Ma rakotwórcze związki. Polacy zajadają się nią na potęgę
Ryba poddana procesowi wędzenia zmienia nie tylko zapach i smak, ale także właściwości odżywcze. Tak przyrządzona jest niezwykle smaczna, jednak proces konserwacji sprawia, że traci wiele drogocennych właściwości. Może także dojść do wytworzenia niebezpiecznych związków, które działają rakotwórczo.
30.06.2023 | aktual.: 30.06.2023 07:33
Ryby stanowią jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety. Są głównym źródłem kwasów omega-3, zawierają wiele witamin: A, D, E oraz z grupy B, a także białko i składniki mineralne - jod, selen i żelazo. Warto po nie sięgać nawet 2-3 razy w tygodniu. Jest jedno "ale". Sięgając po rybę w sklepie, warto częściej wrzucać do koszyka tę świeżą niż wędzoną. Zobaczcie dlaczego.
Czy wędzona ryba jest niezdrowa?
Wędzenie nadaje rybom charakterystycznego smaku i aromatu, jest też popularną metodą konserwacji żywności. Warto jednak wiedzieć, że w podczas procesu wędzenia ryby mogą nabyć szkodliwych substancji. Najniebezpieczniejszymi są WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Te powstają w wyniku niecałkowitego spalania drewna, używanego w procesie wędzenia.
Badania prowadzone od kilkudziesięciu lat w wielu laboratoriach świata wykazały, iż najwięcej WWA dostaje się do organizmu wraz z pożywieniem – ponad 70 proc. wszystkich związków tej grupy (badania przeprowadzano na osobach niepalących). Związki te są niebezpieczne dla zdrowia - wykazują działanie genotoksyczne, mutagenne i kancerogenne.
Wędzone ryby (również te puszkowane) zawierają bardzo dużo soli, a nadmierne jej spożycie prowadzić może do nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Warto dodać również, że w wędzonej makreli znajdują się puryny, na które uważać powinny osoby cierpiące na dnę moczanową i artretyzm (mogą nasilać dolegliwości). Wędzone ryby zawierać mogą też zanieczyszczenia - wędzona flądra zawiera toksyczną rtęć.
Na co zwrócić uwagę w sklepie, kupując wędzoną rybę?
Nie oznacza to jednak, że należy wykluczyć wędzone ryby w diety. Klucz tkwi w zachowaniu umiaru i spożywaniu nie tylko wędzonych, ale także świeżych, gotowanych czy pieczonych ryb. Dobrze jest również zwracać uwagę na pochodzenie ryb. Najlepsze są te z czystych, nienaruszonych środowisk, ponieważ są mniej narażone na zanieczyszczenia. Producenci na etykietach mają obowiązek dodawania znaku GMP, czyli gwarancji jakości. To zaś oznacza, że wędzenie ryb przebiegło w prawidłowych warunkach.