Nie kurczak czy indyk. Jesienią Polacy na kilogramy kupują to mięso

Listopadowe święta to nie tylko czas zadumy, pamięci i patriotycznych uniesień. Kilka dodatkowych dni wolnego zachęca do rodzinnych spotkań z dalszą rodziną. A jak odwiedziny, to i obiad. Klasyczne schabowe czy pieczony kurczak już na niewielu z nas robią wrażenie. Naturalnie chcesz przygotować na obiad coś ekstra. Warto zdecydować już teraz, bo prawdziwe rarytasy są tylko na zamówienie.

Pieczona gęś — w sam raz na rodzinny obiadPieczona gęś — w sam raz na rodzinny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | studio Jowita
Anna Galuhn

Amerykanie mają indyka na Święto Dziękczynienia, więc my także chcemy mieć naszą tradycyjną polską potrawę. Na Kujawach i w Wielkopolsce już od dawna na stołach "na świętego Marcina króluje gęsina". Okazuje się, że potrawa przestaje być już tylko regionalnym przysmakiem.

Dlaczego jesienią jest sezon na gęsinę?

Okazuje się, że popyt na gęsinę w listopadzie nie jest przypadkowy. Jesienią mięso tych ptaków jest najsmaczniejsze i najzdrowsze.

– Sezon na jajka mamy od stycznia do czerwca, wtedy wylęgają się pisklaki. Wówczas jest najlepszy czas. Teraz, jak jest chłodniej, gęsi lepiej się tuczą, mają najlepszy okres do wzrostu. Wytwarza się tłuszczyk sadełkowy, który jest bardzo zdrowy – mówi Marzena Kordylas, kierowniczka fermy gęsi w Kołudzie Wielkiej w rozmowie z nto.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne szaszłyki z kurczakiem i cukinią

Bogactwo kwasów omega-3 i omega-6 jest pożywką dla mózgu i dba o prawidłową pracę serca. Z kolei pełnowartościowe białko to złoto dla osób aktywnych fizycznie. Odpowiada nie tylko za przyrost mięśni, przede wszystkim jest podstawowym budulcem tkanek, co jest bardzo korzystne także dla osób starszych. Witaminy zawarte w dobrej jakości mięsie podnoszą odporność organizmu, tłuszcz rozgrzewa i działa antybakteryjnie. Czy może być coś lepszego na pierwsze jesienne przymrozki?

Po ile gęsina? Dostępność i ceny mięsa

W fermie pani Marzeny Kordylas telefony z zamówieniami na gęsinę rozbrzmiewają już podczas wakacji. W marketach z pewnością mięso będzie dostępne znacznie dłużej, jednak najbardziej wartościowe pochodzi z hodowli, w których pracownicy dbają o komfort ptactwa i odpowiednią paszę.

Ceny w marketach za tuszkę gęsiny zaczynają się od 20 zł za kilogram. Za pierś zapłacisz ok. 40 zł za kilogram. Decydując się na mięso od gospodarza, musisz liczyć się z ceną od 40 do 70 za kilogram. Średnio tuszka gęsi, czyli wypatroszony ptak z podrobami, waży ok. 5 kilogramów.

Pieczona gęsina
Pieczona gęsina © Adobe Stock | NATASHA BREEN

Jak przygotować gęsinę? Inspiracje kulinarne

W kuchni wielkopolskiej gęsinę tradycyjnie podaje się z kapustą modrą i pyzami. Najczęściej są to pieczone udka i piersi, często w towarzystwie jabłek, doprawione majerankiem. Do gęsiny pasują także szare kluski, czyli takie, które zrobisz z surowych ziemniaków, czy zasmażana kapusta z grzybami. Możesz zdecydować się także na bardziej nowoczesną wersję z pieczonymi śliwkami lub żurawiną.

Pieczone gęsie udka z czosnkiem i przyprawami są łatwe do przygotowania i zawsze smakują dobrze. Jedna uwaga – muszą być podawane prosto z pieca. Upieczone wcześniej i podgrzane w piekarniku zrobią się twarde.

Przed wstawieniem do pieca warto zamarynować mięso. Możesz użyć oleju i klasycznej mieszanki ziołowej z majerankiem, tymiankiem, natką pietruszki. W przypadku pieczonej piersi z gęsi polecam marynowanie w kompocie owocowym i czerwonym winie.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥