Nie kurczak czy indyk. Jesienią Polacy na kilogramy kupują to mięso

Listopadowe święta to nie tylko czas zadumy, pamięci i patriotycznych uniesień. Kilka dodatkowych dni wolnego zachęca do rodzinnych spotkań z dalszą rodziną. A jak odwiedziny, to i obiad. Klasyczne schabowe czy pieczony kurczak już na niewielu z nas robią wrażenie. Naturalnie chcesz przygotować na obiad coś ekstra. Warto zdecydować już teraz, bo prawdziwe rarytasy są tylko na zamówienie.

Pieczona gęś — w sam raz na rodzinny obiadPieczona gęś — w sam raz na rodzinny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | studio Jowita
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Amerykanie mają indyka na Święto Dziękczynienia, więc my także chcemy mieć naszą tradycyjną polską potrawę. Na Kujawach i w Wielkopolsce już od dawna na stołach "na świętego Marcina króluje gęsina". Okazuje się, że potrawa przestaje być już tylko regionalnym przysmakiem.

Dlaczego jesienią jest sezon na gęsinę?

Okazuje się, że popyt na gęsinę w listopadzie nie jest przypadkowy. Jesienią mięso tych ptaków jest najsmaczniejsze i najzdrowsze.

– Sezon na jajka mamy od stycznia do czerwca, wtedy wylęgają się pisklaki. Wówczas jest najlepszy czas. Teraz, jak jest chłodniej, gęsi lepiej się tuczą, mają najlepszy okres do wzrostu. Wytwarza się tłuszczyk sadełkowy, który jest bardzo zdrowy – mówi Marzena Kordylas, kierowniczka fermy gęsi w Kołudzie Wielkiej w rozmowie z nto.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Bogactwo kwasów omega-3 i omega-6 jest pożywką dla mózgu i dba o prawidłową pracę serca. Z kolei pełnowartościowe białko to złoto dla osób aktywnych fizycznie. Odpowiada nie tylko za przyrost mięśni, przede wszystkim jest podstawowym budulcem tkanek, co jest bardzo korzystne także dla osób starszych. Witaminy zawarte w dobrej jakości mięsie podnoszą odporność organizmu, tłuszcz rozgrzewa i działa antybakteryjnie. Czy może być coś lepszego na pierwsze jesienne przymrozki?

Po ile gęsina? Dostępność i ceny mięsa

W fermie pani Marzeny Kordylas telefony z zamówieniami na gęsinę rozbrzmiewają już podczas wakacji. W marketach z pewnością mięso będzie dostępne znacznie dłużej, jednak najbardziej wartościowe pochodzi z hodowli, w których pracownicy dbają o komfort ptactwa i odpowiednią paszę.

Ceny w marketach za tuszkę gęsiny zaczynają się od 20 zł za kilogram. Za pierś zapłacisz ok. 40 zł za kilogram. Decydując się na mięso od gospodarza, musisz liczyć się z ceną od 40 do 70 za kilogram. Średnio tuszka gęsi, czyli wypatroszony ptak z podrobami, waży ok. 5 kilogramów.

Pieczona gęsina
Pieczona gęsina © Adobe Stock | NATASHA BREEN

Jak przygotować gęsinę? Inspiracje kulinarne

W kuchni wielkopolskiej gęsinę tradycyjnie podaje się z kapustą modrą i pyzami. Najczęściej są to pieczone udka i piersi, często w towarzystwie jabłek, doprawione majerankiem. Do gęsiny pasują także szare kluski, czyli takie, które zrobisz z surowych ziemniaków, czy zasmażana kapusta z grzybami. Możesz zdecydować się także na bardziej nowoczesną wersję z pieczonymi śliwkami lub żurawiną.

Pieczone gęsie udka z czosnkiem i przyprawami są łatwe do przygotowania i zawsze smakują dobrze. Jedna uwaga – muszą być podawane prosto z pieca. Upieczone wcześniej i podgrzane w piekarniku zrobią się twarde.

Przed wstawieniem do pieca warto zamarynować mięso. Możesz użyć oleju i klasycznej mieszanki ziołowej z majerankiem, tymiankiem, natką pietruszki. W przypadku pieczonej piersi z gęsi polecam marynowanie w kompocie owocowym i czerwonym winie.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze