12 pomysłów na wykorzystanie foremki do kostek lodu

Znasz mnie już od dłuższego czasu i doskonale wiesz, że lubię korzystać w kuchni z genialnych trików, które ułatwiają pracę. Tym razem tematem przewodnim staną się foremki do kostek lodu.

Obrazek
Frania

Te niepozorne gadżety można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, o czym przekonasz się już za moment 😉

Foremki do kostek lodu - jak je użyć:

#1 Kostki do lodu z dodatkiem mięty - zaczynamy od standardowych rozwiązań. Umieść w foremce świeżą miętę i wypełnij każdą przegródkę wodą. Wstaw do zamrażarki i w razie potrzeby dodaj do drinków lub zwykłej wody. Dzięki temu rozwiązaniu w Twojej kuchni nigdy nie zabraknie mięty!

#2 Mrożona kawa - foremki do kostek lodu możesz wypełnić również kawą, dzięki czemu w szybki i prosty sposób przygotujesz kawę mrożoną dla swoich bliskich. To sprawdzony i idealny patent na letnie upały.

#3 Sosy - nie wiem jak Ty, ale ja lubię mieć zapasy ulubionych składników w swojej kuchni. Nie inaczej jest w przypadku podstawowych sosów jak: marinara, czy beszamel. Przygotowany i ostudzony sos rozprowadzam w foremce na kostki lodu i mrożę. Dzięki temu zabiegowi, mam zawsze pod ręką gotowe półprodukty i skracam czas gotowania.

#4 Świeże zioła - w kuchni nie może zabraknąć także świeżych ziół, które podkreślają smak naszych dań. I przy pomocy foremki do kostek lodu możesz zrobić małe zapasy. Umieść w gadżecie gałązki świeżych ziół i zalej oliwą z oliwek. Zamroź i wykorzystuj w razie potrzeby!

#5 Mrożone kostki wina - jak się okazuje, w omawianych foremkach można przechowywać również wino. Gotowe kostki lodu w takiej postaci przydadzą się m.in. do wielu sosów.

#6 Mini deserek  - w foremce na kostki lodu możesz przygotować również mini deserki dla całej rodziny. Wystarczy, że umieścisz w środku świeże owoce i zalejesz je ostudzoną galaretką. Odstaw do lodówki na 2 godziny i to wszystko!

#7 Jajka - wiele przepisów wymaga jedynie żółtek lub białek, jak chociażby beza. I jeśli nie wiesz co zrobić z żółtkami, zawsze możesz je zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie. Oczywiście jajek nie mrozimy bezpośrednio w skorupkach, tylko przekładamy je do foremki na kostki lodu. I tu należy pamiętać, że możemy mrozić razem całe jajka (białko plus żółtko), same białka, jak i same żółtka (dodaj szczyptę soli lub cukru, aby nie zrobiło się "kleiste"). Rozmrażanie powinno odbywać się w lodówce. Jajka należy poddać obróbce termicznej tego samego dnia.

#8 Serduszkowe deserki - w swoich zbiorach mam foremki na kostki lodu w różnych wersjach. I te bardziej fikuśne, jak np. serduszka, możesz wykorzystać do przygotowania deseru z czekoladą i owocami. Ciekawą inspiracją może okazać się również nasz przepis na sernik malinowy z czekoladą.

#9 Domowe kostki rosołowe - to kolejny niezastąpiony produkt w mojej kuchni. Wykorzystuje je bardzo często, dlatego wolę mieć pod ręką gotowy zapas. Ich przygotowanie jest bajecznie proste. Cały przepis już na Ciebie czeka!

domowe kostki rosołowe

#10 Bulion - w większej ilości możesz przygotować również różnego rodzaju bulion. Rozlej w foremce i wstaw do zamrażarki. W razie potrzeby będziesz mieć go zawsze w swojej kuchni!

#11 Mimosa -  wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to zamrozić maliny z szampanem. I potem połączyć je z sokiem pomarańczowym. I pyszna mimosa jest już gotowa!

foremki-do-kostek-lodu

#12 Sushi - i na koniec pomysł na oryginalne i ciekawe zarazem sushi w domowym wykonaniu. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

foremki-do-kostek-lodu

Jak sama widzisz, pomysłów na wykorzystanie foremki do kostek lodu jest cała masa! Koniecznie daj mi znać, który z zaprezentowanych sposobów spodobał Ci się najbardziej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej