Serwują je popularne nadmorskie smażalnie. Podczas wakacji, jest z czego wybierać

Za kilka dni oficjalne rozpoczęcie wakacji. To czas, w którym większość Polaków zdecyduje się na urlop nad polskim morzem. Oprócz licznych atrakcji i pięknych plaż można tu skosztować tego, z czego słynie polskie morze. Prawdziwym skarbem są przede wszystkim ryby. Wybierając się do smażalni, warto jednak mieć na uwadze, kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na ryby bałtyckie. Pozwoli ci to na wybór tej stosunkowo najświeższej ryby.

ObrazekSezon na ryby bałtyckie - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pomimo tego, że ceny ryb nad polskim morzem w ostatnich miesiącach mogą odstraszać, to chętnych na ich skosztowanie nie brakuje. Serwują je popularne nadmorskie smażalnie, a coraz więcej turystów decyduje się na zakup świeżej ryby z porannego połowu u rybaka w porcie. Morze Bałtyckie to bogactwo słonowodnych ryb. Do tej najbardziej lubianej należy bez wątpienia dorsz. Warto tu jednak mieć na uwadze, kiedy trwa sezon na dorsza, bo jest to ryba, która w określonych miesiącach podlega okresowi ochronnemu. A jak wygląda sytuacja w przypadku pozostałych ryb? Które z nich będzie można kupić w smażalni, by mieć pewność, że są świeże, a nie mrożone? Kiedy rozpoczyna się sezon na ryby bałtyckie?

Sezon na ryby bałtyckie — dlaczego wprowadza się okresy ochronne poszczególnych gatunków?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ryby żyjące w Bałtyku to pełne bogactwo i różnorodność. Wprowadzenie okresów ochronnych dla poszczególnych gatunków ryb bałtyckich ma na celu zachowanie i ochronę zasobów rybnych oraz zrównoważone gospodarowanie nimi. Okresy ochronne często pokrywają się z okresem rozrodu ryb. Chroniąc ryby w czasie tarła, umożliwia się im składanie i zapładnianie jaj, co ma kluczowe znaczenie dla odbudowy populacji ryb. Okresy ochronne pozwalają rybom na swobodny wzrost i rozwój, szczególnie dla młodych osobników.

Obrazek
Ryby bałtyckie na kutrze rybackim - Pyszności; Foto Canva.com

Warto zaznaczyć, że chroni się też w ten sposób te gatunki zagrożone, do których należy m.in. dorsz. Okresy ochronne dla ryb bałtyckich ustala się co roku, a ograniczenia mogą być większe lub mniejsze. Okresy ochronne są również narzędziem zarządzania rybołówstwem, pozwalającym na kontrolowany odłów ryb. Poprzez określenie okresów, w których ryby są chronione, można lepiej regulować tempo i wielkość połowów, co zapobiega nadmiernemu wyłowieniu i degradacji zasobów rybnych.

Kiedy sezon na ryby bałtyckie?

Wybierając się do smażalni, która oferuje świeże ryby prosto z porannych połowów, warto dwa razy się zastanowić. Zgodnie z tym, co wspomnieliśmy w jednym z artykułów, nie dostaniesz świeżego dorsza podczas wakacji, z racji jego okresu ochronnego. A jak wygląda sytuacja w przypadku innych ryb, które nad Bałtykiem cieszą się dużym zainteresowaniem? Kiedy wypada sezon na ryby bałtyckie, a kiedy ich okres ochronny? Postanowiliśmy to sprawdzić.

Obrazek
Smażona ryba w jednej z nadmorskich smażalni - Pyszności

Okres ochronny poszczególnych ryb bałtyckich przedstawia się następująco:

  • dorsz — okres ochronny od maja do końca sierpnia,
  • łosoś i trocie — od połowy września do końca grudnia,
  • sandacz — okres ochronny od końca marca do pierwszej połowy czerwca,
  • jesiotr ostronosy — okres ochronny trwa cały rok,
  • węgorz — chroniony od początku listopada do końca stycznia,
  • sieja — styczeń i grudzień,
  • szczupak — od stycznia do końca kwietnia,
  • flądra — od lutego do maja.
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟