Warzywny krem z pieczonymi dodatkami robię kilka razy w tygodniu. Znika w mgnieniu oka

Nie masz pomysłu na szybką, smaczną i pożywną zupę? Przygotuj genialną mieszankę na bazie batata, a z pewnością nie pożałujesz. Już od pierwszej łyżki pokochasz jej niesamowity smak.

I pomysł na smaczny obiad już jestI pomysł na smaczny obiad już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowanie domowej zupy kojarzy ci się z długim i czasochłonnym procesem? A może przejadły ci się już wszystkie dobrze znane receptury i potrzebujesz czegoś zupełnie nowego? Tak się składa, że przychodzę z genialną inspiracją, która sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. 

Już za moment poznasz sprawdzony patent na smaczny krem z dodatkiem pieczonych warzyw. Oczywiście nie zabraknie tu również aromatycznych przypraw, które wyostrzą smak wszystkich składników. A, że zupa jest naprawdę bardzo pożywna, nie musisz myśleć o drugim daniu. Talerz genialnej zupy w zupełności wystarczy, aby zaspokoić nawet największy głód

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywny krem z pieczonymi dodatkami robię kilka razy w tygodniu. Znika w mgnieniu oka

Kremowa i pożywna zupa na bazie warzyw praktycznie robi się sama. Co więcej, pięknie się prezentuje i genialnie smakuje

Składniki:

Zupa:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 bataty,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżka soli.

Dodatki:

  • 1 batat,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
  • ½ łyżeczki soli

Do dekoracji

  • oliwa z oliwek
  • świeża natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu dzielę na mniejsze części cebule, marchewki oraz bataty

Bazą przyszłej zupy będzie batat
Bazą przyszłej zupy będzie batat © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Warzywa przerzucam następnie na dobrze rozgrzanąnatłuszczoną patelnię. Po chwili do kuchennego gadżetu wrzucam też koncentrat pomidorowy

Do warzyw z patelni dodaję m.in. koncentrat pomidorowy
Do warzyw z patelni dodaję m.in. koncentrat pomidorowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mieszankę z patelni przesypuję następnie do dużego garnka. Jako kolejne składniki dodaję: domowej roboty bulion warzywny oraz czerwoną soczewicę

Do garnka trafia m.in. bulion warzywny domowej roboty
Do garnka trafia m.in. bulion warzywny domowej roboty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Składniki w garnku gotuję przez 15 minut. W międzyczasie w formie do pieczenia łączę ze sobą pomidorki koktajlowe podzielone na pół, batata pokrojonego w drobną kostkę, olej roślinny, sól, słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz suszony czosnek

Czas przygotować dodatki, które trafią do piekarnika
Czas przygotować dodatki, które trafią do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam, po czym wstawiam formę do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Krok 5. Po 15 minutach gotowania blenduję zupę na gładki krem. Danie w takim wydaniu serwuję z mieszanką z piekarnika. Nie zapominam też o oliwie z oliwek oraz świeżej natce pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie