Ten bułgarski przysmak to hit na każdej imprezie. Sprawdzi się na andrzejki jak ulał
Szukając przepisów na imprezę andrzejkową, zależało mi na czymś, co pozytywnie zaskoczy moich gości – raczej nie chciałam kolejny raz robić koreczków czy tortilli. Sięgnęłam po inspirację do mniej znanej, a pysznej kuchni bułgarskiej. Po znalezieniu tego dania, od razu wiedziałam, że to tegoroczny pewniak.
Kuchnię włoską, grecką czy francuską zna niemal każdy. Są niezwykle popularne, jednak warto też czasem skusić na te mniej doceniane, a równie pyszne kuchnie, a najlepszym przykładem na to jest bułgarska. Jednym z dań, które szczególnie przypadło mi do gustu, jest tradycyjne, wytrawne ciasto, czyli banica. Złociste i chrupiące na wierzchu, z aromatycznym, kremowym farszem w środku, znika z talerzy w mgnieniu oka i niemal na pewno usłyszysz kilka pytań o ten przysmak. Od "co to jest?" po prośby o przesłanie przepisu.
Deser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakuje
Bułgarski przysmak
Bułgarska banica przygotowywana jest z ciasta filo, podobnego do znacznie popularniejszego francuskiego, ale zdecydowanie cieńszego. Na ciasto kładzie się farsz z greckiej fety lub bułgarskiego sera sirene, jajek i jogurtu lub śmietany. Farsz zwija się w rulony i układa w naczyniu do pieczenia, a następnie piecze w piekarniku. Upieczone ciasto świetnie nadaje się jako przekąska na najróżniejsze imprezy, w tym andrzejki.
Banica jest wygodna do krojenia, więc każdy gość może spokojnie się poczęstować. Jednak pamiętaj o talerzykach, ponieważ jej złocista, chrupiąca skórka ma swoją cenę: łatwo się kruszy i może zostawić po sobie drobny, ale nieunikniony bałagan.
Przepis na bułgarską banicę
Składniki:
- 300 g ciasta filo,
- 270 g sera bałkańskiego lub fety,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 4 jajka,
- 50 g oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- W misce roztrzep jajka, dodaj jogurt i stopniowo pokrusz ser, mieszając widelcem, aby farsz był jednolity, ale z wyczuwalnymi kawałkami sera.
- Rozłóż płaty ciasta filo i pędzelkiem nakrapiaj je olejem.
- Na ciasto nierównomiernie rozłóż przygotowaną masę serową.
- Zwiń każdy płat w rulon i układaj w formie ślimaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zaczynając od środka.
- Pozostałe nadzienie wylej na wierzch, a odsłonięte fragmenty ciasta posmaruj olejem.
- Wstaw do piekarnika, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze około 30 minut, aż wierzch będzie złocisty.
- Po wyjęciu lekko spryskaj wodą, przykryj ściereczką i odstaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Smacznego!