Racuchy mogą się schować. Oto najlepsze słodkie placuszki na śniadanie

Niech wam się nie wydaje, że w temacie placków ziemniaczanych powiedziano ostatnie słowo. Gdy dostałem ten przepis od byłej mieszkanki Zaleszczyk, to oniemiałem. Jakim cudem można robić słodkie placki z ziemniaków z rodzynkami? Otóż można! Kartoflanki przygotowywano między innymi dla gości zaleszczyckich sanatoriów.

ObrazekPyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa
Katarzyna Gileta

Przed II wojną Zaleszczyki, położone tuż przy granicy z Rumunią, były prawdziwym letniskowym kurortem. Zjeżdżali tam nasi rodacy z odległych części kraju. Ze względu na ciepły klimat uprawiano tu winorośle, pomarańcze, a nawet ryż. Tą jedną z najdłuższych tras kolejowych, bo liczącą 1314 kilometrów, przywożono z Zaleszczyk do Warszawy egzotyczne owoce. A wracając do kartoflanek: przypominają one bardziej ciasteczka niż placki, są jednak smażone. Podawano je kuracjuszom na podwieczorek wraz z kawą lub ziołową herbatą. Posypywano je miałkim cukrem i okładano sezonowymi owocami. Co zaskakujące, kartoflanki podawano również z miejscowym dżemem melonowym. To musiał być obłęd.

Placki ziemniaczane na słodko (zaleszczyckie kartoflanki) – przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g rodzynek
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
  • cukier puder do posypania i świeże owoce

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić kartoflanki? To bardzo proste. Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie bez soli. Odcedzić i dokładnie utłuc tłuczkiem. Wystudzić.
  2. Dodać mąkę, cukier, ekstrakt i rodzynki. Szybko zagnieść ciasto, które nie powinno się kleić do dłoni.
  3. Ciasto wałkować na pergaminie na grubość kilku milimetrów. Podsypywać mąką. Wykrawać szklanką placki.
  4. Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Jeść na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem i z owocami.

Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana „Roślinna kuchnia kresowa”

Obrazek
Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa

Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej