Wielu Polaków dorzuca do rosołu, chociaż to sama chemia. Ja robię je sam

Kostki rosołowe to popularny dodatek do zup, ale ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Czy wiesz, że możesz zrobić je samodzielnie, używając tylko zdrowych i sprawdzonych składników?

Domowe kostki rosołowe są lepszą opcjąDomowe kostki rosołowe są lepszą opcją
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wielu z nas przygotowując rosół, korzysta z kostek rosołowych dostępnych w sklepach. Niemniej jednak, warto zastanowić się, co zawierają te produkty i jakie konsekwencje może mieć ich nadmierne spożywanie. Kostki rosołowe to wygodne, ale często niezdrowe źródło konserwantów i sztucznych składników. Zamiast sięgać po sklepowe kostki, można spróbować przygotować je samodzielnie, co zapewni kontrolę nad składem i jakością produktu. Poniżej znajdziesz przepis na domowe kostki rosołowe oraz kilka powodów, dlaczego warto wybrać tę opcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maluchy wracają do szkoły? Przygotuj dla nich drugie śniadanie w ciekawym wydaniu

Domowe kostki rosołowe - przepis

Składniki:

  • 300 g mięsa z podudzi kurczaka bez skóry i kości
  • 2 obrane marchewki
  • 1 obrana pietruszka
  • 1 obrany por
  • 1 obrana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka suszonej pietruszki
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 100 - 150 g soli morskiej gruboziarnistej
  • 125 ml wody

Przygotowywanie:

  1. Rozpocznij od przygotowania składników. Włóż do blendera mięso z kurczaka bez skóry i kości. Następnie zetrzyj marchewki, pietruszkę, posiekaj cebulę, por i ząbek czosnku. Dodaj suszoną pietruszkę i lubczyk.
  2. W garnku umieść wszystkie przygotowane składniki, włącznie z liściem laurowym. Następnie dodaj sól gruboziarnistą oraz wodę.
  3. Całą mieszankę gotuj na małym ogniu przez pół godziny, co jakiś czas mieszając składniki.
  4. Po ugotowaniu użyj blendera, aby dokładnie zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
  5. Przełóż powstałą masę do pojemników na kostki lodu. Pozostaw aż ostygnie, a następnie wstaw na noc do zamrażalnika.
  6. Domowe kostki rosołowe można przechowywać w zamrażalniku przez około 2-3 miesiące od chwili ich przygotowania.

Własnoręcznie wykonane kostki rosołowe nie tylko pozwalają uniknąć konserwantów i zbędnych składników, ale także nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Przygotowanie ich jest prostsze, niż się wydaje, a efektywność i kontrola nad jakością produktu są bezcenne. Wypróbuj ten przepis i odkryj zalety domowej kostki rosołowej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej