PrzepisZupyMięso i warzywa to nie wszystko. Ewa Wachowicz dodaje do rosołu nietypowy składnik

Mięso i warzywa to nie wszystko. Ewa Wachowicz dodaje do rosołu nietypowy składnik

Rosół Ewy Wachowicz z obierkami zachwyci każdego
Rosół Ewy Wachowicz z obierkami zachwyci każdego
Źródło zdjęć: © Pexels | Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)
29.10.2023 09:05

Ziemniaczane obierki zazwyczaj traktujemy jako odpad, a Ewa Wachowicz dodaje je do... rosołu. Spokojnie, spożywanie wywaru spod gotowanych obierek to znana praktyka, stosowana najczęściej w ramach leczenia różnych schorzeń. Jednak nie tylko dlatego warto skorzystać z tego patentu. Dodatek pieczonych obierek wspaniale podkręci smak rosołu.

Ziemniaczane obierki to wspaniały składnik rosołu. A kto nie wierzy, niech zobaczy, jak przyrządza go Ewa Wachowicz. Jako znany autorytet kulinarny sama pochwala dodawanie łupin do zupy. Wcześniej jednak wrzuca je do piekarnika, by wydobyć z nich maksimum smaku i aromatu. Spróbujcie raz, a nie pożałujecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy rosół tylko z tym dodatkiem. Dla wielu osób to odpad

Wywar z obierek ziemniaczanych znany jest od dawna i stosowany w walce z kamieniami nerkowymi i żółciowymi. Nie od dziś wiadomo przecież, że obierki to skarbnica zdrowia (oczywiście ziemniaki muszą pochodzić z upraw naturalnych, w których nie używa się środków chemicznych).

Zazwyczaj traktujemy je jako odpad, a to bogate źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit, witaminy C, witaminy z grupy B, żelaza, jodu, wapnia, polifenoli i kwasu chlorogenowego (kwas ten wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływa na metabolizm glukozy).

Pieczone obierki dodane do rosołu wspaniale podkręcą jego smak i aromat. Dodadzą głębi, której może brakować zwłaszcza wywarom bezmięsnym, a także wzbogacą aromat o lekko orzechowe nuty. Ewa Wachowicz również korzysta z tego patentu i rosół na obierkach podaje z wątrobianymi kluseczkami (taki dodatek jest szczególnie popularny w Niemczech).

Umyj i upiecz ziemniaczane obierki. fantastycznie podkręca smak rosołu
Umyj i upiecz ziemniaczane obierki. fantastycznie podkręca smak rosołu© Pixabay

Rosół Ewy Wachowicz z pieczonymi obierkami ziemniaków. Przepis

Składniki:

  • obierki z 6 dużych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw,
  • gałązka lubczyku.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyte obierki z ziemniaków przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, przypraw solą oraz pieprzem i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
  2. Cebulę pokrój na ćwiartki, marchewki i kawałek selera na grube kawałki, a następnie przełóż wszystko do garnka i zalej wodą (około 1,5 l).
  3. Do garnka dorzuć natkę pietruszki i ząbek czosnku oraz przyprawy. Gotuj całość na małym ogniu przez 1 godzinę (aż jarzyny zmiękną).
  4. Po ugotowaniu dopraw rosół do smaku.
  5. Do gotowego rosołu dodaj upieczone obierki z ziemniaka, świeżą gałązkę lubczyku i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut.
  6. Kiedy rosół będzie gotowy, odcedź zupę i podawaj z ulubionymi dodatkami: makaronem, kluskami czy ryżem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także