Soczysta i aromatyczna pieczeń z karkówki. Specjalny składnik sprawia, że każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach

Pieczeń z karkówki na Wielkanoc? Kiedy poznasz ten przepis, na pewno przekonasz się do tej wizji. Receptura to istne cudo, dlatego lepiej chwyć za kartkę i długopis, bo będziesz do niej wracał nie tylko od święta.

Pieczeń z karkówki lepsza niż kiedykolwiek. To zasługa specjalnej marynatyPieczeń z karkówki lepsza niż kiedykolwiek. To zasługa specjalnej marynaty
Źródło zdjęć: © Canva | fotek

Święta wielkanocne to pod względem kulinarnym dobry czas na różnego rodzaju eksperymenty kuchenne. Przepisów na tę okazję nie brakuje, a skoro i tak zamierzamy spędzić "przy garach" sporo czasu, to dlaczego by nie wykorzystać tego w jakiś rozwijający sposób?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do miski kilka składników i piekę w piekarniku. Rodzina jest zachwycona

Dzisiaj chcemy ci zaproponować przepis na pieczeń z karkówki. To danie, przyszykowane i podane na ucztę wielkanocną, z całą pewnością zaciekawi twoich gości na tyle mocno, by go spróbowali. To będzie przełomowy moment, w którym nagle zrozumieją, że oto mają przed sobą najdelikatniejszą pieczeń, jaką w życiu jedli. W czym tkwi sekret tej potrawy?

Żeby pieczeń z karkówki rozpływała się w ustach, należy wdrożyć specjalnie działanie już na etapie przygotowywania mięsa. Chodzi nam oczywiście o marynatę, w której jedną z głównych ról odegra musztarda. Ten popularny sos z gorczycy sprawi, że mięso przyjemnie zmięknie, a jego spożywania będzie samą przyjemnością. Zobacz sam, jakie to proste!

Pieczeń z karkówki na Wielkanoc

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1-2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • kmin rzymski,
  • suszona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 3 cebule,
  • 4 marchewki,
  • kawałek pora,
  • pietruszka,
  • 1 papryka.
Pieczeń z karkówki warto natrzeć marynatą kilka godzin przed pieczeniem
Pieczeń z karkówki warto natrzeć marynatą kilka godzin przed pieczeniem © Licencjodawca | arfo

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę oczyść i osusz. Z miodu, sosu sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku, musztardy, oliwy z oliwek i wszystkich przypraw sporządź marynatę. Natrzyj nią mięso z każdej strony i wstaw do chłodziarki. Niech spędzi tam kilka godzin.
  2. Pora posiekaj, cebulę pokrój w piórka, a paprykę, pietruszkę i marchewki w plastry. Włóż je do naczynia żaroodpornego. Na nich połóż mięso. Przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 2 godziny. Ostatnie 10 minut piecz bez pokrywki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟