Jeśli zobaczysz ją w smażalni, zamawiaj bez obaw. Jedna z najsmaczniejszych bałtyckich ryb

Belona dostępna jest przez bardzo krótki okres w roku. Szczęśliwcy, którzy zjawili się nad Morzem Bałtyckim w sezonie, mogli znaleźć ją w smażalniach, halach rybnych czy u rybaków. Zdecydowanie warto rozejrzeć się za beloną. Jeśli nie uświadczycie świeżej, skuście się na wędzoną. To prawdziwy rarytas. 

ObrazekBelona to smaczna, bałtycka ryba - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Może nie wyglądać zachęcająco, ale wszyscy, którzy skusili się na danie z tą rybą w roli głównej, zgodnie potwierdzą, że jest naprawdę smaczna. Belona to jedna z ciekawszych bałtyckich ryb. Zjawia się tylko na chwilę, a jej ości przybierają zielono-niebieską barwę. Będąc nad morzem, warto rozejrzeć się za beloną, być może jeszcze uda się wam trafić na tę niezwykłą rybę.

Belona - nietypowa, ale przepyszna

Belona mierzy zazwyczaj od 70 do 100 cm długości. Ma delikatne, smaczne białe mięso o przyjemnej konsystencji. Ciekawostką jest, że belona ma... kolorowy szkielet. Ości ryby przybierają zielonkawoniebieską barwę (odpowiada za to biliwerdyna, barwnik powstający w wątrobie) i nie są toksyczne. Rybę najczęściej przeznacza się do wędzenia, lecz dobrze smakuje także smażona lub grillowana.

Obrazek
Belonę łowi się najczęściej w rejonie Zatoki Puckiej - Pyszności; Fot. Pixabay

Kiedy jest sezon na belonę?

Belony migrują do Morza Bałtyckiego w celu rozmnażania i żerowania. W Polsce sezon na tę rybę zazwyczaj rozpoczyna się wiosną, pod koniec kwietnia, ale szczyt sezonu przypada na maj. W tym okresie można zaobserwować migrację belon wzdłuż wybrzeża Morza Bałtyckiego, a najwięcej ryb żeruje w rejonie Zatoki Puckiej. Belony przemieszczają się do śródlądowych wód, aby złożyć jaja i żerować.

Najlepszy czas na połów belon w Polsce przypada na wczesne lato, gdy ryby są najbardziej aktywne. W 2023 roku sezon nieco opóźnił się, więc jest jeszcze szansa na uświadczenie belony na targowisku czy w restauracjach. To jednak ostatni dzwonek, więc jeśli znajdziecie w ofercie smażalni belonę do kupienia, nie wahajcie się. Kolejna taka okazja będzie w przyszłym roku.

Gdzie kupić i ile kosztuje belona nad Morzem Bałtyckim?

Belonę nieczęsto można spotkać w sprzedaży. W 2023 roku kilogram specjału w szczycie sezonu kosztował ok. 17 zł w halach rybnych. Ryba do nabycia jest również bezpośrednio u rybaków, na przykład w Pucku lub w Gdyni Orłowie. Gotową, już przyrządzoną belonę znajdziemy w smażalniach i restauracjach. W Jastarni 100 gramów tuszki belony kosztuje 12 zł. Do wyboru jest również ryba wędzona (ok. 15 zł za sztukę). Ze względu na późną porę (lipiec), zdobycie belony świeżej może być bardzo trudne.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej