Warzywny krem z pieczonymi dodatkami robię kilka razy w tygodniu. Znika w mgnieniu oka
20.03.2024 08:31, aktual.: 20.03.2024 15:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie masz pomysłu na szybką, smaczną i pożywną zupę? Przygotuj genialną mieszankę na bazie batata, a z pewnością nie pożałujesz. Już od pierwszej łyżki pokochasz jej niesamowity smak.
Przygotowanie domowej zupy kojarzy ci się z długim i czasochłonnym procesem? A może przejadły ci się już wszystkie dobrze znane receptury i potrzebujesz czegoś zupełnie nowego? Tak się składa, że przychodzę z genialną inspiracją, która sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie.
Już za moment poznasz sprawdzony patent na smaczny krem z dodatkiem pieczonych warzyw. Oczywiście nie zabraknie tu również aromatycznych przypraw, które wyostrzą smak wszystkich składników. A, że zupa jest naprawdę bardzo pożywna, nie musisz myśleć o drugim daniu. Talerz genialnej zupy w zupełności wystarczy, aby zaspokoić nawet największy głód.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Kremowa i pożywna zupa na bazie warzyw praktycznie robi się sama. Co więcej, pięknie się prezentuje i genialnie smakuje
Składniki:
Zupa:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 bataty,
- 40 g koncentratu pomidorowego,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 1 łyżka soli.
Dodatki:
- 1 batat,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
- ½ łyżeczki soli
Do dekoracji
- oliwa z oliwek
- świeża natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu dzielę na mniejsze części cebule, marchewki oraz bataty.
Krok 2. Warzywa przerzucam następnie na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Po chwili do kuchennego gadżetu wrzucam też koncentrat pomidorowy.
Krok 3. Mieszankę z patelni przesypuję następnie do dużego garnka. Jako kolejne składniki dodaję: domowej roboty bulion warzywny oraz czerwoną soczewicę.
Krok 4. Składniki w garnku gotuję przez 15 minut. W międzyczasie w formie do pieczenia łączę ze sobą pomidorki koktajlowe podzielone na pół, batata pokrojonego w drobną kostkę, olej roślinny, sól, słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz suszony czosnek.
Składniki dokładnie mieszam, po czym wstawiam formę do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 5. Po 15 minutach gotowania blenduję zupę na gładki krem. Danie w takim wydaniu serwuję z mieszanką z piekarnika. Nie zapominam też o oliwie z oliwek oraz świeżej natce pietruszki. I to wszystko, smacznego!