

Belona to smaczna, bałtycka ryba - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Belona to smaczna, bałtycka ryba - Pyszności; Fot. Adobe Stock
02.07.2023 11:30

Belona dostępna jest przez bardzo krótki okres w roku. Szczęśliwcy, którzy zjawili się nad Morzem Bałtyckim w sezonie, mogli znaleźć ją w smażalniach, halach rybnych czy u rybaków. Zdecydowanie warto rozejrzeć się za beloną. Jeśli nie uświadczycie świeżej, skuście się na wędzoną. To prawdziwy rarytas. 

Może nie wyglądać zachęcająco, ale wszyscy, którzy skusili się na danie z tą rybą w roli głównej, zgodnie potwierdzą, że jest naprawdę smaczna. Belona to jedna z ciekawszych bałtyckich ryb. Zjawia się tylko na chwilę, a jej ości przybierają zielono-niebieską barwę. Będąc nad morzem, warto rozejrzeć się za beloną, być może jeszcze uda się wam trafić na tę niezwykłą rybę.

Belona - nietypowa, ale przepyszna

Belona mierzy zazwyczaj od 70 do 100 cm długości. Ma delikatne, smaczne białe mięso o przyjemnej konsystencji. Ciekawostką jest, że belona ma... kolorowy szkielet. Ości ryby przybierają zielonkawoniebieską barwę (odpowiada za to biliwerdyna, barwnik powstający w wątrobie) i nie są toksyczne. Rybę najczęściej przeznacza się do wędzenia, lecz dobrze smakuje także smażona lub grillowana.

Belonę łowi się najczęściej w rejonie Zatoki Puckiej - Pyszności; Fot. Pixabay
Belonę łowi się najczęściej w rejonie Zatoki Puckiej - Pyszności; Fot. Pixabay

Kiedy jest sezon na belonę?

Belony migrują do Morza Bałtyckiego w celu rozmnażania i żerowania. W Polsce sezon na tę rybę zazwyczaj rozpoczyna się wiosną, pod koniec kwietnia, ale szczyt sezonu przypada na maj. W tym okresie można zaobserwować migrację belon wzdłuż wybrzeża Morza Bałtyckiego, a najwięcej ryb żeruje w rejonie Zatoki Puckiej. Belony przemieszczają się do śródlądowych wód, aby złożyć jaja i żerować.

Najlepszy czas na połów belon w Polsce przypada na wczesne lato, gdy ryby są najbardziej aktywne. W 2023 roku sezon nieco opóźnił się, więc jest jeszcze szansa na uświadczenie belony na targowisku czy w restauracjach. To jednak ostatni dzwonek, więc jeśli znajdziecie w ofercie smażalni belonę do kupienia, nie wahajcie się. Kolejna taka okazja będzie w przyszłym roku.

Gdzie kupić i ile kosztuje belona nad Morzem Bałtyckim?

Belonę nieczęsto można spotkać w sprzedaży. W 2023 roku kilogram specjału w szczycie sezonu kosztował ok. 17 zł w halach rybnych. Ryba do nabycia jest również bezpośrednio u rybaków, na przykład w Pucku lub w Gdyni Orłowie. Gotową, już przyrządzoną belonę znajdziemy w smażalniach i restauracjach. W Jastarni 100 gramów tuszki belony kosztuje 12 zł. Do wyboru jest również ryba wędzona (ok. 15 zł za sztukę). Ze względu na późną porę (lipiec), zdobycie belony świeżej może być bardzo trudne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także