Pracowała w cateringu dla szpitala. Postanowiła przerwać milczenie i ujawnić straszną praktykę

Catering w szpitalu powinien być najwyższej jakości. Składniki muszą zawierać witaminy i sole mineralne oraz być pełne wartości odżywczych. Jednak dania, które podaje się pacjentom pozostawiają wiele do życzenia. Była pracownica firmy cateringowej przerywa milczenie i ujawnia straszliwe praktyki.

ObrazekCatering (ADOBE)
Paulina Hermann

Wielu pacjentów szpitali narzeka przede wszystkim na jedzenie. Jest ono mdłe, monotonne i często niesmaczne. O zbyt niskiej odżywczości nie trzeba nawet wspominać. Warto wiedzieć, że placówki medyczne nie przygotowują posiłków, korzystają z usług firm zewnętrznych. Niestety, trzeba przyznać, że taka praktyka niezbyt dobrze wpływa na leczone osoby.

Catering w szpitalu, czyli jak zrobić wodę o smaku zupy

Była pracownica firmy cateringowej, która dostarczała jedzenie do Szpitala Miejskiego im. dr Warmińskiego w Bydgoszczy, opowiedziała o kilku szokujących aspektach. Zawsze brakowało jakiegoś składnika, nawet jeśli miał być podstawą dania. Pacjenci dostawali mniejsze porcje. Nie to jest jednak najbardziej przerażające.

"Dolewanie wody do zupy było na porządku dziennym . Nie dlatego, że była za gęsta, ale dlatego, żeby więcej porcji było" - czytamy w Exspressie Bydgoskim.

Obrazek
Catering często pozostawia wiele do życzenia (Flickr)

Pracownicy nie mieli łatwego życia. "Ludzie rzucali tę robotę"

Pierwszym poważnym problemem był fakt, iż na umowę trzeba było czekać nawet miesiąc. Szefowie oskarżali pracowników o kradzież produktów. Wiele osób kupowało je z własnej kieszeni, byle tylko catering był odpowiedni. Osoby zatrudnione zarabiały 12 złotych za godzinę, mało kto potrafił znosić panującą tam atmosferę. Była pracownica wspomniała:

"Ludzie nie wytrzymywali i nagle rzucali tę robotę. Nie wytrzymywali w atmosferze oskarżeń i pomówień. Wtedy to, co powinny zrobić cztery osoby, robiły tylko dwie".

Na odpowiedź szefostwa nie trzeba było długo czekać. W rozmowie z Exspressem Bydgoskim powiedzieli:

- Z ubolewaniem przyjmujemy fakt, że ktoś Państwa chce wprowadzić w błąd oraz podważyć nasze dobre imię i renomę.

Dodali również, że "umowy były adekwatne do wykonywanych przez pracowników zadań".

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥