Klopsy z indyka otulone boczkiem. Pomysł na mielone w innym wydaniu

Klopsy z indyka otulone boczkiem skrywają w sobie apetyczny, ciągnący się ser będą pyszną alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych.

ObrazekPyszności - Fot. Pyszności
Ewa

Pomysł na mielone z indyka

Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety mielone i zwykłe klopsy, to mamy dla ciebie wyjątkową alternatywę. Mięsne kulki nafaszerowaliśmy żółtym serem i owinęliśmy w wędzony boczek i upiekliśmy w piekarniku. Mięso jest soczyste, a ser apetycznie rozpływa się po przekrojeniu klopsa. Idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad dla całej rodziny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Klopsy z indyka w boczku

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/3 kminu rzymskiego
  • sól/pieprz
  • 75 g sera żółtego
  • 10 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Dodaj prażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, sól, pieprz oraz kmin rzymski. Wbij jajko i dobrze wyrób masę, aby składniki się połączyły.

Klopsy z indyka w boczku- Pyszności
Klopsy z indyka w boczku- Pyszności

W ręku uformuj placek z ciasta, ułóż na środku kawałek żółtego sera i otul mięsem, formując klopsa. Powstałą kulę owiń plastrami wędzonego, surowego boczku. Ułóż klopsy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut.

Klopsy z indyka w boczku- Pyszności
Klopsy z indyka w boczku- Pyszności

Upieczone klopsy podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się kulki ziemniaczane lub purée ziemniaczane. Dodaj ulubioną surówkę i gotowe. Zaskakujący i smaczny obiad dla całej rodziny błyskawicznie znika z talerzy.

Smacznego!

Klopsy z indyka w boczku- Pyszności
Klopsy z indyka w boczku- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej