Dlaczego słoiki odwraca się do góry dnem podczas robienia przetworów? Tej czynności lepiej nie pomijać

Pod koniec przygotowywania przetworów mamy w zwyczaju odwracać słoiki do góry dnem. Najczęściej odstawiamy je tak na parę godzin bądź nawet cały dzień. Dlaczego tak robimy? Czy jest to konieczne? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości. 

ObrazekDlaczego słoiki odwraca się do góry dnem podczas robienia przetworów? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Domowe przetwory

Domowe przetwory goszczą w prawie każdym domu w spiżarni. Uwielbiamy po nie sięgać, niezależnie od pory roku. Pod koniec przygotowywania przetworów często odwracamy słoiki z gorącą zawartością do góry dnem. Następnie odstawiamy je w takiej pozycji na jakiś czas. Najczęściej dotyczy to domowej roboty dżemów, czy konfitur. Dlaczego tak robimy?

Dlaczego słoiki odwraca się do góry dnem?

Obrazek
Dżem - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Okazuje się, że czynność ta ma wyjątkowo duże znaczenie podczas wykonywania przetworów. Po pierwsze dzięki temu słoik zostanie dokładnie zamknięty. Jest to wyjątkowo ważne podczas produkcji przetworów. W ten sposób możemy cieszyć się przetworami przez długi czas.

Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem, jego gorące wnętrze będzie stykało się bezpośrednio z nakrętką. Pod wpływem wysokiej temperatury, gumowa powłoka znajdująca się na nakrętce staje się wyjątkowo elastyczna. Dzięki temu idealnie dopasowuje się do gwinta słoika. W konsekwencji słoik zostaje szczelnie zamknięty.

Poza tym, często odwracamy słoiki do góry dnem, w przypadku gdy ich uprzednio nie pasteryzujemy. Dzięki temu wysoka temperatura przetworu np. dżemu niszczy niepożądane drobnoustroje, znajdujące się w górnej części słoika. W ten sposób przedłużamy trwałość naszego przetworu.

Gdzie najlepiej trzymać przetwory?

Obrazek
Dżemy - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Przetwory powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. W związku z tym, najlepiej gotowe produkty ustawić w zacienionym oraz chłodnym miejscu. Świetnie sprawdzą się do tego półki spiżarni lub piwnica.

Poza tym, pamiętajmy aby przetwory znajdowały się w dobrej jakości słoikach. Naczynia nie powinny być popękane lub wyszczerbione. W przeciwnym razie nasze przetwory bardzo szybko mogą ulec zepsuciu. Nic już ich wtedy nie uratuje.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować cztery przepisy na domowy dżem krok po kroku. Dżem malinowy, bekonowy, czy brzoskwiniowy z chia - każdy znajdzie coś dla siebie!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji