Tania surówka z selera, pora oraz świeżego jabłka z niezwykłym sosem. Pasuje do każdego obiadu

Zdrowy i pyszny dodatek do obiadu? Dostępność warzyw w polskich sklepach i na targu, może przyprawić o kulinarny zawrót głowy. Ze wszystkiego można wyczarować prawdziwe cudo, które zniknie w mgnieniu oka. Gwarantujemy, że surówka z selera i pora z dodatkiem jabłka to idealny dodatek, nie tylko na jesienną porę.

ObrazekSurówka z selerem i porem - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=5cqeEnc9aig
Karol Wiak

Surówka z selera i pora - zachwyca smakiem i prostotą wykonania!

Zdarza się, że na obiad przygotujemy smaczne i pyszne danie, a zupełnie nie mamy pomysłu na to, jakim dodatkiem można uzupełnić tę wspaniałą potrawę. Najczęściej sięgamy po to, co najprostsze i co mamy pod ręką. Wiele pysznych surówek możemy przygotować właśnie teraz - jesienią, kiedy są dostępne naprawdę różnorodne warzywa. Poznajcie recepturę na surówkę, w której smak warzyw został wzbogacony odrobiną słodyczy i kwasowości. Surówka z selera i pora to prawdziwa rewelacja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Obrazek
Seler - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować surówkę z selera i pora?

Samo przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy kilka składników, chęci i wszystko będzie gotowe w parę chwil. Co ważne, będzie to naprawdę zdrowy dodatek do Waszego obiadu!

Składniki:

      
  • pół białej części pora
  • średniej wielkości seler (można też użyć 3 łodygi selera naciowego)
  • marchewka
  • jabłko

Składniki na sos:

       
  • łyżka gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki tartego chrzanu (może być i ten ze słoika)
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Surówka z selera i pora to smaczny i prosty w przygotowaniu  dodatek. Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Czas na nasze warzywa. Obieramy je, myjemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Wszystko przekładamy do miski lub salaterki. Łączymy warzywa i sos - wszystko dokładnie mieszamy. Surówka z selera i pora to dodatek do obiadu - najlepiej smakuje schłodzona. Można ją posypać siekaną zieleniną.

Obrazek
Por - Pyszności; Foto Canva.com

Świetnym uzupełnieniem surówki będą tu również orzechy włoskie, namoczone w wodzie rodzynki, brzoskwinie lub ananas z puszki. Panuje tu pełna dowolność! Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepisy na cztery surówki, które pasują do każdego obiadu:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska