Dodaj odrobinkę do kawy zamiast cukru. Nigdy więcej nie zechcesz jej posłodzić
Czy jesteś jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy? Jeśli tak, to mam dla ciebie ciekawą propozycję. Warto zastanowić się nad tym, co dodajesz do swojego gorącego napoju. Może warto spróbować czegoś innego niż cukier? Gwarantuję, że efekt cię zaskoczy!
07.01.2024 | aktual.: 07.01.2024 13:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie dnia bez choćby jednej filiżanki tego czarnego napoju. Czy ty też tak masz? Jeśli tak, to trafiłeś idealnie. Już za chwilę dowiesz się, jak za pomocą jednego, nieoczywistego składnika, doprowadzić smak kawy do perfekcji. Jeśli chcesz podbić smak kawy, to koniecznie doczytaj do końca. Na pewno nie pożałujesz swojej decyzji!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa z tym składnikiem to totalny gamechanger
Zgadnij, co dodaję do kawy zamiast cukru? Mój narzeczony preferuje kawę w podstawowej wersji, bez dodatków. Ja natomiast jestem ogromną fanką kawy z mlekiem. Czasem dodaję do niej cukier.
Jednak ostatnio moja znajoma zaskoczyła mnie swoim nietypowym dodatkiem do kawy. Podczas mojej ostatniej wizyty u niej, zaproponowała mi kawę, na którą oczywiście się zgodziłam. Byłam jednak zaskoczona, kiedy zobaczyłam, że do swojej filiżanki dodaje sól. Tak, dobrze przeczytałeś, sól!
Dlaczego to takie dobre połączenie?
Po pierwszym szoku pewnie zadajesz sobie pytanie, dlaczego moja znajoma to robi? Ja również byłam bardzo zaintrygowana, dlatego poprosiłam ją o wyjaśnienie. Okazuje się, że nie przepada za goryczą, którą można wyczuć w gorącym napoju. Kiedyś, aby zniwelować ten posmak, używała dużej ilości cukru. Jednak pewnego dnia, jej koleżanka z pracy, która również nie przepada za goryczą w kawie, podzieliła się z nią swoim patentem na dodawanie soli.
Ta kuchenna przyprawa w genialny sposób niweluje gorycz w kawie. Co więcej, wystarczy naprawdę niewielka ilość soli, aby zmiana była zauważalna. Moja koleżanka twierdzi, że taka kawa jest również bardziej wyrazista.
Musiałam oczywiście od razu wypróbować ten patent. Znajoma wyjaśniła mi również, że do słodzenia kawy, zwykle używała minimum dwóch łyżeczek cukru. W końcu jednak postanowiła ograniczyć jego spożycie. I tu pojawił się problem z kawą, bo musiała znaleźć sposób na pozbycie się goryczy. Dzięki patentowi z solą od razu rozwiązała swój problem.