Sprawdzony przepis na tradycyjne pancakes

Tradcyjne pancakes to moim zdaniem "must have" w każdej kuchni. Kultowe naleśniki amerykańskie mają w sobie to "coś", dlatego nie sposób im odmówić! Sama robię je bardzo często i podaje na różne sposoby, dzięki czemu moi bliscy nigdy nie mają ich dość.

Obrazek
Frania

A skoro mowa już o różnych wersjach, to dzisiaj pragnę zaprezentować Ci podstawy przepis na amerykańskie naleśniki. Jeśli jednak chciałabyś zaszaleć i połączyć je z owocami, a nawet warzywami, zapraszam na naszą stronę, gdzie czeka na Ciebie wiele ciekawych inspiracji. Jest z czego wybierać 😉

Pancakes - potrzebne składniki:

  • 140 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g przesianej mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 roztrzepane jajka
  • ulubione owoce do dekoracji, zazwyczaj stawiam na maliny i borówki
  • polecam również użyć syrop klonowy, sos czekoladowy, bądź miód
sprawdzony przepis na tradycyjne pancakes

Jak zrobić tradycyjne pancakes:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania składników. Pamiętaj, muszą mieć one temperaturę pokojową, dlatego wyjmij wcześniej z lodówki jajka i mleko. Nie zapomnij również przesiać mąki.
  2. W pierwszej kolejności połącz suche składniki, a mianowicie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  3. W większej misce umieść mleko, olej i jajka. Dobrze wymieszaj, po czym dodaj suchą mieszankę.
  4. Gdyby powstała mieszanka była zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka. Z kolei jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj trochę mąki. Jeśli jednak będziesz trzymać się mojej gramatury, nie powinnaś mieć żadnych problemów z uzyskaniem idealnej mieszanki.
  5. Gotowe ciasto na pancakes odstaw na 30 minut, aby składniki miały czas się dobrze połączyć.
  6. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Wcześniej możesz rozprowadzić na niej odrobinę masła lub oleju.
  7. Przy pomocy miarki nabierz trochę ciasta i rozprowadź je na patelni. Przewróć naleśniki na drugą stronę, kiedy na wierzchu pojawi się dużo pęcherzyków. Smaż jeszcze ok. 40 sekund i to wszystko!
  8. Udekoruj pancakes według upodobania i podaj swoim bliskim ❤️ Jeśli chcesz nadać swoim naleśnikom koloru, możesz zrobić to przy pomocy czerwonego buraka, szpinaku i kakako.
pancakes

Teraz już wiesz jak zrobić tradycyjne pancakes. Koniecznie daj mi znać, czy również lubisz serwować je na śniadanie swojej rodzinie 😉

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę