Soczysta i aromatyczna pieczeń z karkówki. Specjalny składnik sprawia, że każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach
Pieczeń z karkówki na Wielkanoc? Kiedy poznasz ten przepis, na pewno przekonasz się do tej wizji. Receptura to istne cudo, dlatego lepiej chwyć za kartkę i długopis, bo będziesz do niej wracał nie tylko od święta.
19.03.2024 07:58
Święta wielkanocne to pod względem kulinarnym dobry czas na różnego rodzaju eksperymenty kuchenne. Przepisów na tę okazję nie brakuje, a skoro i tak zamierzamy spędzić "przy garach" sporo czasu, to dlaczego by nie wykorzystać tego w jakiś rozwijający sposób?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcemy ci zaproponować przepis na pieczeń z karkówki. To danie, przyszykowane i podane na ucztę wielkanocną, z całą pewnością zaciekawi twoich gości na tyle mocno, by go spróbowali. To będzie przełomowy moment, w którym nagle zrozumieją, że oto mają przed sobą najdelikatniejszą pieczeń, jaką w życiu jedli. W czym tkwi sekret tej potrawy?
Żeby pieczeń z karkówki rozpływała się w ustach, należy wdrożyć specjalnie działanie już na etapie przygotowywania mięsa. Chodzi nam oczywiście o marynatę, w której jedną z głównych ról odegra musztarda. Ten popularny sos z gorczycy sprawi, że mięso przyjemnie zmięknie, a jego spożywania będzie samą przyjemnością. Zobacz sam, jakie to proste!
Pieczeń z karkówki na Wielkanoc
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 1-2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- kmin rzymski,
- suszona papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 3 cebule,
- 4 marchewki,
- kawałek pora,
- pietruszka,
- 1 papryka.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę oczyść i osusz. Z miodu, sosu sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku, musztardy, oliwy z oliwek i wszystkich przypraw sporządź marynatę. Natrzyj nią mięso z każdej strony i wstaw do chłodziarki. Niech spędzi tam kilka godzin.
- Pora posiekaj, cebulę pokrój w piórka, a paprykę, pietruszkę i marchewki w plastry. Włóż je do naczynia żaroodpornego. Na nich połóż mięso. Przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 2 godziny. Ostatnie 10 minut piecz bez pokrywki. Smacznego!