Ma rakotwórcze związki. Polacy zajadają się nią na potęgę

Ryba poddana procesowi wędzenia zmienia nie tylko zapach i smak, ale także właściwości odżywcze. Tak przyrządzona jest niezwykle smaczna, jednak proces konserwacji sprawia, że traci wiele drogocennych właściwości. Może także dojść do wytworzenia niebezpiecznych związków, które działają rakotwórczo.

ObrazekAdobe Stock

Ryby stanowią jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety. Są głównym źródłem kwasów omega-3, zawierają wiele witamin: A, D, E oraz z grupy B, a także białko i składniki mineralne - jod, selen i żelazo. Warto po nie sięgać nawet 2-3 razy w tygodniu. Jest jedno "ale". Sięgając po rybę w sklepie, warto częściej wrzucać do koszyka tę świeżą niż wędzoną. Zobaczcie dlaczego.

Czy wędzona ryba jest niezdrowa?

Wędzenie nadaje rybom charakterystycznego smaku i aromatu, jest też popularną metodą konserwacji żywności. Warto jednak wiedzieć, że w podczas procesu wędzenia ryby mogą nabyć szkodliwych substancji. Najniebezpieczniejszymi są WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Te powstają w wyniku niecałkowitego spalania drewna, używanego w procesie wędzenia.

Badania prowadzone od kilkudziesięciu lat w wielu laboratoriach świata wykazały, iż najwięcej WWA dostaje się do organizmu wraz z pożywieniem – ponad 70 proc. wszystkich związków tej grupy (badania przeprowadzano na osobach niepalących). Związki te są niebezpieczne dla zdrowia - wykazują działanie genotoksyczne, mutagenne i kancerogenne.

Wędzona makrela- Pyszności, źródło: Canva
Wędzona makrela- Pyszności, źródło: Canva

Wędzone ryby (również te puszkowane) zawierają bardzo dużo soli, a nadmierne jej spożycie prowadzić może do nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Warto dodać również, że w wędzonej makreli znajdują się puryny, na które uważać powinny osoby cierpiące na dnę moczanową i artretyzm (mogą nasilać dolegliwości). Wędzone ryby zawierać mogą też zanieczyszczenia - wędzona flądra zawiera toksyczną rtęć.

Na co zwrócić uwagę w sklepie, kupując wędzoną rybę?

Nie oznacza to jednak, że należy wykluczyć wędzone ryby w diety. Klucz tkwi w zachowaniu umiaru i spożywaniu nie tylko wędzonych, ale także świeżych, gotowanych czy pieczonych ryb. Dobrze jest również zwracać uwagę na pochodzenie ryb. Najlepsze są te z czystych, nienaruszonych środowisk, ponieważ są mniej narażone na zanieczyszczenia. Producenci na etykietach mają obowiązek dodawania znaku GMP, czyli gwarancji jakości. To zaś oznacza, że wędzenie ryb przebiegło w prawidłowych warunkach.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis