Zupa krem z kalafiora dla malucha

Nie wiesz jak przekonać malucha do zjedzenia warzyw? Nasza zupa krem z kalafiora sprawdzi się w tej roli doskonale. Maluch z pewnością jej nie odmówi! Zresztą już niebawem sama się o tym przekonasz ?

Obrazek
Pyszności

Przy przygotowaniu zupy w postaci kremu pomógł nam blender kielichowy marki Philips.

Składniki:

  1. 100 g masło
  2. 1 szt. kalafior
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 350 ml mleko
  5. 600 ml bulion warzywny
  6. 2 szt. ziemniaki
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 szczypta pieprz
  9. ser cheddar do dekoracji
  10. szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. W garnku na palniku rozpuść masło. Następnie dodaj cebulę.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałki kalafiora, bulion warzywny...

Obrazek

3. ...mleko, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut.

Obrazek

4. Przelej mieszankę do blendera.

Obrazek

5. Gotowy krem umieść w miseczce. Przy pomocy cheddara i szczypiorku stwórz uśmiechniętą buźkę. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska