Dlaczego słoiki odwraca się do góry dnem podczas robienia przetworów? Tej czynności lepiej nie pomijać

Pod koniec przygotowywania przetworów mamy w zwyczaju odwracać słoiki do góry dnem. Najczęściej odstawiamy je tak na parę godzin bądź nawet cały dzień. Dlaczego tak robimy? Czy jest to konieczne? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości. 

ObrazekDlaczego słoiki odwraca się do góry dnem podczas robienia przetworów? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Domowe przetwory

Domowe przetwory goszczą w prawie każdym domu w spiżarni. Uwielbiamy po nie sięgać, niezależnie od pory roku. Pod koniec przygotowywania przetworów często odwracamy słoiki z gorącą zawartością do góry dnem. Następnie odstawiamy je w takiej pozycji na jakiś czas. Najczęściej dotyczy to domowej roboty dżemów, czy konfitur. Dlaczego tak robimy?

Dlaczego słoiki odwraca się do góry dnem?

Obrazek
Dżem - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Okazuje się, że czynność ta ma wyjątkowo duże znaczenie podczas wykonywania przetworów. Po pierwsze dzięki temu słoik zostanie dokładnie zamknięty. Jest to wyjątkowo ważne podczas produkcji przetworów. W ten sposób możemy cieszyć się przetworami przez długi czas.

Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem, jego gorące wnętrze będzie stykało się bezpośrednio z nakrętką. Pod wpływem wysokiej temperatury, gumowa powłoka znajdująca się na nakrętce staje się wyjątkowo elastyczna. Dzięki temu idealnie dopasowuje się do gwinta słoika. W konsekwencji słoik zostaje szczelnie zamknięty.

Poza tym, często odwracamy słoiki do góry dnem, w przypadku gdy ich uprzednio nie pasteryzujemy. Dzięki temu wysoka temperatura przetworu np. dżemu niszczy niepożądane drobnoustroje, znajdujące się w górnej części słoika. W ten sposób przedłużamy trwałość naszego przetworu.

Gdzie najlepiej trzymać przetwory?

Obrazek
Dżemy - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Przetwory powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. W związku z tym, najlepiej gotowe produkty ustawić w zacienionym oraz chłodnym miejscu. Świetnie sprawdzą się do tego półki spiżarni lub piwnica.

Poza tym, pamiętajmy aby przetwory znajdowały się w dobrej jakości słoikach. Naczynia nie powinny być popękane lub wyszczerbione. W przeciwnym razie nasze przetwory bardzo szybko mogą ulec zepsuciu. Nic już ich wtedy nie uratuje.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować cztery przepisy na domowy dżem krok po kroku. Dżem malinowy, bekonowy, czy brzoskwiniowy z chia - każdy znajdzie coś dla siebie!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa