PrzepisRacuchy mogą się schować. Oto najlepsze słodkie placuszki na śniadanie

Racuchy mogą się schować. Oto najlepsze słodkie placuszki na śniadanie

Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa
Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa
Katarzyna Gileta
02.05.2023 06:35

Niech wam się nie wydaje, że w temacie placków ziemniaczanych powiedziano ostatnie słowo. Gdy dostałem ten przepis od byłej mieszkanki Zaleszczyk, to oniemiałem. Jakim cudem można robić słodkie placki z ziemniaków z rodzynkami? Otóż można! Kartoflanki przygotowywano między innymi dla gości zaleszczyckich sanatoriów.

Przed II wojną Zaleszczyki, położone tuż przy granicy z Rumunią, były prawdziwym letniskowym kurortem. Zjeżdżali tam nasi rodacy z odległych części kraju. Ze względu na ciepły klimat uprawiano tu winorośle, pomarańcze, a nawet ryż. Tą jedną z najdłuższych tras kolejowych, bo liczącą 1314 kilometrów, przywożono z Zaleszczyk do Warszawy egzotyczne owoce. A wracając do kartoflanek: przypominają one bardziej ciasteczka niż placki, są jednak smażone. Podawano je kuracjuszom na podwieczorek wraz z kawą lub ziołową herbatą. Posypywano je miałkim cukrem i okładano sezonowymi owocami. Co zaskakujące, kartoflanki podawano również z miejscowym dżemem melonowym. To musiał być obłęd.

Placki ziemniaczane na słodko (zaleszczyckie kartoflanki) – przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g rodzynek
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
  • cukier puder do posypania i świeże owoce

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić kartoflanki? To bardzo proste. Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie bez soli. Odcedzić i dokładnie utłuc tłuczkiem. Wystudzić.
  2. Dodać mąkę, cukier, ekstrakt i rodzynki. Szybko zagnieść ciasto, które nie powinno się kleić do dłoni.
  3. Ciasto wałkować na pergaminie na grubość kilku milimetrów. Podsypywać mąką. Wykrawać szklanką placki.
  4. Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Jeść na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem i z owocami.

Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana „Roślinna kuchnia kresowa”

Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa
Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa

Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także