Tania surówka z selera, pora oraz świeżego jabłka z niezwykłym sosem. Pasuje do każdego obiadu
Zdrowy i pyszny dodatek do obiadu? Dostępność warzyw w polskich sklepach i na targu, może przyprawić o kulinarny zawrót głowy. Ze wszystkiego można wyczarować prawdziwe cudo, które zniknie w mgnieniu oka. Gwarantujemy, że surówka z selera i pora z dodatkiem jabłka to idealny dodatek, nie tylko na jesienną porę.
31.10.2022 | aktual.: 18.03.2024 09:54
Surówka z selera i pora - zachwyca smakiem i prostotą wykonania!
Zdarza się, że na obiad przygotujemy smaczne i pyszne danie, a zupełnie nie mamy pomysłu na to, jakim dodatkiem można uzupełnić tę wspaniałą potrawę. Najczęściej sięgamy po to, co najprostsze i co mamy pod ręką. Wiele pysznych surówek możemy przygotować właśnie teraz - jesienią, kiedy są dostępne naprawdę różnorodne warzywa. Poznajcie recepturę na surówkę, w której smak warzyw został wzbogacony odrobiną słodyczy i kwasowości. Surówka z selera i pora to prawdziwa rewelacja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Jak przygotować surówkę z selera i pora?
Samo przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy kilka składników, chęci i wszystko będzie gotowe w parę chwil. Co ważne, będzie to naprawdę zdrowy dodatek do Waszego obiadu!
Składniki:
- pół białej części pora
- średniej wielkości seler (można też użyć 3 łodygi selera naciowego)
- marchewka
- jabłko
Składniki na sos:
- łyżka gęstej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- pół łyżeczki tartego chrzanu (może być i ten ze słoika)
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Surówka z selera i pora to smaczny i prosty w przygotowaniu dodatek. Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Czas na nasze warzywa. Obieramy je, myjemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Wszystko przekładamy do miski lub salaterki. Łączymy warzywa i sos - wszystko dokładnie mieszamy. Surówka z selera i pora to dodatek do obiadu - najlepiej smakuje schłodzona. Można ją posypać siekaną zieleniną.
Świetnym uzupełnieniem surówki będą tu również orzechy włoskie, namoczone w wodzie rodzynki, brzoskwinie lub ananas z puszki. Panuje tu pełna dowolność! Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube przepisy na cztery surówki, które pasują do każdego obiadu: