WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Wielu się nimi zachwyca. Gdy zobaczysz filmik z ich wytwarzania, więcej nie tkniesz

Paluszki krabowe to stosunkowo niedrogi produkt, w którym rozsmakował się cały świat. Jest uniwersalny i gotowy do jedzenia już po otwarciu, a także stanowi alternatywę dla niebotycznie drogiego skorupiaka. Mimo poniekąd mylącej nazwy w składzie paluszków krabowych kraba nie znajdziemy. Z czego zatem są wytwarzane? Jak wygląda proces produkcji tej słynnej przekąski? 

ObrazekCzy paluszki krabowe są z kraba? - Pyszności; Fot. YouTube: Food Kingdom (screenshot)/Pixabay

Koreański kanał "Food Kingdom", zajmujący się tematyką produkcji jedzenia, opublikował na swoim kanale na YouTube filmik, nakręcony w jednej z największych fabryk żywności w Tajlandii. Wideo cieszy się niemałą popularnością - obejrzano je już prawie 1,5 mln razy. Ten kilkunastominutowy materiał ukazuje wieloetapowy proces, w wyniku którego powstają zgrabne, przypominające nogi kraba, paluszki.

Czy paluszki krabowe są z kraba?

Na samym wstępie warto zaznaczyć, że mięso z kraba należy do towarów luksusowych. Zapłacić za niego trzeba naprawdę bajońską sumę. Cena za kilogram kraba królewskiego na polskim rynku wynosi ok. 600 zł, ale są też okazy, kosztujące kilka tysięcy złotych. Natomiast paluszki krabowe - mimo mylącej nazwy - to tak naprawdę tylko imitacja mięsa skorupiaków, do produkcji której najczęściej używa się mintaja. W rzeczywistości więc paluszki te mają niewiele wspólnego z krabem.

Czy można je uznać za zdrową przekąskę? Tak, jeśli mamy do czynienia z produktem o dobrym składzie, zawierającym wyłącznie białą rybę, białka jaj, skrobię i wodę, czyli składniki wykorzystywane w produkcji oryginalnych, japońskich paluszków. To właśnie firma z Japonii w 1974 roku jako pierwsza wyprodukowała i opatentowała imitację mięsa kraba (był to rodzaj płatków). Natomiast pierwsze paluszki krabowe powstały rok później, również za sprawą japońskiego przedsiębiorstwa. W 1977 roku produkt trafił na rynek międzynarodowy.

Obrazek
Paluszki krabowe - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Tak produkuje się paluszki krabowe. Zobacz wideo z fabryki

Większość paluszków rybnych ma niestety skład wątpliwej jakości. Obecnie na rynku lwia część tego typu produktów zawiera dużą ilość cukru i soli, wzmacniacze smaku, substancje zagęszczające i stabilizujące oraz konserwanty, takie jak np. benzoesan sodu (E211). Za kolor zewnętrznej warstwy paluszków odpowiada czerwony barwnik spożywczy, który - jeśli jest pochodzenia zwierzęcego - stanowi koszenila, czyli sproszkowane owady zwane czerwcami kaktusowymi.

To, jak przebiega produkcja paluszków krabowych, możemy zobaczyć na filmiku udostępnionym na platformie YouTube przez koreański kanał "Food Kingdom", zajmujący się tematyką produkcji jedzenia. Wideo przedstawia, jak w wyniku wieloetapowego procesu powstaje gęsta masa, stworzona m.in. z surimi. Surimi to mięso ryby pozbawione kości, umyte w celu usunięcia tłuszczu i niechcianych kawałków, a następnie zmielone na pastę. Ta pasta jest mieszana z innymi składnikami i formowana w kształt przypominający krabowe nogi.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser