Tania surówka z selera, pora oraz świeżego jabłka z niezwykłym sosem. Pasuje do każdego obiadu

Zdrowy i pyszny dodatek do obiadu? Dostępność warzyw w polskich sklepach i na targu, może przyprawić o kulinarny zawrót głowy. Ze wszystkiego można wyczarować prawdziwe cudo, które zniknie w mgnieniu oka. Gwarantujemy, że surówka z selera i pora z dodatkiem jabłka to idealny dodatek, nie tylko na jesienną porę.

ObrazekSurówka z selerem i porem - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=5cqeEnc9aig
Karol Wiak

Surówka z selera i pora - zachwyca smakiem i prostotą wykonania!

Zdarza się, że na obiad przygotujemy smaczne i pyszne danie, a zupełnie nie mamy pomysłu na to, jakim dodatkiem można uzupełnić tę wspaniałą potrawę. Najczęściej sięgamy po to, co najprostsze i co mamy pod ręką. Wiele pysznych surówek możemy przygotować właśnie teraz - jesienią, kiedy są dostępne naprawdę różnorodne warzywa. Poznajcie recepturę na surówkę, w której smak warzyw został wzbogacony odrobiną słodyczy i kwasowości. Surówka z selera i pora to prawdziwa rewelacja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Obrazek
Seler - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować surówkę z selera i pora?

Samo przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy kilka składników, chęci i wszystko będzie gotowe w parę chwil. Co ważne, będzie to naprawdę zdrowy dodatek do Waszego obiadu!

Składniki:

      
  • pół białej części pora
  • średniej wielkości seler (można też użyć 3 łodygi selera naciowego)
  • marchewka
  • jabłko

Składniki na sos:

       
  • łyżka gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki tartego chrzanu (może być i ten ze słoika)
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Surówka z selera i pora to smaczny i prosty w przygotowaniu  dodatek. Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Czas na nasze warzywa. Obieramy je, myjemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Wszystko przekładamy do miski lub salaterki. Łączymy warzywa i sos - wszystko dokładnie mieszamy. Surówka z selera i pora to dodatek do obiadu - najlepiej smakuje schłodzona. Można ją posypać siekaną zieleniną.

Obrazek
Por - Pyszności; Foto Canva.com

Świetnym uzupełnieniem surówki będą tu również orzechy włoskie, namoczone w wodzie rodzynki, brzoskwinie lub ananas z puszki. Panuje tu pełna dowolność! Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepisy na cztery surówki, które pasują do każdego obiadu:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości