To nasza obowiązkowa pozycja na Dzień Zaduszny. Syci i rozgrzewa po powrocie z cmentarza

Dzień Zaduszny to czas refleksji i pamięci o zmarłych. W tym dniu warto przygotować tradycyjny bigos staropolski, który rozgrzeje i nasyci po powrocie z cmentarza.

Bigos staropolski Bigos staropolski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER
Marcin Michałowski

Bigos staropolski to prawdziwa perełka kuchni polskiej, której nie można równać z niczym innym. To danie, które bardzo często zdobi nasze stoły w szczególnym dniu, Dniu Zadusznym. Jest zarówno sycące, jak i rozgrzewające. W tym artykule podzielimy się z tobą przepisem na to tradycyjne danie, które zachwyci twoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Przepis na aromatyczny bigos staropolski idealny na Dzień Zaduszny

Bigos staropolski to niezwykła potrawa, która na polskich stołach często gości podczas Dnia Zadusznego. Ten klasyczny przepis zachwyca swoim smakiem, a tajemnica tkwi w wielu rodzajach mięsa, kiszonej kapuście i aromatycznych dodatkach.

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty,
  • 450 g kapusty białej,
  • 500 g mięsa (np. wołowiny i wieprzowiny),
  • 2 wędzone kiełbasy wieprzowe,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 60 g śliwek wędzonych,
  • 30 g suszonych borowików,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ziarna jałowca,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • słonina.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Na dzień przed planowanym przygotowaniem przepisu zanurz grzyby i śliwki w wodzie, co przyspieszy proces. Następnie odcedź składniki, pokrój je i podsmaż na oleju.
  2. Kolejnym krokiem jest obsmażenie mięsa razem z posiekaną cebulą. Następnie w duży garnku dodaj wcześniej przygotowaną kapustę kiszoną oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszaj i podlej lekko wodą, doprowadź do wrzenia.
  3. Gdy składniki nabiorą kolorów i aromatów, dodaj śliwki, grzyby (wraz z płynem) oraz kminek. Gotuj do uzyskania miękkości. Następnie dodaj płyn z kiszonej kapusty, sól i pieprz.
  4. Teraz przygotowany bigos gotuj powoli na małym ogniu przez około dwie godziny, by składniki połączyły się i uzyskały pełen smak. Warto zostawić danie na noc i następnego dnia podgrzewać je - to sposób na najlepszy efekt.

Bigos staropolski to kulinarne dziedzictwo, które przetrwało wieki, i z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe. Przygotuj to tradycyjne danie na Dzień Zaduszny i ciesz się wyjątkowym smakiem polskiej kuchni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie