Serwują je popularne nadmorskie smażalnie. Podczas wakacji, jest z czego wybierać

Za kilka dni oficjalne rozpoczęcie wakacji. To czas, w którym większość Polaków zdecyduje się na urlop nad polskim morzem. Oprócz licznych atrakcji i pięknych plaż można tu skosztować tego, z czego słynie polskie morze. Prawdziwym skarbem są przede wszystkim ryby. Wybierając się do smażalni, warto jednak mieć na uwadze, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na ryby bałtyckie. Pozwoli ci to na wybór tej stosunkowo najświeższej ryby.

ObrazekSezon na ryby bałtyckie - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pomimo tego, że ceny ryb nad polskim morzem w ostatnich miesiącach mogą odstraszać, to chętnych na ich skosztowanie nie brakuje. Serwują je popularne nadmorskie smażalnie, a coraz więcej turystów decyduje się na zakup świeżej ryby z porannego połowu u rybaka w porcie. Morze Bałtyckie to bogactwo słonowodnych ryb. Do tej najbardziej lubianej należy bez wątpienia dorsz. Warto tu jednak mieć na uwadze, kiedy trwa sezon na dorsza, bo jest to ryba, która w określonych miesiącach podlega okresowi ochronnemu. A jak wygląda sytuacja w przypadku pozostałych ryb? Które z nich będzie można kupić w smażalni, by mieć pewność, że są świeże, a nie mrożone? Kiedy rozpoczyna się sezon na ryby bałtyckie?

Sezon na ryby bałtyckie — dlaczego wprowadza się okresy ochronne poszczególnych gatunków?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ryby żyjące w Bałtyku to pełne bogactwo i różnorodność. Wprowadzenie okresów ochronnych dla poszczególnych gatunków ryb bałtyckich ma na celu zachowanie i ochronę zasobów rybnych oraz zrównoważone gospodarowanie nimi. Okresy ochronne często pokrywają się z okresem rozrodu ryb. Chroniąc ryby w czasie tarła, umożliwia się im składanie i zapładnianie jaj, co ma kluczowe znaczenie dla odbudowy populacji ryb. Okresy ochronne pozwalają rybom na swobodny wzrost i rozwój, szczególnie dla młodych osobników.

Obrazek
Ryby bałtyckie na kutrze rybackim - Pyszności; Foto Canva.com

Warto zaznaczyć, że chroni się też w ten sposób te gatunki zagrożone, do których należy m.in. dorsz. Okresy ochronne dla ryb bałtyckich ustala się co roku, a ograniczenia mogą być większe lub mniejsze. Okresy ochronne są również narzędziem zarządzania rybołówstwem, pozwalającym na kontrolowany odłów ryb. Poprzez określenie okresów, w których ryby są chronione, można lepiej regulować tempo i wielkość połowów, co zapobiega nadmiernemu wyłowieniu i degradacji zasobów rybnych.

Kiedy sezon na ryby bałtyckie?

Wybierając się do smażalni, która oferuje świeże ryby prosto z porannych połowów, warto dwa razy się zastanowić. Zgodnie z tym, co wspomnieliśmy w jednym z artykułów, nie dostaniesz świeżego dorsza podczas wakacji, z racji jego okresu ochronnego. A jak wygląda sytuacja w przypadku innych ryb, które nad Bałtykiem cieszą się dużym zainteresowaniem? Kiedy wypada sezon na ryby bałtyckie, a kiedy ich okres ochronny? Postanowiliśmy to sprawdzić.

Obrazek
Smażona ryba w jednej z nadmorskich smażalni - Pyszności

Okres ochronny poszczególnych ryb bałtyckich przedstawia się następująco:

  • dorsz — okres ochronny od maja do końca sierpnia,
  • łosoś i trocie — od połowy września do końca grudnia,
  • sandacz — okres ochronny od końca marca do pierwszej połowy czerwca,
  • jesiotr ostronosy — okres ochronny trwa cały rok,
  • węgorz — chroniony od początku listopada do końca stycznia,
  • sieja — styczeń i grudzień,
  • szczupak — od stycznia do końca kwietnia,
  • flądra — od lutego do maja.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej