Ta ryba prawie nie ma ości. Jest bardzo zdrowa, a jemy jej mało

Dorada ceniona jest ze względu na delikatny smak i bardzo małą liczbę ości. Ponadto, nie kumuluje dużych ilości metali ciężkich, w tym rtęci. Jest doskonałym wyborem w profilaktyce chorób układu krążenia, niedokrwistości, a także w zmniejszaniu stanów zapalnych. Zobacz, dlaczego powinna częściej pojawiać się w naszym jadłospisie. 

ObrazekDorada ma bardzo mało ości, które bez problemu można usunąć - Pyszności; Fot. Pixabay

Dorada (sparus złotogłowy) występuje w różnych częściach świata, głównie zamieszkuje rejony Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Rozpoznać ją można po srebrzystym ubarwieniu z ciemniejszym grzbietem i jaśniejszym brzuchem. Dorada charakteryzuje się złotym paskiem pomiędzy oczami, przypominającym koronę. Stąd też polska nazwa tej ryby - dorada królewska. Dlaczego warto częściej po nią sięgać?

Dlaczego warto jeść doradę?

Właściwości odżywcze dorady sprawiają, że jest ona bardzo wartościowym składnikiem diety. Ryba ta jest źródłem białka, niezbędnego dla wzrostu i naprawy tkanek w organizmie. Ponadto, dorada zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i mózgu. Te zdrowe tłuszcze wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, redukcję stanów zapalnych i poprawę funkcji poznawczych.

Dorada jest również bogata w witaminy i minerały, takie jak witamina D, witamina B12, potas, żelazo i jod. Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości i układu odpornościowego, podczas gdy witamina B12 jest ważna dla produkcji czerwonych krwinek i utrzymania zdrowego układu nerwowego. Natomiast potas i żelazo są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jod wspiera prawidłowe funkcjonowania tarczycy.

Obrazek
Dorada ma charakterystyczny złot pasek pomiędzy oczami - Pyszności; Fot. Pixabay

Dorada - ryba, która prawie nie ma ości. Zastosowanie w kuchni

Mięso dorady jest zwarte i soczyste, ma białą barwą i niewiele ości, które bardzo łatwo usunąć. Stąd też ryba ta idealnie sprawdza się w posiłkach dla dzieci i osób, które obawiają się zadławienia ością. Zastosowanie dorady w kuchni jest bardzo wszechstronne. Jest to ryba chuda (100 g mięsa zawiera 115 kcal) o delikatnym, miękkim mięsie i łagodnym smaku. Można ją grillować, piec, smażyć, gotować na parze lub dusić.

Doradę na rynku znajdziemy w postaci filetów, tuszek całych oraz tuszek patroszonych. Ryba ta doskonale komponuje się z przyprawami i ziołami, takimi jak czosnek, cytryna, rozmaryn czy pietruszka. Stanowi popularny składnik wielu tradycyjnych potraw śródziemnomorskich. W Hiszpanii, Włoszech czy Grecji dorada często jest podawana z oliwą z oliwek, cytryną i świeżymi ziołami. Na surowo zaś występuje w sushi.

Jak kupić doradę z dobrego źródła?

Najważniejszym jest, by wybierać ryby ze zrównoważonych połowów (czyli takich, które nie zaburzają równowagi ekosystemu morskiego). Zwracajmy więc uwagę na to, czy produkt posiada certyfikat Zrównoważonego Połowu, czyli MSC (Marine Stewardship Council). Natomiast w przypadku ryb hodowlanych niezbędny jest certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council), zapewniający m.in. zdrowie ryb i ochronę środowiska naturalnego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej