Dodaj odrobinkę do kawy zamiast cukru. Nigdy więcej nie zechcesz jej posłodzić

Czy jesteś jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy? Jeśli tak, to mam dla ciebie ciekawą propozycję. Warto zastanowić się nad tym, co dodajesz do swojego gorącego napoju. Może warto spróbować czegoś innego niż cukier? Gwarantuję, że efekt cię zaskoczy!

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie dnia bez choćby jednej filiżanki tego czarnego napoju. Czy ty też tak masz? Jeśli tak, to trafiłeś idealnie. Już za chwilę dowiesz się, jak za pomocą jednego, nieoczywistego składnika, doprowadzić smak kawy do perfekcji. Jeśli chcesz podbić smak kawy, to koniecznie doczytaj do końca. Na pewno nie pożałujesz swojej decyzji!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba w lekkiej panierce praktycznie robi się sama. Jej smak jest fenomenalny

Kawa z tym składnikiem to totalny gamechanger

Zgadnij, co dodaję do kawy zamiast cukru? Mój narzeczony preferuje kawę w podstawowej wersji, bez dodatków. Ja natomiast jestem ogromną fanką kawy z mlekiem. Czasem dodaję do niej cukier.


Jednak ostatnio moja znajoma zaskoczyła mnie swoim nietypowym dodatkiem do kawy. Podczas mojej ostatniej wizyty u niej, zaproponowała mi kawę, na którą oczywiście się zgodziłam. Byłam jednak zaskoczona, kiedy zobaczyłam, że do swojej filiżanki dodaje sól. Tak, dobrze przeczytałeś, sól!

Dlaczego to takie dobre połączenie?

Po pierwszym szoku pewnie zadajesz sobie pytanie, dlaczego moja znajoma to robi? Ja również byłam bardzo zaintrygowana, dlatego poprosiłam ją o wyjaśnienie. Okazuje się, że nie przepada za goryczą, którą można wyczuć w gorącym napoju. Kiedyś, aby zniwelować ten posmak, używała dużej ilości cukru. Jednak pewnego dnia, jej koleżanka z pracy, która również nie przepada za goryczą w kawie, podzieliła się z nią swoim patentem na dodawanie soli.

Kawa
Kawa © Pixabay

Ta kuchenna przyprawa w genialny sposób niweluje gorycz w kawie. Co więcej, wystarczy naprawdę niewielka ilość soli, aby zmiana była zauważalna. Moja koleżanka twierdzi, że taka kawa jest również bardziej wyrazista.

Musiałam oczywiście od razu wypróbować ten patent. Znajoma wyjaśniła mi również, że do słodzenia kawy, zwykle używała minimum dwóch łyżeczek cukru. W końcu jednak postanowiła ograniczyć jego spożycie. I tu pojawił się problem z kawą, bo musiała znaleźć sposób na pozbycie się goryczy. Dzięki patentowi z solą od razu rozwiązała swój problem.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans