PrzepisNaleśnik pieczony w piekarniku
Naleśnik pieczony w piekarniku
Naleśnik pieczony w piekarniku w rozmiarze XXL to gotowy pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Nie dość, że jest mega smaczny, to jeszcze przygotujesz go w mgnieniu oka.
Pyszności
13.04.2020 | aktual.: 19.03.2024 12:10
Cała receptura jest bardzo prosta, dlatego przy przygotowaniu smacznego śniadania mogą pomóc również maluchy. Będzie to dla nich świetna frajda! A Ty już nigdy więcej nie zmarnujesz zbyt dużo czasu na pojedyncze smażenie całej masy naleśników.
Potrzebne składniki:
- 370 ml mleka
- 1/4 szkl. cukru pudru
- 2 szkl. mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g roztopionego masła
- ulubione owoce
Naleśnik pieczony w piekarniku - krok po roku:
- Cały proces rozpocznij do połączenia jajek i mleka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Teraz połącz suche składniki: mąkę, cukier puder, sól oraz proszek do pieczenia.
- Do suchej mieszanki zacznij dodawać stopniowo mokre składniki.
- Jako ostatni składnik dodaj roztopione masło.
- Powstałą bazę na naleśniki przelej do formy do pieczenia. Pamiętaj, aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Teraz wystarczy, że dodasz swoje ulubione owoce i wstawisz formę do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut (temp. 210 stopni Celsjusza).
- I to wszystko! Gotowy naleśnik możesz posypać cukrem pudrem lub dodać roztopioną czekoladę.
Jak sama widzisz, naleśnik pieczony w piekarniku to sprawdzony sposób na śniadanie. W moim domowym menu zagościł na stałe. Mam nadzieję, że podobnie będzie i u Ciebie!