Obrowska zupa chrzanowa świetnie wpisuje się w wielkanocne menu. Zaskocz bliskich niepowtarzalną kombinacją
W te święta przygotowujesz samodzielnie wyśmienitą ucztę dla całej rodziny? Koniecznie zrób niesamowitą zupę z regionu łódzkiego, a wszyscy goście będą pod wielkim wrażeniem. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś!
22.03.2024 | aktual.: 20.05.2024 11:11
Myślisz, że znasz wielkanocne menu na wylot i nic w tym polu nie może cię już zaskoczyć? Jeśli tak, już za moment zmienisz zdanie, a wszystko to za sprawą niesamowitej zupy, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obrowska zupa chrzanowa, bo to o niej mowa, wywodzi się z kuchni ziemi łódzkiej, a mianowicie z gminy Kiełczygłów. To przepyszne i pożywne danie do dnia dzisiejszego pojawia się tam jako ważny element wielkanocnego menu. Ty również możesz je przygotować i to w bardzo prosty i szybki sposób. Zupa na bazie chrzanu i serwatki z dodatkiem mięsnych kąsków i ugotowanymi na twardo jajkami skradnie serce największego niejadka. Warto również podkreślić, że ciekawa i oryginalna zupa została wpisana w 2008 roku na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim".
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Przygotuj genialną zupę na świąteczne śniadanie. Cała rodzina będzie się nią zajadać ze smakiem
Składniki:
Bulion:
- 400 g wędzonych żeberek,
- 5 marchewek,
- 2 korzenie pietruszki,
- ½ małego selera,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ pora,
- 2 liście laurowe,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 1 pęczek pietruszki,
- 2,5 l wody.
Pozostałe składniki:
- 2 laski wędzonej kiełbasy,
- 1 litr serwatki,
- 180 g tartego chrzanu,
- 1 jajko,
- 180 śmietany 18 proc.,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- dodatki: ugotowane jajka i gałązki świeżego tymianku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego bulionu. W tym celu w dużym garnku łączę ze sobą: wędzone żeberka, marchewki, korzenie pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku.
Krok 2. Nie zapominam również o liściach laurowych, ziarenkach ziela angielskiego, natce świeżej pietruszki oraz wodzie. Mieszankę gotuję przez godzinę.
Krok 3. W międzyczasie kroję na mniejsze kawałki wędzoną kiełbasę. Następnie podsmażam ją na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
Krok 4. W osobnym naczyniu łączę ze sobą: śmietanę, mąkę pszenną oraz jajko. Po chwili do mieszanki dodaję chochlę bulionu z garnka, po czym dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Krok 5. Z gotowego bulionu usuwam wszystkie warzywa oraz żeberka. Do garnka z samym wywarem dodaję następnie serwatkę oraz przygotowaną wcześniej mieszankę na bazie śmietanki.
Krok 6. Do garnka wrzucam również starty na tarce chrzan oraz podsmażoną kiełbasę.
Krok 7. Gotową zupę podaję z ugotowanym jajkiem i gałązką świeżego tymianku. I to wszystko, smacznego!