Wielu się nimi zachwyca. Gdy zobaczysz filmik z ich wytwarzania, więcej nie tkniesz

Paluszki krabowe to stosunkowo niedrogi produkt, w którym rozsmakował się cały świat. Jest uniwersalny i gotowy do jedzenia już po otwarciu, a także stanowi alternatywę dla niebotycznie drogiego skorupiaka. Mimo poniekąd mylącej nazwy w składzie paluszków krabowych kraba nie znajdziemy. Z czego zatem są wytwarzane? Jak wygląda proces produkcji tej słynnej przekąski? 

ObrazekCzy paluszki krabowe są z kraba? - Pyszności; Fot. YouTube: Food Kingdom (screenshot)/Pixabay

Koreański kanał "Food Kingdom", zajmujący się tematyką produkcji jedzenia, opublikował na swoim kanale na YouTube filmik, nakręcony w jednej z największych fabryk żywności w Tajlandii. Wideo cieszy się niemałą popularnością - obejrzano je już prawie 1,5 mln razy. Ten kilkunastominutowy materiał ukazuje wieloetapowy proces, w wyniku którego powstają zgrabne, przypominające nogi kraba, paluszki.

Czy paluszki krabowe są z kraba?

Na samym wstępie warto zaznaczyć, że mięso z kraba należy do towarów luksusowych. Zapłacić za niego trzeba naprawdę bajońską sumę. Cena za kilogram kraba królewskiego na polskim rynku wynosi ok. 600 zł, ale są też okazy, kosztujące kilka tysięcy złotych. Natomiast paluszki krabowe - mimo mylącej nazwy - to tak naprawdę tylko imitacja mięsa skorupiaków, do produkcji której najczęściej używa się mintaja. W rzeczywistości więc paluszki te mają niewiele wspólnego z krabem.

Czy można je uznać za zdrową przekąskę? Tak, jeśli mamy do czynienia z produktem o dobrym składzie, zawierającym wyłącznie białą rybę, białka jaj, skrobię i wodę, czyli składniki wykorzystywane w produkcji oryginalnych, japońskich paluszków. To właśnie firma z Japonii w 1974 roku jako pierwsza wyprodukowała i opatentowała imitację mięsa kraba (był to rodzaj płatków). Natomiast pierwsze paluszki krabowe powstały rok później, również za sprawą japońskiego przedsiębiorstwa. W 1977 roku produkt trafił na rynek międzynarodowy.

Obrazek
Paluszki krabowe - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Tak produkuje się paluszki krabowe. Zobacz wideo z fabryki

Większość paluszków rybnych ma niestety skład wątpliwej jakości. Obecnie na rynku lwia część tego typu produktów zawiera dużą ilość cukru i soli, wzmacniacze smaku, substancje zagęszczające i stabilizujące oraz konserwanty, takie jak np. benzoesan sodu (E211). Za kolor zewnętrznej warstwy paluszków odpowiada czerwony barwnik spożywczy, który - jeśli jest pochodzenia zwierzęcego - stanowi koszenila, czyli sproszkowane owady zwane czerwcami kaktusowymi.

To, jak przebiega produkcja paluszków krabowych, możemy zobaczyć na filmiku udostępnionym na platformie YouTube przez koreański kanał "Food Kingdom", zajmujący się tematyką produkcji jedzenia. Wideo przedstawia, jak w wyniku wieloetapowego procesu powstaje gęsta masa, stworzona m.in. z surimi. Surimi to mięso ryby pozbawione kości, umyte w celu usunięcia tłuszczu i niechcianych kawałków, a następnie zmielone na pastę. Ta pasta jest mieszana z innymi składnikami i formowana w kształt przypominający krabowe nogi.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska