Klopsy z indyka otulone boczkiem. Pomysł na mielone w innym wydaniu
Klopsy z indyka otulone boczkiem skrywają w sobie apetyczny, ciągnący się ser będą pyszną alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych.
27.02.2023 | aktual.: 28.02.2023 13:44
Pomysł na mielone z indyka
Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety mielone i zwykłe klopsy, to mamy dla ciebie wyjątkową alternatywę. Mięsne kulki nafaszerowaliśmy żółtym serem i owinęliśmy w wędzony boczek i upiekliśmy w piekarniku. Mięso jest soczyste, a ser apetycznie rozpływa się po przekrojeniu klopsa. Idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad dla całej rodziny.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Klopsy z indyka w boczku
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 2 łyżki prażonej cebuli
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/3 kminu rzymskiego
- sól/pieprz
- 75 g sera żółtego
- 10 plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Dodaj prażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, sól, pieprz oraz kmin rzymski. Wbij jajko i dobrze wyrób masę, aby składniki się połączyły.
W ręku uformuj placek z ciasta, ułóż na środku kawałek żółtego sera i otul mięsem, formując klopsa. Powstałą kulę owiń plastrami wędzonego, surowego boczku. Ułóż klopsy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut.
Upieczone klopsy podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się kulki ziemniaczane lub purée ziemniaczane. Dodaj ulubioną surówkę i gotowe. Zaskakujący i smaczny obiad dla całej rodziny błyskawicznie znika z talerzy.
Smacznego!