Obieram cebulę i kroję w piórka. Po chwili mam gotowe placuszki

Szukasz pomysłu na ciekawe danie bez grama mięsa? Przygotuj genialne placuszki na bazie kultowego warzywa, a na pewno nie pożałujesz. Po prostu palce lizać!

Genialne placuszki cebulowe zrobisz w mgnieniu okaGenialne placuszki cebulowe zrobisz w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BAHADIR YENICERI
Marzena Pęcak

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią zmienia się nasze menu. Powoli zaczynają pojawiać się w nich sycącerozgrzewające posiłki. Korzystamy też z dostępu do wielu warzyw, które właśnie w tym okresie dają swoje bujne plony.

A skoro mowa już o ciekawych przepisach z warzywami w roli głównej, to nie możesz przegapić receptury na fenomenalne placuszki cebulowe. Zachwycają już od pierwszego kęsa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Dlaczego akurat placki cebulowe?

Doskonale wiem, że słysząc hasło warzywne placki, masz przed oczami mieszankę ziemniaczaną. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo to kultowe danie jest naprawdę pyszne. Ale z drugiej strony, chyba się ze mną zgodzisz, że jedząc je na okrągło, bardzo szybko można się nim znudzić. 

Jaka jest więc alternatywa? Od czasu do czasu warto zrobić placki na bazie innych warzyw. I jak się okazuje, oprócz cukinii czy kiszonej kapusty, można zrobić je także na bazie cebuli

Na bazie cebuli można przygotować genialną przekąskę
Na bazie cebuli można przygotować genialną przekąskę © Adobe Stock | ShafiAzim

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Jeśli przygotujesz je zgodnie z poniższą recepturą, będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Na pewno wszyscy będą chcieli poznać dokładny przepis na takie pyszności. 

Jak zrobić fenomenalne placuszki z cebulą w roli głównej?

Zanim jednak przejdę do szczegółowej instrukcji, muszę dodać, że jest ona inspirowania przepisem z kuchni indyjskiej. Przepyszne gniazdka cebulowe określa się mianem onion bhaji.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • ⅓ szkl. mąki z ciecierzycy,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: mielona kolendra, curry i chilli,
  • ½ natki kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij oczywiście od przygotowania cebul. Najpierw je obierz, po czym potnij w cienkie piórka
  2. Każde takie piórko podziel następnie na mniejsze elementy. 
  3. Do tak przygotowanych cebul dodaj jajka oraz mąkę.
  4. Nie zapomnij też o przyprawach i świeżej natce kolendry, którą wcześniej należy drobno posiekać.
  5. Składniki dokładnie wymieszaj. 
  6. Następnie przelej olej do dużego garnka i podgrzej go. Kiedy będzie miał odpowiednią temperaturę, z cebulowej mieszanki formuj małe gniazdka i włóż je ostrożnie do gorącego oleju, po czym smaż przez kilka minut. I to wszystko!

Gotowe gniazdka cebulowe najłatwiej będzie ci wyjąć przy pomocy łyżki z cedzakiem. Za każdym razem kiedy je robię, dodatkowo odsączam je na ręczniku kuchennym. Na koniec podaje z ulubionym sosem i dodatkową porcją świeżej kolendry. Ty też możesz tak zrobić!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej