Mięso i warzywa to nie wszystko. Ewa Wachowicz dodaje do rosołu nietypowy składnik

Ziemniaczane obierki zazwyczaj traktujemy jako odpad, a Ewa Wachowicz dodaje je do... rosołu. Spokojnie, spożywanie wywaru spod gotowanych obierek to znana praktyka, stosowana najczęściej w ramach leczenia różnych schorzeń. Jednak nie tylko dlatego warto skorzystać z tego patentu. Dodatek pieczonych obierek wspaniale podkręci smak rosołu.

Rosół Ewy Wachowicz z obierkami zachwyci każdegoRosół Ewy Wachowicz z obierkami zachwyci każdego
Źródło zdjęć: © Pexels | Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

Ziemniaczane obierki to wspaniały składnik rosołu. A kto nie wierzy, niech zobaczy, jak przyrządza go Ewa Wachowicz. Jako znany autorytet kulinarny sama pochwala dodawanie łupin do zupy. Wcześniej jednak wrzuca je do piekarnika, by wydobyć z nich maksimum smaku i aromatu. Spróbujcie raz, a nie pożałujecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Najlepszy rosół tylko z tym dodatkiem. Dla wielu osób to odpad

Wywar z obierek ziemniaczanych znany jest od dawna i stosowany w walce z kamieniami nerkowymi i żółciowymi. Nie od dziś wiadomo przecież, że obierki to skarbnica zdrowia (oczywiście ziemniaki muszą pochodzić z upraw naturalnych, w których nie używa się środków chemicznych).

Zazwyczaj traktujemy je jako odpad, a to bogate źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit, witaminy C, witaminy z grupy B, żelaza, jodu, wapnia, polifenoli i kwasu chlorogenowego (kwas ten wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływa na metabolizm glukozy).

Pieczone obierki dodane do rosołu wspaniale podkręcą jego smak i aromat. Dodadzą głębi, której może brakować zwłaszcza wywarom bezmięsnym, a także wzbogacą aromat o lekko orzechowe nuty. Ewa Wachowicz również korzysta z tego patentu i rosół na obierkach podaje z wątrobianymi kluseczkami (taki dodatek jest szczególnie popularny w Niemczech).

Umyj i upiecz ziemniaczane obierki. fantastycznie podkręca smak rosołu
Umyj i upiecz ziemniaczane obierki. fantastycznie podkręca smak rosołu © Pixabay

Rosół Ewy Wachowicz z pieczonymi obierkami ziemniaków. Przepis

Składniki:

  • obierki z 6 dużych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw,
  • gałązka lubczyku.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyte obierki z ziemniaków przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, przypraw solą oraz pieprzem i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
  2. Cebulę pokrój na ćwiartki, marchewki i kawałek selera na grube kawałki, a następnie przełóż wszystko do garnka i zalej wodą (około 1,5 l).
  3. Do garnka dorzuć natkę pietruszki i ząbek czosnku oraz przyprawy. Gotuj całość na małym ogniu przez 1 godzinę (aż jarzyny zmiękną).
  4. Po ugotowaniu dopraw rosół do smaku.
  5. Do gotowego rosołu dodaj upieczone obierki z ziemniaka, świeżą gałązkę lubczyku i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut.
  6. Kiedy rosół będzie gotowy, odcedź zupę i podawaj z ulubionymi dodatkami: makaronem, kluskami czy ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej