PoradyNie pij kawy ani podczas obiadu, ani na imprezie. Konsekwencje mogą być opłakane

Nie pij kawy ani podczas obiadu, ani na imprezie. Konsekwencje mogą być opłakane

Kawa to napój, który dla wielu z nas stał się nieodłącznym elementem codziennej rutyny. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej poranków, a brak mocnego naparu często oznacza gorszy nastrój czy brak energii. Kawa, dzięki zawartości kofeiny, pozytywnie wpływa na naszą koncentrację, dodaje nam energii i pomaga w walce z sennością. Warto wiedzieć jednak, że w niektórych okolicznościach jej spożywanie może nie wyjść na zdrowie.

Dlaczego nie powinno się spożywać kawy do obiadu?
Dlaczego nie powinno się spożywać kawy do obiadu?
Źródło zdjęć: © Pexels | Lina Kivaka

18.03.2024 16:11

Jeśli uważasz, że kawa wypita do obiadu to dobry pomysł, a filiżanka pobudzającego espresso pozwoli wyostrzyć zmysły na imprezie po kilku "głębszych", jesteś w sporym błędzie. Zobacz, dlaczego nie powinno się uważać na takie połączenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego nie powinno się łączyć kawy z alkoholem?

Wiele osób przekonanych jest, że filiżanka kawy wypita na imprezie pozwoli nieco otrzeźwieć. W rzeczywistości jednak taka praktyka nie tylko nie działa, ale też wiąże się z przykrymi konsekwencjami. Jak podkreślają Amerykańskie Centra Prewencji i Kontroli Chorób (CDC), kofeina może maskować działanie alkoholu, sprawiając, że pijący czują się bardziej czujni, a w rezultacie mogą pić więcej alkoholu, co może nieść za sobą zgubne skutki.

Jednocześnie kofeina nie wpływa na metabolizm alkoholu w wątrobie. Wbrew przekonaniu wielu osób kawa nie zmniejsza stężenia alkoholu w wydychanym powietrzu i we krwi, tym samym też nie otrzeźwia i nie zmniejsza osłabienia spowodowanego spożyciem alkoholu. Eksperci ostrzegają również, że łączenie kawy i alkoholu obciąża nadmiernie nie tylko naszą wątrobę, ale również trzustkę.

Dlaczego nie powinno się pić kawy do obiadu?
Dlaczego nie powinno się pić kawy do obiadu?© Pixabay

Kawa do obiadu? Oto dlaczego to zły pomysł

Picie napojów zawierających kofeinę do i po posiłku zmniejsza wchłanianie żelaza, w przypadku żelaza niehemowego przyswajalność zmniejsza się o nawet 90 proc. Źródłem żelaza niehemowego są m.in. rośliny strączkowe, a hemowego - tkanki zwierzęce, np. czerwone mięso. Kawa i produkty zawierające kofeinę nie wykazują tak istotnego wpływu na wchłanianie żelaza hemowego, niemniej nadal nie jest to korzystne połączenie.

Stąd też zalecane jest unikanie spożywania kawy, a także herbaty do posiłków i w okresie okołoposiłkowym. Ile więc czasu musi upłynąć, by móc napić się kawy bez obaw o pogorszenie absorpcji żelaza? Godzina po lub przed obiadem to wystarczająca ilość czasu.

Wybrane dla Ciebie