Ta ryba prawie nie ma ości. Jest bardzo zdrowa, a jemy jej mało
Dorada ceniona jest ze względu na delikatny smak i bardzo małą liczbę ości. Ponadto, nie kumuluje dużych ilości metali ciężkich, w tym rtęci. Jest doskonałym wyborem w profilaktyce chorób układu krążenia, niedokrwistości, a także w zmniejszaniu stanów zapalnych. Zobacz, dlaczego powinna częściej pojawiać się w naszym jadłospisie.
14.06.2023 15:49
Dorada (sparus złotogłowy) występuje w różnych częściach świata, głównie zamieszkuje rejony Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Rozpoznać ją można po srebrzystym ubarwieniu z ciemniejszym grzbietem i jaśniejszym brzuchem. Dorada charakteryzuje się złotym paskiem pomiędzy oczami, przypominającym koronę. Stąd też polska nazwa tej ryby - dorada królewska. Dlaczego warto częściej po nią sięgać?
Dlaczego warto jeść doradę?
Właściwości odżywcze dorady sprawiają, że jest ona bardzo wartościowym składnikiem diety. Ryba ta jest źródłem białka, niezbędnego dla wzrostu i naprawy tkanek w organizmie. Ponadto, dorada zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i mózgu. Te zdrowe tłuszcze wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, redukcję stanów zapalnych i poprawę funkcji poznawczych.
Dorada jest również bogata w witaminy i minerały, takie jak witamina D, witamina B12, potas, żelazo i jod. Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości i układu odpornościowego, podczas gdy witamina B12 jest ważna dla produkcji czerwonych krwinek i utrzymania zdrowego układu nerwowego. Natomiast potas i żelazo są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jod wspiera prawidłowe funkcjonowania tarczycy.
Dorada - ryba, która prawie nie ma ości. Zastosowanie w kuchni
Mięso dorady jest zwarte i soczyste, ma białą barwą i niewiele ości, które bardzo łatwo usunąć. Stąd też ryba ta idealnie sprawdza się w posiłkach dla dzieci i osób, które obawiają się zadławienia ością. Zastosowanie dorady w kuchni jest bardzo wszechstronne. Jest to ryba chuda (100 g mięsa zawiera 115 kcal) o delikatnym, miękkim mięsie i łagodnym smaku. Można ją grillować, piec, smażyć, gotować na parze lub dusić.
Doradę na rynku znajdziemy w postaci filetów, tuszek całych oraz tuszek patroszonych. Ryba ta doskonale komponuje się z przyprawami i ziołami, takimi jak czosnek, cytryna, rozmaryn czy pietruszka. Stanowi popularny składnik wielu tradycyjnych potraw śródziemnomorskich. W Hiszpanii, Włoszech czy Grecji dorada często jest podawana z oliwą z oliwek, cytryną i świeżymi ziołami. Na surowo zaś występuje w sushi.
Jak kupić doradę z dobrego źródła?
Najważniejszym jest, by wybierać ryby ze zrównoważonych połowów (czyli takich, które nie zaburzają równowagi ekosystemu morskiego). Zwracajmy więc uwagę na to, czy produkt posiada certyfikat Zrównoważonego Połowu, czyli MSC (Marine Stewardship Council). Natomiast w przypadku ryb hodowlanych niezbędny jest certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council), zapewniający m.in. zdrowie ryb i ochronę środowiska naturalnego.