Obrowska zupa chrzanowa świetnie wpisuje się w wielkanocne menu. Zaskocz bliskich niepowtarzalną kombinacją

W te święta przygotowujesz samodzielnie wyśmienitą ucztę dla całej rodziny? Koniecznie zrób niesamowitą zupę z regionu łódzkiego, a wszyscy goście będą pod wielkim wrażeniem. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Myślisz, że znasz wielkanocne menu na wylot i nic w tym polu nie może cię już zaskoczyć? Jeśli tak, już za moment zmienisz zdanie, a wszystko to za sprawą niesamowitej zupy, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz swoich bliskich w te święta i podaj niezwykłą zupę. Wszyscy będą się nią zajadać ze smakiem

Obrowska zupa chrzanowa, bo to o niej mowa, wywodzi się z kuchni ziemi łódzkiej, a mianowicie z gminy Kiełczygłów. To przepyszne i pożywne danie do dnia dzisiejszego pojawia się tam jako ważny element wielkanocnego menu. Ty również możesz je przygotować i to w bardzo prostyszybki sposób. Zupa na bazie chrzanuserwatki z dodatkiem mięsnych kąsków i ugotowanymi na twardo jajkami skradnie serce największego niejadka. Warto również podkreślić, że ciekawa i oryginalna zupa została wpisana w 2008 roku na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim". 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Przygotuj genialną zupę na świąteczne śniadanie. Cała rodzina będzie się nią zajadać ze smakiem

Składniki:

Bulion:

  • 400 g wędzonych żeberek,
  • 5 marchewek,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • ½ małego selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ pora,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 2,5 l wody.

Pozostałe składniki:

  • 2 laski wędzonej kiełbasy,
  • 1 litr serwatki,
  • 180 g tartego chrzanu,
  • 1 jajko,
  • 180 śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • dodatki: ugotowane jajka i gałązki świeżego tymianku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego bulionu. W tym celu w dużym garnku łączę ze sobą: wędzone żeberka, marchewki, korzenie pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku

Do garnka jako pierwsze trafiają warzywa i mięso
Do garnka jako pierwsze trafiają warzywa i mięso © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Nie zapominam również o liściach laurowych, ziarenkach ziela angielskiego, natce świeżej pietruszki oraz wodzie. Mieszankę gotuję przez godzinę

Na koniec do garnka wlewam wodę
Na koniec do garnka wlewam wodę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie kroję na mniejsze kawałki wędzoną kiełbasę. Następnie podsmażam ją na rozgrzanej patelni przez kilka minut. 

Kawałki kiełbasy podsmażam na rozgrzanej patelni
Kawałki kiełbasy podsmażam na rozgrzanej patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W osobnym naczyniu łączę ze sobą: śmietanę, mąkę pszenną oraz jajko. Po chwili do mieszanki dodaję chochlę bulionu z garnka, po czym dokładnie mieszam wszystkie składniki.  

W osobnej misce łączę śmietankową mieszankę z wywarem z garnka
W osobnej misce łączę śmietankową mieszankę z wywarem z garnka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Z gotowego bulionu usuwam wszystkie warzywa oraz żeberka. Do garnka z samym wywarem dodaję następnie serwatkę oraz przygotowaną wcześniej mieszankę na bazie śmietanki

Pozostałe składniki trafiają do garnka
Pozostałe składniki trafiają do garnka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Do garnka wrzucam również starty na tarce chrzan oraz podsmażoną kiełbasę. 

Na koniec do garnka trafia podsmażona kiełbasa
Na koniec do garnka trafia podsmażona kiełbasa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotową zupę podaję z ugotowanym jajkiem i gałązką świeżego tymianku. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis