Polacy uwielbiają ten dodatek do rosołu. Robert Makłowicz jest wstrząśnięty

Robert Makłowicz, jeden z najbardziej wpływowych ekspertów kulinarnych w Polsce, podzielił się swoją opinią na temat gotowania rosołu. Stwierdził, że nawet serwowanie "bijącego serca węża" wydaje mu się mniej dziwne, niż podanie rosołu z dodatkiem, który w Polsce jest bardzo popularny.

Robert Makłowicz nie rozumie, jak można robić rosół z pewnym dodatkiemRobert Makłowicz nie rozumie, jak można robić rosół z pewnym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Robert Makłowicz, valentynsemenov

Rosół, tradycyjna polska zupa, jest podawany z różnymi dodatkami, które mogą się różnić w zależności od regionu. Najbardziej klasyczna wersja rosołu zawiera makaron, włoszczyznę i natkę pietruszki. Dla wielu osób wręcz niedopuszczalne jest podawanie rosołu "wzbogaconego" sztucznymi wzmacniaczami smaku, takimi jak kostka rosołowa czy popularna przyprawa w płynie. Jednak to nadal nie te dodatki najbardziej szokują Roberta Makłowicza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Najgorszy dodatek do rosołu według Roberta Makłowicza

Podczas jednego z odcinków programu "Drugie śniadanie mistrzów", prowadzonego przez Marcina Mellera, Makłowicz pojawił się obok innych znanych postaci, takich jak Magda Gessler. Na pytanie gospodarza o najbardziej szokujące doświadczenie związane z degustacją nowych smaków, krytyk kulinarny bez wahania odpowiedział, że najbardziej dziwi go dodawanie do rosołu... ziemniaków.

- Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą, niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące, jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - wyraził swoje zniesmaczenie Robert Makłowicz.

W wielu regionach w Polsce serwuje się rosół z ziemniakami. Jest to sposób typowy dla Śląska Cieszyńskiego oraz Śląska Opolskiego, a także Podkarpacia. Ziemniaki zazwyczaj podaje się wtedy w całości, ugotowane, choć czasami można spotkać je nawet w formie purée. Ale to nie jedyny dodatek do rosołu, który dzieli fanów tej tradycyjnej zupy.

Rosół z ziemniakami? Robert Makłowicz protestuje
Rosół z ziemniakami? Robert Makłowicz protestuje © Canva | HeikeRau

Inne nietypowe dodatki do rosołu

Na Śląsku Cieszyńskim rosół często podaje się z kluskami wątrobianymi. W Wielkopolsce rosół z kury serwuje się czasem z łazankami, a rosół z kapłona z podrobami drobiowymi, kalafiorem i suszonymi grzybami. Istnieją również przepisy, w których dodatkiem do rosołu są pieczone pieczarki czy ugotowane jajko. Wywar często wzbogaca się również kurkumą, jabłkiem, octem, pomidorem czy imbirem.

Popularnym dodatkiem do rosołu jest również kapusta włoska. To sposób, który w znacznej części Polski już zanikł — a szkoda, bo zupa naprawdę sporo na tym zyskuje. Więcej o korzyściach płynących z takiego rozwiązania możesz przeczytać w innym naszym artykule. Znajdziesz go poniżej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy