To nasza obowiązkowa pozycja na Dzień Zaduszny. Syci i rozgrzewa po powrocie z cmentarza

Dzień Zaduszny to czas refleksji i pamięci o zmarłych. W tym dniu warto przygotować tradycyjny bigos staropolski, który rozgrzeje i nasyci po powrocie z cmentarza.

Bigos staropolski Bigos staropolski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER
Marcin Michałowski

Bigos staropolski to prawdziwa perełka kuchni polskiej, której nie można równać z niczym innym. To danie, które bardzo często zdobi nasze stoły w szczególnym dniu, Dniu Zadusznym. Jest zarówno sycące, jak i rozgrzewające. W tym artykule podzielimy się z tobą przepisem na to tradycyjne danie, które zachwyci twoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Przepis na aromatyczny bigos staropolski idealny na Dzień Zaduszny

Bigos staropolski to niezwykła potrawa, która na polskich stołach często gości podczas Dnia Zadusznego. Ten klasyczny przepis zachwyca swoim smakiem, a tajemnica tkwi w wielu rodzajach mięsa, kiszonej kapuście i aromatycznych dodatkach.

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty,
  • 450 g kapusty białej,
  • 500 g mięsa (np. wołowiny i wieprzowiny),
  • 2 wędzone kiełbasy wieprzowe,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 60 g śliwek wędzonych,
  • 30 g suszonych borowików,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ziarna jałowca,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • słonina.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Na dzień przed planowanym przygotowaniem przepisu zanurz grzyby i śliwki w wodzie, co przyspieszy proces. Następnie odcedź składniki, pokrój je i podsmaż na oleju.
  2. Kolejnym krokiem jest obsmażenie mięsa razem z posiekaną cebulą. Następnie w duży garnku dodaj wcześniej przygotowaną kapustę kiszoną oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszaj i podlej lekko wodą, doprowadź do wrzenia.
  3. Gdy składniki nabiorą kolorów i aromatów, dodaj śliwki, grzyby (wraz z płynem) oraz kminek. Gotuj do uzyskania miękkości. Następnie dodaj płyn z kiszonej kapusty, sól i pieprz.
  4. Teraz przygotowany bigos gotuj powoli na małym ogniu przez około dwie godziny, by składniki połączyły się i uzyskały pełen smak. Warto zostawić danie na noc i następnego dnia podgrzewać je - to sposób na najlepszy efekt.

Bigos staropolski to kulinarne dziedzictwo, które przetrwało wieki, i z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe. Przygotuj to tradycyjne danie na Dzień Zaduszny i ciesz się wyjątkowym smakiem polskiej kuchni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy